witam wszystkich
oto mój wynik badania MR 2014 roku
-wyrównana fizjologiczna
lordoza kręgosłupa szyjnego-obniżenie wysokości tarcz międzykręgowych c5/c6 c6/c7 z zaburzeniami ich uwodnienia
-pozostałe tarcze międzykręgowe o zachowanych wysokościach o obniżonej intensywności sygnałów jak w przypadku dehydratacji
-na poziomie c4/c5 niewielka dokanałowa protuzja tarczy międzykregowej z towarzyszącymi odczynowymi osteofitami głównie po stronie prawej, co powoduje zwężenie kanału kręgowego do wartości granicznych dla
stenozy ok 1 cm, oraz zwężenie otworu międzykręgowego po stronie prawej, w badanej pozycji brak ucisku korzeni nerwowych
-na poziomie c5/c6 dokanałowa protuzja tarczy międzykręgowej centralno-lewoboczna powodująca stenoze kanału krenowego ( wymiar ap ok 0.85cm), z przyparciem rdzenia do tylnego ograniczenia kostnego i towarzyszącym zwężeniem otworu międzykręgowego po stronie lewej
-powierzchnia brzuszna rdzenia kręgowego na tym poziomie nieco modelowana głownie po stronie lewej
-na poziomie c6/c7 pośrodkowa, podwięzadłowa protuzja tarczy międzykręgowej powodująca wspólnie z zaburzeniem fizjologicznej krzywizny kręgosłupa stenozę kanału kręgowego, przestrzeń płynowa zardzeniowa o zmniejszonej ale zachowanej rezerwie
-otwory międzykręgowe niezwężone
wnioski:
-spondyloza szyjna z wielopoziomową dyskopatią i stenoza kanału kręgowego w odcinku c5/c6
jeden neurochirurg powiedział że za dwa lata widzi mnie na stole operacyjnym, teraz żeby próbować dobrych ćwiczeń, drugi neurochirurg chciał od razu dawać skierowanie na operacje, mówąc że grozi
niedowładem .
jestem bardzo zdezorientowana, ciężko się zdecydować na operacje w wieku 30 lat
nie znam też dobrych rehabilitantów z okolicy katowic , sosnowca i tych rejonów
ogólnie samopoczucie na minusie