Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
14-01-2015, 22:51:50

A ja mam ostatnio dobry okres u siebie, pomimo zaostrzenia objawów ze szczypaniem szyi, uwierzyłem w swój rezonans bo nauczyłem się to cholerstwo interpretować jak ktoś zainteresowany to mogę podać namiary na filmiki instruktażowe ;PP
dodatkowo dostałem ćwiczenia na te pieczenia szyi (przeciążone mięśnie) i po 3-4 tyg codziennego ćwiczenia, będę mógł wrócić do aktywności ruchowo, siłowych (drążki, truchtanie) SIŁA !
Chciałbym wszystkim wspierającym do tej pory serdecznie podziękować za mozolne odpowiadanie na moje często głupie pytania :D
Pozdrawiam.
Początkujący
14-01-2015, 22:52:00

dubel
Początkujący
14-01-2015, 22:53:11

dubel
Początkujący
15-01-2015, 07:11:26

witam
Forum to baza wiedzy dla wszystkich zdezorientowanych przed ciachnieciem, oraz szukających informacji jaki to jest po operacji. Jako nowy już zresztą skladalem podziękowania :) bo jest bardzo pomocne.
Wiadomo ze informacje udzielane przez lekarzy bywaja nieco zdawkowe.
Nie wyobrażam sobie natomiast żeby ktokolwiek podejmowal decyzje o zabiegu polegając na poradach z internetu - większość z nas przeszla podobna droge konsultując się ze specjalistami z roznych obszarow związanych z kręgosłupem i tak powinno być, żeby nie być zoperowanym bez potrzeby. U mnie było pozamiatane, ale sa przypadki ze rehabilitacja czyni cuda i o tym trzeba pamietac.
Ja trzy miesiące po operacji czuje się znacznie lepiej i coz, cwicze, cwicze i cwicze. W sumie nuda wiec nie pisze, bo o czym? ;) wkrótce wracam do pracy i wtedy się okaze jak to wygląda tak naprawdę.
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za wsparcie w trudnych chwilach
ale wyszlo ;)
Grzegorz
Początkująca
15-01-2015, 11:21:44

Hej wszystkim ! Jestem tu nowa. Niestety w kwietniu zeszłego roku zdiagnozowano u mnie przepuklinę kręgosłupa szyjnego 3,5mm. Byłam u kilku specjalistów i wszyscy mówili, że "patologia jest ciężka" i że powinnam zdecydować się na operację. Niestety pierwszy lekarz, do którego poszłam okazał się durniem i jak zapytałam go o powikłania zaczął mi robić wykład o tym jak mu ostatnio pacjent na rękach umierał... jak się domyślacie, przeraziłam się strasznie. boje się operacji i jej nie chce. Wszyscy lekarze pytają mnie, jaki miałam wypadek a ja nie miałam żadnego :) dużo biegałam, byłam aktywna i nagle mnie po prostu sparaliżowało.. miałam też silne bóle ręki, drętwienie, ale to się uspokoiło jest już lepiej. Chodzę na prądy tens, chodzę parę godzin dziennie w kołnierzu.. ale mam prace siedzącą, biurową i bywa bardzo cieżko...
ale do sedna - Mam kilka pytań i gdyby ktoś zechciał mi udzielić odpowiedzi byłabym bardzo wdzięczna :)
czy jest tutaj obecny przypadek osoby, która nie poddała się operacji a dzięki rehabilitacji przepuklina "wchłonęła się" i ból ustał ? czy wróciła do normalnego życia ?
czy ktoś z obecnych jest ze śląska i mógłby mi polecić jakiegoś dobrego specjalistę?
jak długo czekaliście na operację ?
czy te lepsze (nowoczesne) sztuczne dyski są płatne czy nie? i od czego to zależy ?
będę wdzięczna za każdą odpowiedz. mam 26 lat i nie wiem co dalej robić..
pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę miłego dnia :)
ania
Początkujący
15-01-2015, 13:30:10

Witaj,
jak jesteś w stanie wkleić wynik rezonansu to było by pomocniejsze. Dziwne trochę żeby tak bez niczego dostać wypukliny/przepukliny :) albo faktycznie uraz. Samo siedzenie może powodować niszczenie krążka poprzez nieprawidłową postawę, przez 29 lat nie miałem świadomości jak siedzę i chodzę :) (garbienie) Z tego co patrzę na ludzi u mnie w firmie to źle siedzi 80%? nie bałbym się zaryzykować że 90, pomimo że co roku są szkolenia BHP mówiące o tym ale wiadomo jak nie ma problemu to i nie ma świadomości ;D
Albo złe nawyki albo jakieś zdarzenie z szyją którego mogłaś nie "zarejestrować"
Masz teraz jakieś objawy?
Na forum są takie osoby, np użytkownik Dino, poza tym kojarze takie osoby poza forum.
Od razu zaznaczę że przepuklina się nie cofa może w zależności od pory dnia różnie wyglądać na obrazie MRI może zmniejszyć objętność jak się zmiejszy kompresję na kręgi ale nie wciągnie się przy obecnych technikach.
Lekarze u których byłaś to polecane osoby czy przypadkowe? NEurochirurdzy czy fizjoterapeuci?
Pozdrawiam.
Początkująca
15-01-2015, 16:50:43

hej,wielkie dzięki za odpowiedź ! :) postaram się wkleić jutro wynik rezonansu. Nie miałam żadnego wypadku, ale byłam bardzo aktywna - dużo biegania, dużo skakania, trochę ciężarów..podejrzewam, że nieźle przesadziłam...
Byłam między innymi u pana profesora Bażowskiego, który jest ordynatorem neurochirurgii w Katowicach... także chodziłam do samych specjalistów.
Jeżeli przepuklina się nie może wchłonąć to zostaje tylko operacja? skoro nie można jej zmniejszyć..
mam objawy - czuje ból. plecy mnie bolą w zasadzie codziennie, czasem bardziej, czasem mniej.. ręka przestała mnie natomiast boleć. I już się "nie blokuje" tzn, nie mam już momentów prawie całkowitego unieruchomienia.
pozdrawiam serdecznie,
ania
Wtajemniczony
15-01-2015, 17:26:47

Przepisz nam po prostu opis Mri,a czy u mnie jest lepiej?chyba nauczyłem się żyć z bólem ale najważniejsze są ubytki neurologiczne miałem takie na początku choroby po czasie same się wycofały.To moja historia i rady fizjoterapeuty
http://forum.fizjoklinika.com/viewtopic.php?f=2&t=1095
Początkujący
15-01-2015, 18:27:30

Purpurowa jesli to tylko neurochirurg to warto by także odwiedzić dobrego fizjoterapeute ktory rozważyłby leczenie zachowawcze. Neurolodzy jak ostatnio pisaliśmy często widzą rozwiązanie problemów kręgosłupa w swoim fachu czyli operację, tylko ona po pierwsze nie daje 100% gwarancji na poprawę, jest obarczona ryzykiem i wykonuje się ją tylko w ostateczności. Nie mówię że ten neurochirurg się myli (rezonans by rozjaśnił sytuację)
Rehabilitację warto spróbować jeśli są ku temu możliwości
Dino jak często ćwiczysz i jakie ćwiczenia jeśli można wiedzieć? z tego co wiem to ból można zlikwidować w bardzo dużej mierze ćwiczeniami.
Pzdr
Początkująca
15-01-2015, 18:54:38

hej dzięki za odzew !
wyniki rezonansu: "wysokość trzonów kręgów oraz przestrzeni międzykręgowych jak i intensywność ich sygnałów prawidłowa.
Na poziomie C5-C6 stwierdza się lewoboczną, podwięzadłową przepuklinę tarczy międzykręgowej, modelującą worek oponowy od strony lewej, z penetracją materiału krążka w obręb kanału korzeniowego - materiał krążka dochodzi w bezpośrednie sąsiedztwo nerwu rdzeniowego, z jego uciskiem i modelowaniem. Materiał krążka uwypukla się w obręb kanału kręgowego na głębokość około 3,5mm, z niewielkim modelowaniem i odkształceniem rdzenia kręgowego od strony lewobocznej.
rdzeń kręgowy niepogrubiały, bez patologicznych sygnałów. przestrzenie płynowe okołordzeniowe zachowane.
niewielkie rozuluźnienie pierścienia włóknistego na poziomie C6 i C7 z dyskretną lewostronną lateralizacją, bez wyraźnych cech ucisku struktur nerwowych.
wnioski:
lewoboczna przepuklina tarczy międzykręgowej C5 I C6 z uciskiem nerwu korzeniowego"
konsultowałam się też z ortopedą, również uważa że muszę się liczyć z operacją.
czy ktoś jest z Gliwic i okolic i może polecić dobrego fizjoterapeutę? :)
pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: