Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-11-2011, 17:49:03

chcialam sie zapytac czy chory w spiaczce jak nie czuje cytryny tzn nie krzywi sie to oznacza ze stracil smak? i juz nie bbedzie odroznial smakow? czy poporstu smakuje mu? jak to jest?
gość
08-11-2011, 19:28:32

Ludzie w spiaczce po urazach zapominaja o smaku,trzeba uczyc zmysłow od poczatku tak jest własnie ze smakiem,dawajcie słodkie na przemian z kwasnym,gorzkie słone co jest tylko mozliwe a napwno sobie wszystko spioch przypomni:)
Głowa do gory:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
09-11-2011, 08:54:17

Dziewczyny,juz nie daje rady,nie mam sily zeby to wszystko udzwignac ,
POMOZCIE!
anka
Początkująca
09-11-2011, 10:54:52

Aniu my możemy Cię wspierać ale sama niestety musisz udzwignąć ten ogromny ciężar.ja też przeżylam tragedię we wrzesniu mama miala wypadek a w lutym tato zmarł ponieważ nie mógł się pogodzić z tym co spotkało mame to był dla nas szok w przeciągu pół roku prawie straciłam rodziców ale wiedziałam ze mama żyje i muszę dla niej się trzymać i zrobić wszystko zeby wyszła z tego...tatę pochowaliśmy i żyjemy dalej....aniu zycie dalej biegnie Ty też musisz żyć dla Twojej córki.jak dobrze pamiętam jutro pogrzeb uwierz to bedzie najtrudniejsze a później nadejdzie czas zeby zaakceptować to co się stało trzeba żyć dalej. Aniu życzę Ci bardzo dużo siły i wiary że będzie lepiej.
Aneta
gość
09-11-2011, 12:39:13

Dzień dobry chętnie czytam wasze forum od kat mojej sąsiadki siostra siostra jest w śpiączce -1 rok. Do tej pory radziliśmy sobie ok, w zeszłym tygodniu przenieśli Grażynkę do innego ośrodka, w tej chwili dzieli nas od niej ponad 100 km. Moja sąsiadka sama do niej nie dotrze bo podróż jest długa z przesiadkami a ona ma chore biodra, a ja nie mam samochodu więc sama do niej pojadę z rzeczami i innymi potrzebnymi przedmiotami. Mam do was pytanie bo kontakt z ośrodkiem opieki mamy telefoniczny i to dość dobry. Opiekun prawny jest za granicą, nie zastrzegł zakazu odwiedzin czy kto kąkretnie ma ja odwiedzać. Czy mnie jako obcej osoby - nie rodziny mogą nie wpuścić do Grażynki?? Gdyż w rozmowie telefonicznej sąsiadka otrzymała takie informacje od jednej z pielęgniarek, ja rozmawiałam z lekarzem i inną pielęgniarka i nic takiego nie mówiła. Czy jest to możliwe, że mnie nie wpuszczą do Grażynki. Do tej pory nie miałam żadnych problemów w poprzednim ośrodku z odwiedzinami i rehabilitacja Grażynki. Proszę mi tylko udzielić informacji czy takie sytuacje sie zdarzają, że mnie nie wpuszczą do niej, tylko wezmą rzeczy i wydadzą brudne??? Bo na forum prawnym tylko ludzie głupoty wypisują, może tu ktoś mi coś poradzi. Wierze w wasze doświadczenie
gość
09-11-2011, 13:04:09

Ja uwazam , ze siostra Grazyny ma prawo do odwiedzin , lecz w razie choroby , ona moze dac Tobie na pismie , takie oswiadczenie , ze prosi administracje Zolu, lub hospicjum o pozwolenie umozliwienia odwiedzin na jej prosbe. Wszedzie sa ludzie jedni bardziej sa rygorystyczni inni mniej, generalnie obcych , nieznanych osob nie wpuszcza sie, zwlaszcza jesli ktos pojawi sie po raz pierwszy. Administracja wziela odpowiedzialnosc za pacjenta.Moze pani od Bratowej wypowie sie , ona ma od roku bratowa w osrodku, powie jak taka sytuacja wyglada tam gdzie przebywa jej krewna.
gość
09-11-2011, 13:04:20

Ja uwazam , ze siostra Grazyny ma prawo do odwiedzin , lecz w razie choroby , ona moze dac Tobie na pismie , takie oswiadczenie , ze prosi administracje Zolu, lub hospicjum o pozwolenie umozliwienia odwiedzin na jej prosbe. Wszedzie sa ludzie jedni bardziej sa rygorystyczni inni mniej, generalnie obcych , nieznanych osob nie wpuszcza sie, zwlaszcza jesli ktos pojawi sie po raz pierwszy. Administracja wziela odpowiedzialnosc za pacjenta.Moze pani od Bratowej wypowie sie , ona ma od roku bratowa w osrodku, powie jak taka sytuacja wyglada tam gdzie przebywa jej krewna.
gość
09-11-2011, 13:15:35

Aniu , wiem jak Tobie ciezko pogodzic sie z odejsciem Michalka , ON, nie chce , zebys cierpiala, Jemu tam w niebie jest teraz dobrze, jest szczesliwy , jemu teraz jest potrzebna tylko Twoja i nasza modlitwa, a nie rozpacz, On chce zebys byla silna, moja mama , kiedy mialam 4 latka jak mowia siostry umierajac prosila, nie placzcie i Twoj Misio tez nie chce zebys rozpaczala.Wracaj do nas kiedy tylko bedziesz potrzebowac , jestesmy tutaj dla Ciebie.Pomodle sie za Michala, Badz Aniu dzielna .Jagoda
gość
09-11-2011, 13:43:54

jak Tata byl w osrodku to mogl go odwiedzac kazdy i nikt o nic nie pytal. Trzeba bylo sie tylko wpisac do rejestru odwiedzin. Jesli ZOL bedzie robil problmy moze Pani powiedziec ze jest kuzynka. Przeciez nie sa w stanie tego sprawdzic.
pozdrawiam, wanda.
gość
09-11-2011, 13:56:34

Modle sie za Niego,rozmawiam z nim ale to i tak nie pomaga,czas leczy rany ale boje sie ze zanim moje rany zastygna bede bardzo cierpiec,boje sie o siebie i o moja corke,nie jestem w stanie z nia rozmawiac,bawic sie,jak mam tylko okazje zeby ja wywiezc z domu to robie to,
anka.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: