Reklama:

zapalenie mózgu - czy ktoś to przechodził!!!!!!!!!! (857)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-11-2018, 20:41:48

Współwystępujące lub prodromalne zapalenie górnych dróg oddechowych jest charakterystyczne dla wirusa grypy i dla mykoplazmy.
P.S.
Mycoplasma pneumoniae powiązano z autoimmunologicznymi zapaleniami mózgu z obecnością przeciwciał anty-NMDAR.
Cytat:
,,Concurrent or prodromal upper respiratory tract infecion is characteristic of influenza virus and mycoplasma"
Artykuł:
,,Diagnosis and treatment of viral encephalitis"
gość
18-11-2018, 20:47:27

Czynniki geograficzne i sezonowe również mogą być wskazówką np. japońskie zapalenie mózgu jest endemiczne w krajach Azjatyckich i często szczyt zachorowań przypada na porę deszczową.
gość
18-11-2018, 20:56:42

Kontakt z osobami cierpiącymi na choroby zakaźne również może być wskazówką, która ewentualnie pomoże ustalić czynnik infekcyjny wywołujący zapalenie mózgu u danego pacjenta.
gość
18-11-2018, 21:06:37

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-11-2018, 11:14:41

Sporadycznie choroby zwierząt gospodarskich mogą wskazywać możliwy czynnik ryzyka zapalenia mózgu w społeczeństwie ponieważ zwierzęta stanowią rezerwuar dla pewnych rodzajów wirusów wywołujący zapalenie mózgu u ludzi.
Cytat:
,,Occasionally farm animal diseases might indicate a possible risk of viral encephalitis in the community because animals act as reservoirs for certain types of viruses causing encephalitis in human."
Artykuł:
,,Diagnosis and treatment of viral encephalitis."
gość
19-11-2018, 11:31:51

Zapalenie mózgu wywołane wirusem Epstein-Barra może naśladować opryszczkowe zapalenie mózgu.
Artykuł:
,,Epstein-Barr virus encephalitis mimicking clinical and electroencephalographic characteristics of Herpes simplex encephalitis."
gość
19-11-2018, 11:37:47

Limbiczne zapalenie mózgu również może być wywołane przez wirusa HHV-6.
gość
19-11-2018, 11:53:49

Reaktywacja wirusa HHV-6 może spowodować post - transplantacyjne ostre limbiczne zapalenie mózgu ( post-transplant acute limbic encephalitis w skrócie PALE ).
Cytat:
,,HHV6 reactivation may cause post-transplant acute limbic encephalitis (PALE)"
Artykuł:
,,Human herpesvirus-6 acute limbic encephalitis after unrelated umbilical cord blood transplantation successfully treated with ganciclovir"
gość
19-11-2018, 11:59:33

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-11-2018, 12:18:36

Diagnoza post-transplantacyjnego ostrego limbicznego zapalenia mózgu wywołanego wirusem HHV-6 często opiera się na:
- rezonansie magnetycznym mózgu
- analizie DNA wirusa HHV-6 we krwi i w płynie mózgowo-rdzeniowym
Cytat:
,,The diagnosis of HHV6 PALE is often based on brain MRI associated with the analysis of HHV6 DNA in blood and CSF."
Artykuł:
,,Human herpesvirus-6 acute limbic encephalitis after unrelated umbilical cord blood transplantation successfully treated with ganciclovir"

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Reklama: