Reklama:

zapalenie mózgu - czy ktoś to przechodził!!!!!!!!!! (857)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-12-2023, 18:46:51

Dzień dobry, czy ktoś tu zagląda?
gość
12-12-2023, 09:57:35

gość 05-12-2023, 19:46:51
Dzień dobry, czy ktoś tu zagląda?

Też się zastanawiam, czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie ?? Mianowicie: miałam wszystkie objawy zapalenia opon mózgowych, nie połączyłam wtedy faktów że to jest to, po 4 dniach wszystko nagle ustąpiło, zostały mi tylko silne bóle głowy i nadal boli mnie szyja z tyłu, nie mogę do końca zgiąć głowy do klatki piersiowej, lekarka mnie zbadała, nie powiedziała wprost co podejrzewa, dała dwudniowy antybiotyk i kazała wrócić po dwóch dniach. Czy ktoś też tak miał ?? Czy myślicie że jak jutro do niej wrócę dostanę skierowanie do szpitala ?? Bardzo się boję 😭😭
gość
26-12-2023, 14:32:15

Trafiłam na forum, ponieważ zapalenie mózgu nadal jest niezbadaną chorobą, która może dotknąć każdego. W naszej rodzinie niestety zaatakowała moją 71-letnią mamę i zabrała ją z tego świata. Mama była osobą bardzo sprawną fizycznie i psychicznie - aktywną mistrzynią krzyżówek. Od kilku dni bolała ją głowa, miała nadciśnienie, więc zrzuciliśmy to na „tą winę”. 02.11 cały czas spała i mówiła od rzeczy, logicznie ale używała niepoprawnych słów. Wezwałam pogotowie, po kilku godzinach czekania na SOR, zrobili jej TK. Wyszła jakaś zmiana w lewym płacie, do dalszej diagnostyki. Mama została przyjęta na oddział neurologiczny.
03.11 wykonano rezonans, który potwierdził, że widoczna zmiana nie jest guzem, tylko stanem zapalnym. Tego samego dnia pobrano mamie płyn mózgowo-rdzeniowy. Niestety oprócz podwyższonego białka nic w nim nie wyszło. Zastosowano szerokie leczenie - 4 najsilniejsze antybiotyki o szerokim spectrum działania, leki przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe i zmniejszające ciśnienie śródczaszkowe. Robiono kolejne badania- przez wirusy, bakterie, autoimmunologię, reumatoidalne, nowotworowe, paranowotworowe - wszystkie badania wychodziły idealnie. Wyszła jedynie borelioza, aczkolwiek odkleszczowe zapalenie mózgu negatywne. A stan mamy, mimo leków, się pogarszał. Na początku były to tylko problemy z mową, potem doszła niekoordynacja ruchowa, potem oczopląs, stany padaczkowe i wymioty. Przebadano mamę na wszystkie możliwe przyczyny zapalenia mózgu, ale tej jednej nie znaleziono.
16.11 w godzinach wieczornych mama miała kontrolny rezonans, który wykazał częściową remisję stanu zapalnego w lewym płacie, ale progresję na płat potyliczno-ciemieniowy. Zero krwiaków, tętniaków i niepokojących sygnałów. W nocy z 16 na 17.11 mama dostała obszernego wylewu, stwierdzono śmierć mózgu. Zmarła następnego dnia. Badania na priony (choroba jacoba creutzfelda) były oczywiście zlecone, ale wyniki przyszły już po śmierci mamy - niestety próbka była zanieczyszczona krwią i nie udało się tego badania przeprowadzić. Sekcja oraz badania histopatologiczne również nie przyniosły nam odpowiedzi, co spowodowało zapalenie mózgu i śmierć? Ktoś może miał taki przypadek?
gość
15-01-2025, 06:45:52

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Czytałam wszystkie strony i jest mi bardzo przykro z powodu waszych chorób i cierpienia waszych najbliższych. Zapalenie mózgu jest bardzo ciężką choroba i trudna do zdiagnozowania . Sama przeżyłam tą chorobę 4 lata temu.Bylam w stanie ciężkim i 3 razy leżałam na OIM.Lekarze mówili że nie przeżyje.Jestem z okolic Białegostoku.Jesli ktoś chciałby porozmawiać proszę o kontakt.
gość
22-01-2025, 13:19:07

Dzień dobry. Moja mama ma autoimmunologiczne zapalenie mozgu z przeciwciałami NMDA. Ma Pani informacje gdzie jaki szpital jest w tym doświadczony? Jestem z Radzynia Podlaskiego i póki co mama od 5 grudnia leży.. usunięte jajniki, leczona sterydami, miała 2 plazmaferezy ale przerwane (miała mieć 5) ponieważ dostała zapalenia płuc. Szukam pomocy bo uważam że nasz miejski szpital nie ma technicznej możliwości leczenia mamy a nie podejmują prób kontaktu z innymi szpitalami, klinikami.
gość
22-01-2025, 18:56:54

Hej,
U mojego taty podejrzewaja autoimmunologiczne zapalenie mozgu.
W poniedziałek robia pierwsza plazmofereze.
Tata nie logiczny, nie ma pamieci, problemy z mowa. W szpitalu od w tyg.
A jak z mama ? Polecam szpital bielanski w warszawie.
gość
16-03-2025, 08:26:03

gość 15-01-2025, 07:45:52
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Czytałam wszystkie strony i jest mi bardzo przykro z powodu waszych chorób i cierpienia waszych najbliższych. Zapalenie mózgu jest bardzo ciężką choroba i trudna do zdiagnozowania . Sama przeżyłam tą chorobę 4 lata temu.Bylam w stanie ciężkim i 3 razy leżałam na OIM.Lekarze mówili że nie przeżyje.Jestem z okolic Białegostoku.Jesli ktoś chciałby porozmawiać proszę o kontakt.

Dzień dobry,
W jaki sposób mogłabym się skontaktować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: