Padaczka jest chorobą przewlekłą i objawia się napadami o różnym przebiegu i charakterze.
Zazwyczaj występują w trudnym do przewidzenia momencie, jednak istnieje szereg czynników, które mogą wywołać napad padaczkowy.
Zwykle są to:
- infekcje
- bodźce świetlne
- brak snu
- podenerwowanie
- alkohol i inne substancje chemiczne
Oprócz wymienionych czynników możliwe jest wywołanie napadu poprzez zadziałanie bodźców smakowych i węchowych. Ten rodzaj padaczki nazwany jest padaczką odruchową. Stanowi ona 5% wszystkich padaczek i występuje głównie u dzieci. Jej napady prowokowane są przez ściśle określone bodźce czuciowe, zmysłowe lub psychiczne.
Napady padaczkowe o charakterze odruchowym mogą być częściowe lub uogólnione. Padaczka wywołana jedzeniem jest bardzo rzadką formą padaczki odruchowej. Napady są zazwyczaj częściowe i mogą pojawiać się na początku, w trakcie lub na końcu posiłku. Trwają od kilku sekund do kilku minut.
Często towarzyszą im ruchy tułowia i opadanie głowy. W zapisie EEG występują zmiany zlokalizowane w okolicy skroniowej środkowej i ciemieniowej oraz skroniowo-potylicznej. Dodatkowo przyjmuje się, że napad padaczkowy może być wywołany pokarmem, który ma właściwości alergenne lub zawiera substancje słodzącą – aspartam.