Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-06-2014, 09:44:31

Witam, mam pytanie, czy należy sie odszkodowanie za porażenie nerwu strzalkowego ? (ubezpieczenie prywatne ) . Urazu doznałem podczas snu, złapał mnie kurcz łydki po tym zdarzeniu mam porażenie. Jestem w trakcie leczenia. Noga zaczyna pracować ale odczuwam mrowienie .
gość
15-07-2014, 21:17:07

hej, jesli chodzi o zastrzyki z miligammy to raczej nie poniewaz oprocz witamin z grupy B zawieraja alkohol, moze sa inne zastrzyki dla dzieciaczkow.
poza tym chcialabym sie podzielic z wami moja historia. 3 miesiace temu mialam wypadek samochodowy, zwichniete biodro uwiezilo nerw kulszowy a na dodatek wyłamana miednica. z biodrem ortopedzi poradzili sobie w ciagu kilku godzin po wypadku, polamana miednice zoperowano mi dopiero po tygodniu w zwiazku z powiklaniami po wypadku i innymi chorobami, ale niestety ortopedzi spisali na straty moj nerw strzalkowy. jedyne co zaproponowali to 10 x elektrostymulacja. obecnie jestem pod opieka specjalisty z zakresu rehabiitacji i na miesiac mam rozpisane zabiegi elektrostymulacji, specjalne cwiczenia na stope i ogolno usprawniajace, ponadto bedzie wirówka i laser, i moze cos jeszcze. po wyjsciu ze szpitala ortopedycznego stopa nawet nie drgnela... po 4 tyg od operacji. w domu zaczelam sama cwiczyc przyciagalam do siebie tasma stope, rodzina robila mi masaze i wyginala noge =palce w moim kierunku, i zaczelam sie opalac w domowym solarium philips'a sunmobile 823 = cieplo
+ swiatlo, po tygodniu ruszylam stopa, po dwoch osobno palcami osobno stopa, zdretwienie praktycznie zeszlo, utrzymuje sie lekka opuchlizna. najwazniejsze ze stopa juz nie boli=zasluga antydepresantow ktore dzialaja przeciwbolowo(leki p/padaczkowe tez maja wlasciwosci p/bolowe)
trzeba tez robic cwiczenia z uzyciem naszej podswiadomosci, wydaje sie smieszne ale dziala
trzeba trafic n dobrych specjalistow i da rade sie to wyleczyc jesli nerw byl uciskany, trudniej jest przy jego przerwaniu ale trzeba isc do celu po trupach w tym przypadku i never give up!
Gość 2014-06-20 10:17:09
czy te zastrzyki nadają się dla 7 latka?synek ma porażenie
gość
15-07-2014, 21:19:31

jesli jest to ubezpieczenie od nieszczesliwych wypadkow to nie, chyba ze lezales/as w szpitalu powyzej 4 dni. jesli jest to inny rodzaj ubezpieczenia to wszystko jest napisane w ogolnych warunkach ubezpieczenia
Gość 2014-06-20 11:44:31
Witam, mam pytanie, czy należy sie odszkodowanie za porażenie nerwu strzalkowego ? (ubezpieczenie prywatne ) . Urazu doznałem podczas snu, złapał mnie kurcz łydki po tym zdarzeniu mam porażenie. Jestem w trakcie leczenia. Noga zaczyna pracować ale odczuwam mrowienie .
gość
06-09-2014, 16:56:35

witam
mój mąż uległ wypadkowi, już 9 miesiąc ma opadającą stopę- głębokie uszkodzenie nerwu strzałkowego. Chodzi w plastkiowej ortezie, ale szukamy lepszego rozwiązania. Co sądzicie na temat ortez dynamicznych/? jesli tak to jakich? czy ktos się orientuje odnośnie przeszczepu nerwu?
dziękuje za odpowiedz
gość
11-09-2014, 18:14:10

witam, porazenie nerwu strzalkowego nabawilem sie jakies 2,5 msc temu w pracy (pozycja kleczaca) dopiero po miesiacu wrocilem do PL i zaczalem leczenie, do tej pory 20 zastrzykow nivalinu 2,5 co drugi dzien i neurovit a teraz nivalin 5 co drugi dzien i miligamma domiesniowo, z rehabilitacji elektrostym. wirowka pole mag. i cwiczenia, od poczatku porazenia calkowicie dretwa noga od kolana zero jakiej kolwiek reakcji po miesiacu powroci do domu gdy zaczalem leczenie - po ok tyg zaczalem ruszac duzym palcem po ok 2 tyg wszystkimi palcami bez obciazenia a teraz juz lekko unosze stope do gory ale tylko lekko... tydzienb temu zakupilem orteze niestey plastikowa za 200 zl i nie dynamiczna .. ale cóż trzeba walczyc dalej
gość
15-09-2014, 19:29:40

ortezka dynamiczna najlepsza ale cena... ładnie pracuje razem ze stopa bo w tej ze tworzywa sztucznego za 200 zl to... powinna 20 zl kosztowac ;/ refudowana powinna byc dynamiczna w 100 % !!!
gość
29-09-2014, 11:50:34

witam
jakiś czas szukałam opinii na temat ortezy dynamicznej dla męża. Po dłuższych, poszukiwaniach, zakupiliśmy ją - cena, niestety dosyć drogo bo ok. 1700 zł, ale fakt jest duża różnica w chodzie, pomaga w codziennym funkcjonowaniu. Mąz twierdzi, że lepiej mu się chodzi - bo orteza nie jest taka duża i mniej "kuleje" , ja w jego chodzie zauważam również poprawę- chodzi lepeij, sprawniej, wiadomo, że nie biega ale jego chód nie rzuca się w oczy ta jak przy plastikowej ortezie. No cóż trzeba się dalej rehabilitować, ewentualnie szukać jakiś operacji, u nas to już 10 miesiąc od wypadku, a mężowi zaczęły dopiero niedawno troszkę, iść palce do góry.
Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości i Wam i nam
gość
29-09-2014, 17:48:24

czesc, ja juz sie 4 miesiac rehabilituje... palce ruszyly dogory troche ale mam problem z duzym palcem bo ściegno jak by nie mialo "sily" sie napiac ...
gość
29-09-2014, 17:49:37

a jak dadanie EMG po 10 msc ile? przewodnosci nerwu?
gość
30-09-2014, 19:30:01

przewodnictwa w emg dalej nie ma, - przynajmiej nie było w sierpniu. Lekarz, który robił badanie mówił, że coś tam jest ale w opisie ostatecznie było napisane, że głębokie uszkodzenie nerwu strzałkowego i osłabienie mięśni piszczelowych. Ortopeda twierdził, również w sierpniu, że nerw jest na wysokości kostki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: