Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-05-2008, 20:40:00

Do Mulatki - jeśli nikt nie odpisuje, to zwykle tak bywa, że nie wie co odpisać, a nie dlatego, że nie zauważył Twojego postu. My nie jesteśmy lekarzami i nie znamy odpowiedzi na wszystkie pytania, każdy przypadek jest inny i tylko w tym zakresie możemy się wypowiadać, z czym mieliśmy do czynienia. I tak możemy Tobie i Ani, która teraz sie dołączyła, że jest to jeszcze krótki czas, aby wiedzieć jak działać i co się może stać. Należy tylko w tym pierszym okresie zwracać uwagę na to , czy mają materace przeciw odleżynowe, bo odleży robią się bardzo szybko, a goją nawet latami. Zwrócić baczną uwagę na odżywianie, bo w tym okresie następują duże, a nawet zbyt duże spadki wagi prowadzące do wyniszczenia organizmu. O wszystko należy pytać lekarzy i pielęgniarek, dopytywać się, rehabilitacja przylóżkowa musi być rozpoczęta jak najszybciej oczywiście w porozumieniu z lekarzem. To na razie wszystko. Pozdrawiam - Martychaj
gość
15-05-2008, 20:48:00

eee, Marychaj masz Rybko tyły, bo jakoś po godz 20 założyłam wątek "śpiączka", przychodźcie, pytajcie, odpowiem
jaki to miły akcent, pamiętałaś, że nażekałam na tutejszy kolor
Mariola
gość
15-05-2008, 20:49:00

eee, Marychaj masz Rybko tyły, bo jakoś po godz 20 założyłam wątek "śpiączka", przychodźcie, pytajcie, odpowiem
jaki to miły akcent, pamiętałaś, że nażekałam na tutejszy kolor
Mariola
gość
15-05-2008, 20:53:00

o i 2 posty
Mariola
gość
15-05-2008, 21:01:00

http://maclisc.phorum.pl/viewtopic.php?t=226
Mariola
gość
15-05-2008, 21:03:00

Mariolka - przepraszam - sprawdziłam - założyłaś, ale wyobraż sobie, że nie umię zalogować się na Twojej stronie. Jutro przyjdzie córka, to mi pomoże, a teraz śpij dobrze - do jutra Marychaj
gość
15-05-2008, 21:09:00

jak byście miały problemy z rej. napiszcie na maclisc@o2.pl, po rehabilitacji ok.15 odpowiem
Mariola
gość
16-05-2008, 06:19:00

Do Malutkiej,
ja tez myslalam cioCI odpisac ale po prsotu nie wiem co oprocz tego zebys sie nie zalamywala i byla przy mamie, ona CIe slyszy.
Widzisz Twoja mama zapada powoli w spiaczke a u nas jest odwrotnie, nasze spiochy powoli sie wybudzaja po tym jak nagle w nia zapadly, dlatego mamy troche inne doswiadczenia.
pozdrawiam
Megi
Wtajemniczona
16-05-2008, 07:48:00

Do Ani nowej, u naszej mamy (po nagłym zatryzmaniu krążenia podczas operacji,) też były drgawki. przy próbie wybudzania pojawiły się bardzo silne drgawki, jeśli dobrze pamiętam (to było rok temu) też były skoki i temperatury i ciśnienia, tętna. drgawki uniemożliwiały odstawienie leków nasennych, dlatego mama była utrzymywana w śpiączce farmokologicznej, plus otrzymywała leki przewdrgawkowe. w końcu powoli zaczęło to ustepować, ale do dziś dostaje tegretol. musisz się uzbroić w cierpliwość, na początku jest strasznie, wiem, my z siostrą byłyśmy przerażone tymi drgawkami (np mama reagowała nimi na nasz najlżejszy dotyk, psychicznie to było bardzo trudne). zadbaj o materac, diete, rehabilitacje (jesli nie ma przeciwskazan), przeczytaj forum bedziesz wiedziala o co chodzi. i czas, tutaj nic nie zdzialamy, trzeba czekac i miec nadzieje ze stopniowo bedzie poprawa. aha, wiem ze czasami po niedotleniach, zatrzymanaich zaczyna sie padaczka drgawki tez moga byc tego wynikiem. ale to tez bedzie wiadomo po jakims czasie, jakiego rodzaju to drgawki itd. pytajcie lekarzy i nie dajcie sie zbyc. pocieszajace jest to ze sa leki przeciwdragwkowe i mozna to opanować.
z innych rzeczy, dawajcie dziadkowi muzyke do sluchania, mowicie opowiadajcie, badzcie blisko, i nie poddawajcie sie.
Mulatka, ja tez jestem z B-stoku, w którym szpitalu lezy twoja mama?
kasia
Isabell48
gość
16-05-2008, 08:08:00

Do Mulatki - powiedz mi dlaczego Twojej mamie założyli sondę? - pytałaś lekarzy? - czy Twoja mama ma żylaki przełyku? - dowiedz się, pytaj o wszystko lekarzy, nie krępuj się, to o Twoją mamę chodzi - pozdrawiam - Marychaj

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: