Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-04-2012, 07:45:21

Paweł dzięki za info. Dla mnie równie odstraszające jak pętla. Czysta mechanika,czy da się takim urządzeniem ustalić właściwy stopień/moc wyciągu?
Chyba najbezpieczniejszą opcją(dla tych którzy mogą korzystać) byłyby doświadczone ręce terapeuty.
Urządzenie działa w ten sposób, że "wagę" stopień dekompresji ustawia się za pomocą pompki z zegarem który podaje obciążenie w kilogramach. Zauważyłem, że ok 5-6 ruchów pompki przekłada się na ok 13 kg ciągu. Wiem, że piszą, że podobno można używać tego samemu w domu. Ja bym się nie odważył używać tego sam. Myślę, że urządzenie jest fajne ale tylko w rękach doświadczonego terapeuty który wie jak tego używać.
Urządzenie jest o tyle bezpieczne w odróżnieniu od pętli Gilssona, że pacjent nie ma możliwości ruchu głową w momencie trwania trakcji. Pętla Gilssona jest o tyle niebezpieczna, że przy obciążeniu jeden fałszywy ruch i można zrobić sobie spore kuku.
Odbijając deczko od tematu polecam wam Nordic Walking. Chodzę z kijkami od 2 tygodni. Pierwsze kilka dni to była droga przez mękę. Bóle pleców, nóg i barków były okropne. Po ok tygodniu wszystkie bóle ustąpiły a po 2 tygodniu czuję się jakbym nigdy nie miał kłopotów z kręgosłupem. Nawet tym szyjnym. Podczas spaceru z kijkami pracuje 90% mięśni i jest o 40% bardziej wydajny niż bieganie lub jazda na rowerze. Należy się zaopatrzyć jedynie w dobre buty trekingowe i pulsometr gdyż trening najbardziej wydajny jest gdy tętno wynosi ok 130-140 uderzeń. Ja chodzę codziennie ok 4-5 km.
Moje obserwacje po 2 tygodniach :
1. Spadek ciśnienia krwi. Zwykle moje ciśnienie wahało się w granicach 135-140/90-85 obecnie wynosi 110-120/70-80
2. Bóle pleców, karku, ramion i barków ustąpiły z znacznym stopniu.
3. Obserwuję większą wydolność organizmu
4. Świetny sposób na rozluźnienie mięśni ich wzmocnienie oraz rozładowanie stresu.
5. Charakterystyczne dla mnie strzelanie stawów/kości znacząco spadło
To wszystko po 2 tygodniach chodzenia ! Prawdziwe efekty obserwuje się po ok. pół roku systematycznego treningu !
Więc wstawać z fotela i na spacer.
Zdrówka
Pozdrawiam Paweł
gość
26-04-2012, 10:41:22

Zosiu, w lędźwiowym mam 3 przepukliny, terapeuta manualny coś mi tam robi i jest lepiej, do tego ćwiczę, samo napinanie mięśni brzucha podobno już pomaga i może możesz to robić? Ja się nie znam, więc nie chcę radzić, jak zaczynałam ćwiczyć to było gorzej ale po kilku dniach trochę odpuściło i teraz jak tylko nie schylam się i ćwiczę to bóle są takie do zniesienia i nie ciągną do nóg, tylko do bioder.
Asiu ja jestem przed, miałam kilka fajnych dni (pisałam) ale znowu mnie boli tak, że nie da się w zasadzie nic robić, ot przymusowe lenistwo. Nie rozumiem (nadal) czemu miałam lepsze dni skoro ucisk się nie cofa....??? Dlaczego po napisaniu kilku zdań przez godzinę nie mam ręki??? Co do drętwiń, miałam okropne i w dzień i w nocy, kupiłam poduszkę ortopedyczną + terapia manualna i powiem, że mam więcej nocy bez drętwień rąk jak z drętwieniami, przy czym jak nie mam terapii przez m-c to drętwienia wracają...
Ogólnie wiem, że nie wiem dlaczego jest tak a nie inaczej...
pozdrawiam WSZYSTKICH.
gość
26-04-2012, 10:59:14

Witam
Spine, kolejny kwiat na avatarze, najpiękniejszy z dotychczasowych.
Właśnie wróciłem z poradni leczenia bólu. Propozycja blokady na kręgosłup lędźwiowo- krzyżowy. Jak najbliższa rehabilitacja nie przyniesie oczekiwanych skutków, zdecyduję się. Mam czas do namysłu do czerwca.
Kolejny raz usłyszałem: w pana przypadku żadnej operacji na szyjny, w tym roku powtórka MRI lędźwiowego, jak uznają za konieczne kroić, to kroimy.
Zosiu, lędźwiowy mam w stanie jaki mam, coś mi mówią o końskim ogonie :), L3 - S1 dyskopatia.
Super jest życie dyskopaty, który w życiu dyskiem nie rzucał, przeżyj to sam.
Fajnie słonko świeci wiosna na całego.
================================
Rozmawia dwóch kumpli:
- Popatrz Staszek, wiosna przyszła, ptaki świergolą, dzień w końcu dłuższy, wszystko kwitnie i spod ziemi wychodzi! - mówi jeden.
- Przestań! Miesiąc temu teściową pochowałem...
===============================
Sekretarka wchodzi do gabinetu:
- Panie dyrektorze, wiosna przyszła!
- Niech wejdzie!
============================
Miłego
Irek
Forumowiczka
26-04-2012, 15:27:36

Dzięki za wszystkie miłe słowa
I tak oto postanowiłam sie ujawnić, a co!
Może to i Was zachęci do pokazania się?
I słuchajcie, co z naszym spotkaniem? Zosiu, jak myślisz kiedy dałabyś radę? Ooooooo, jakby było spotkanie to zaraz wszystkim nowym twarzom robię fotki!
Hmmm... umówiłam się na spotkanie z doradcą zawodowym dla niepełnosprawnych poszukujących pracy w jakiejś fundacji. Ciekawe czy to coś da. W najgorszym razie mam nadzieję na szkolenie, zobaczymy czy oferują coś więcej niż szanowny UP.
buraczku, tak, drętwienia mogą pozostać na stałe i dolegliwości bólowe też. Niestety taki jest nasz los, to właśnie dlatego miewamy orzeczenia o niepełnosprawności... Ja okresowo narzekam na bóle biodra, barku, w klatce piersiowej. Starość
Spinka
Forumowiczka
26-04-2012, 16:32:50

Dzięki wszystkim za rady
Dziś na razie jest do wytrzymania ale gółwnie chodzę albo leżę, najgorsze jest takie półsiedzenie/pół leżenie a w tej pozycji spędzałam dużo czasu z powodu nogi.
Irku,moje objawy lokalizacją idą też wkierunku końskiego ogona. Chyba wolałabym żeby rwało po nogach niz rosadzało....
Bogusiu, na jutro jestem umówiona z rehabilitantem/osteopatą na terapię manualną,mam też dostac instuktarz odpwiednich ćwiczeń.Wspomniał,że przy kręgozmyku żadne brzuszki,przeprosty tylko też napinające jak to określił ze świadomością własnego ciała.Bardzo liczę na jego pomoc. Świetnie wyprowadza mnie z okresowych pogorszeń szyi.
Asiu tak jak pisze Spinka,taka drobnica może się utrzymywać ale z czasem przestaniesz sobie tym zaprzątać głowę. Po latach tylko większe kataklizmy wzbudzają niepokó a jak uda się im zradzić to od razu wraca optymizm.
Zaśwaidczam swoim przykładem. Nieraz wylewałm tu żale a teraz jestem bardzo zaprzyajźniona ze swoją szyją i rękoma,kóre swego czasu chciałam odrąbać. Zdaję sobie sprawę,że to tylko kwestia czasu ale bywa on coraz dłuższy.
Spineczko,jestem coraz bardziej mobilna,pokonuję swoje schody,jutro inaugarcja komunikacji miejskiej i w zasadzie będzie można uznać że jestem przygotowana do każdego trudu
Możemy pomyśleć o spotkaniu po nadchodzącym tygodniowym ,,weekendzie"
30 maja rozpoczynam rehabiliatcję w Konstancnie.
Słoneczne pozdróweczki Z.
Forumowiczka
26-04-2012, 16:43:40

Paweł,zgadzam się z Tobą odnośnie chodzenia z kijkami.
Podczas poprzedniej rehabilitacji w Konstancinie jako jedno z ćwiczeń miałam zaordynowaną naukę chodu.
Rehabilitantka zapropnowała kijki zamiast ćwiczeń w sali.
Nabyłam je w tempie ekspresowym i każdego dnia uczyła mnie poprawnego marszu. Puchłam z dumy jak po kilku dniach kuracjusze prosili mnie o instruktarz-wiele osób traktowało kijki jako zamiennik kul.
Do wymienionych przez Ciebie zalet dodam kształtowanie prawidłowej postawy dla osób z tendencją do garbienia.
Teraz niestety wypadam z tych spacerów wspierając się na kulach ale za kilka tygodni wznowię ,,sezon"
U mnie przy 3 stabilizowanych poziomach szyi rehabilitanci nie widzieli przeciwwskazań i wędrówki nie przynosiły żadnych dolegliwości z tego odcinka.Z
Początkująca
26-04-2012, 17:02:14

Halo, tu salowa
Wykładu odnośnie spalania ciąg dalszy
Rafciu, masz całkowitą rację, proponując koleżeństwu intensywny wysiłek umysłowy w ramach odchudzania.
Jest to zbadane i udowodnione, ale możemy też się sami zbadać
Wystarczy wsiąść na stacjonarny rower treningowy i pedałować (zazwyczaj sprzęt taki wyposażony jest w akcesoria monitorujące pracę naszego ciała). Możemy w tym czasie słuchać muzyki bądź oglądać ulubiony serial - przyjemne z pożytecznym. Możemy też zamienić rozrywkę na wysiłek umysłowy - np. spróbować rozwiązać problem logistyczny (związany z naszą pracą) albo zająć się zagadkami czy krzyżowką (wysiłek fizyczny musi być identyczny, co do czasu i obciążenia, jak poprzednio). Zauważymy, że liczba spalonych kalorii w drugim przypadku będzie znacznie większa. A zadowolenie samo przyjdzie
Rafcia pomysł doskonały na spalanie, ale nie ujędrni ciała
Pozdrawiam,
dr Salowa
Joa
Forumowicz
26-04-2012, 17:30:04

halotoja 2012-04-26 19:02:14 Halo, tu salowa
Rafcia pomysł doskonały na spalanie, ale nie ujędrni ciała
Pozdrawiam,
dr Salowa
... jest cała masa "dyscyplin sportowych"
Forumowiczka
26-04-2012, 17:31:29

dzięki za pociechę!
Tak myślałam, że coś tam zostanie i po prostu trzeba przestać się na tym skupiać.
Jestem już też po rozmowie z dwoma szyjkami ze szpitala, które tez potwierdziły mi, ze od wczoraj czuja się gorzej, a że wszystkie mieszkamy na południu więc wychodzi na to, że to rzeczywiście reakcja na nadchodzącą zmianę pogody.
Mnie nic nie boli na szczęście, tylko od wczoraj nie chce "puścić" to lekkie drętwienie. Moja koleżanka ma gorzej bo musiała łykać prochy.
Joa a na ile te kalorie z urządzeń treningowych są rzeczywiste? Bo to jakiś obłęd, że 45 minut ćwiczę i to już na levelu 11 z możliwych 16 i spalam tylko 400 cal toż głupie jedno jajko ma 60 kcal!!!!!
Odechciewa mi się ruchu jak o tym myślę...... to jakbym chciała spalić dziennie chociaż 300 kcal, to potrzebuję ćwiczyć dziennie ponad 6 h? A jak polegnę i zjem kosteczkę czekolady to następne 3h?
no i skończyły mi się już wszystkie możliwe dobre seriale które zgromadziłam od znajomych i dawkowałam sobie po 1 odcinku do ćwiczenia :). Co by tu jeszcze oglądać..... hmmmmm

Asia
Forumowiczka
26-04-2012, 17:34:24

raf
... jest cała masa "dyscyplin sportowych"
dobra, może być - przelicz mi ile godzin dla 300 kcal?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: