Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
15-01-2015, 19:43:37

Z tego co wiem to podobny przypadek do DINO .LICZYĆ na pewno ale czy będzie koniecznością. Ja bym walczył wpierw rehabilitacja ;)
Wtajemniczona
15-01-2015, 21:50:02

Purpurowa,
Na forum spotkasz zarowno zwolennikow jak i przeciwnikow operacji. Przed podjeciem decyzji warto przekartkowac forum (chociaz to zmudna robota) i poczytac sobie rozne historie. Podkreslam, ze decyzja i jej konsekwencje beda wylacznie Twoje. Ja nie jestem lekarzem, tylko dosyc doswiadczona pacjentka. Z Takim wynikiem, jak Twoj, i wycofujacymi sie objawami po chocby pradach Tens, skorzystalabym z pomocy dobrego terapeuty manualnego lub osteopaty.nie masz ucisku na rdzen, tylko jego modelowanie. Ucisk korzeni, jesli nie powoduja niedowladow i zaburzen czucia, ladnie leczy sie rehabilitacja. Nie jestem z Twoich okolic, ale mysle, ze ktos Ci poleci sprawdzonego fachowca.
Jestes bardzo mloda. Objawy szybko pojawily sie u Ciebie. Moge tylko sie domyslac, ze pojawily sie ona na skutek niewlasciwej postawy ciala. Bez zmiany nawykow nawet najlepiej wykonana operacja niewiele Ci pomoze. Chirurg usunie skutek, a przyczyna zostanie.
Na poczatek poszukaj w necie certyfikowanych terapeutow manualnych lub osteopaty. Wizyty sa oczywiscie odplatne, ale moga wystarczyc dwie, trzy i sama zdecydujesz, czy warto i czy jest lepiej.
Skutki pracy fizjo sa odwracalne. Zabiegow chirurgicznych niestety nie.
Pozdrawiam Cie :)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczona
16-01-2015, 12:32:41

Purpurowa, od prawie 1,5 roku mam zdiagnozowanych kilka przepuklin modelujacych worek oponowy (znacznie bardziej niz u Ciebie - kilka razy wklejalam opisy na forum) i tez zawsze byłam bardzo aktywna fizycznie, ale nie wyczynowo.
Dzieki temu forum wiedziałam, aby nie spieszyć się z operacją, nawet jesli sa silne bóle, ale nie mam ubytków neurologicznych. Długo szukałam fizjoterapeuty, jeszcze zanim mialam zdiagnozowana dyskopatię, ale cierpialam z powodu nawracającego bolu. Przeszłam przez ręce niedouczonych, ale pewnych siebie rehabilitantów i masażystów. Było coraz gorzej, szczególenie z barkiem, ale w końcu ktoś mi polecił sprawdzonego fizjoterapeutę, który w ciągu 2 miesięcy terapią manualną i prostymi, lekkimi ćwiczeniami doprowadził do pełnej formy. Najważniejsza jest świadomośc i ćwiczenie prawidłowej postawy prez 24h na dobę: stanie, siedzenie, chodzenie, kucanie, lezenie itd. Najpierw wypracowanie prawidłowych nawyków i prawidłowej pracy wszystkich mięśni (u mnie był probelm z prawidłowa postawą przy komputerze i zła praca łopatki oraz nieprawidlowe stanie), potem wzmacnianie mięśni posturalnych (przede wszystkim brzucha i pleców). Po ponad poł roku cwiczen rehabilitacyjnych, fizjoterapeuta polecił mi na zajęcia pilates. Jestem w bardzo dobrej formie mimo, ze czasem pojawiaja się dolegliwości bólowe i cały czas zdarza mi sie, że w nocy drętwieja ręce. Moge pracować, musze tylko pamiętać o przerwach i rozciąganiu obręczy barkowej i szyi, moge myć okna, rozwieszać firanki, lecz nie dźwigam ciężkich zakupów, jeżdżę na nartach, ale zamiast biegać, dużo spaceruję.
Jestem pod opieką neurologa i neurochirurga, jednak dopóki nie będzie poważniejszych objawów neurologicznych niz drętwienie rąk i czasem zawroty głowy, nie planuję poddawac się operacji.
Nie znam dobrych fizjo na Śląsku, ale wierzę, że uda się Tobie kogoś znaleźć. Powodzenia i zdrowia życzę
Basia
gość
16-01-2015, 15:19:15

Purpurowa dobrze Ci tu piszą...Ja do fizjo przez 2,5 roku jeździłam 100 km w jedną stronę. Operacja zawsze usuwa skutki choroby, tylko skutki, wymienią Ci jeden dysk może (nie musi!!!) posypać się drugi, tzw. efekt domina, poczytaj. Najpierw porządna rehabilitacja potem jeśli sie nie uda (2 lata rehabilitacji jeśli nie ma pilnych wskazań) operacja. Tak jak pisze Szyjka czasem wystarczą 2-3 wizyty. Z Katowic mogę poszukać kogoś logicznego (zresztą sama możesz) ale my tu na forum możemy popatrzeć razem z Tobą :)
Początkująca
16-01-2015, 18:49:27

hej, bardzo Wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady ;) zrobię tak jak piszecie, czyli najpierw spróbuje się skupić na rehabilitacji i poszukam kogoś sensownego, kto pomoże mi się uporać z moim problemem :)
a powiedzcie mi, co sądzicie o jodze? czy ktoś z was próbował w ten sposób sobie pomóc? czy to szalony pomysł ? czytałam, że nadaje się dla osób ze schorzeniami kręgosłupa, również szyjnego. tylko oczywiście nie można robić nic na siłę :)
pozdrawiam serdecznie!
Ania
Forumowicz
16-01-2015, 19:03:03

Województwo: śląskie
Kod pocztowy: 47-400
Miasto: Racibórz
Ulica: Ogrodowa 56
https://www.pilatesstudio.pl/index.php/home/kadra/lukasz-maj
Pierwszy to Marek Jędrysek u niego byłem diagnozowany drugi to osteopata
ks Janusz
Początkujący
16-01-2015, 19:12:01

Purpurowa cofnij się kilka stron trochę o tym piszemy ja codziennie ćwiczę jogę, Joga to nie tylko ćwiczenia z ciałem to tak na prawdę głównie praca z umysłem. Połączenia świetnych ćwiczeń na ciało z oddechem i koncentracja, na mnie działa Świetnie!! Myślę że możesz spróbować najlepiej pod okiem doświadczonego nauczyciela, ja ćwiczyłem z joginami (fizjoterapeutami) jeśli masz ochotę na jogę to na PW mogę CI przekazać to co ja wiem o jodze w dyskopatii, dać namiar na video prostych ćwiczeń dedykowanych konkretnym partiom pleców i wskazać które są dobre na początek.
Dobrze pamiętać że problemy z szyją to nie tylko szyja. Warto wzmacniać inne partie choćby piersiowy i lędzwiowy bo jak kto gdzieś ktoś mądrze napisał jeśli dyskopatia wzięta z postawy to problem może leżeć niżej. Ja jogę ok (15-20)min ćwiczę codziennie + 5 min relaksacji (rozluźnienie) mięsni
do tego 15min na szyję to co fizjo wyznaczył ;D, Ostatnio czuję się OK
Początkująca
16-01-2015, 22:42:29

Również polecam jogę. Po krótkim czasie odczuwalna ulga. Warto zadbać także o inne odcinki kręgosłupa (nie koncentruj się tylko na odcinku szyjnym).
[url=http://www.multicode.pl/witamina-b12]Suplement diety Multicode[/url]
Początkująca
17-01-2015, 09:46:47

witam wszystkich
oto mój wynik badania MR 2014 roku
-wyrównana fizjologiczna lordoza kręgosłupa szyjnego
-obniżenie wysokości tarcz międzykręgowych c5/c6 c6/c7 z zaburzeniami ich uwodnienia
-pozostałe tarcze międzykręgowe o zachowanych wysokościach o obniżonej intensywności sygnałów jak w przypadku dehydratacji
-na poziomie c4/c5 niewielka dokanałowa protuzja tarczy międzykregowej z towarzyszącymi odczynowymi osteofitami głównie po stronie prawej, co powoduje zwężenie kanału kręgowego do wartości granicznych dla stenozy ok 1 cm, oraz zwężenie otworu międzykręgowego po stronie prawej, w badanej pozycji brak ucisku korzeni nerwowych
-na poziomie c5/c6 dokanałowa protuzja tarczy międzykręgowej centralno-lewoboczna powodująca stenoze kanału krenowego ( wymiar ap ok 0.85cm), z przyparciem rdzenia do tylnego ograniczenia kostnego i towarzyszącym zwężeniem otworu międzykręgowego po stronie lewej
-powierzchnia brzuszna rdzenia kręgowego na tym poziomie nieco modelowana głownie po stronie lewej
-na poziomie c6/c7 pośrodkowa, podwięzadłowa protuzja tarczy międzykręgowej powodująca wspólnie z zaburzeniem fizjologicznej krzywizny kręgosłupa stenozę kanału kręgowego, przestrzeń płynowa zardzeniowa o zmniejszonej ale zachowanej rezerwie
-otwory międzykręgowe niezwężone
wnioski:
-spondyloza szyjna z wielopoziomową dyskopatią i stenoza kanału kręgowego w odcinku c5/c6
jeden neurochirurg powiedział że za dwa lata widzi mnie na stole operacyjnym, teraz żeby próbować dobrych ćwiczeń, drugi neurochirurg chciał od razu dawać skierowanie na operacje, mówąc że grozi niedowładem .
jestem bardzo zdezorientowana, ciężko się zdecydować na operacje w wieku 30 lat
nie znam też dobrych rehabilitantów z okolicy katowic , sosnowca i tych rejonów
ogólnie samopoczucie na minusie
Początkujący
17-01-2015, 17:49:21

Witam serdecznie jestem pierwszy raz na tym forum ale czesto czytam co ludzie mysla o problemach z kręgosłupem. Mam problem troche nie typowy a moze i blachy wiec chodzi o to ze mam ucisk kręgu na rdzeń, opis badania - Na poziomie c6/c7 osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonow kręgów, powodujace obustronnie zwężenie otworów miedzykregowych, wieksze po stronie prawej i duza redukcję przedrdzeniowej rezerwy plynowej z impresja przedniej powierzchni rdzenia kręgowego. Wedlug lekarza kwalifikuje sie do operacji ale mieszkam w angli a tu lekarz mowi ze nie i kolo sie zamyka caly czas czekam na decyzje tu w angli, wiec zdecydowalem ze na jesieni zrobie to w polsce prywatnie i teraz zastanawiam sie bo sa dwa rodzaje implantu ruchomy i stały roznia sie ceną dosyc mocno bo staly kosztuje razem z operacja 16500 tyś zł a ruchomy 25000 tyś zł i prosze o podpowiedz ktory wybrac czy moze o tym decyduje lekarz . Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: