Reklama:

zapalenie mózgu - czy ktoś to przechodził!!!!!!!!!! (857)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-11-2018, 11:59:35

U osób z paranowotworowym limbicznym zapaleniem mózgu wydaje się, że leczenie nowotworu ma większy wpływ na poprawę objawów neurologicznych niż terapia immunomodulująca.
Artykuł:
,,Treatment of the tumour appeared to have more effect on the neurological outcome than the use of immune modulation."
gość
18-11-2018, 12:18:18

Z paranowotworowym limbicznym zapaleniem mózgu powiązany jest również niedrobnokomórkowy rak płuca ( non-SCLC ).
gość
18-11-2018, 12:19:25

Ważne:
Utrata pamięci krótkotrwałej to objaw limbicznego zapalenia mózgu.
gość
18-11-2018, 12:20:46

Halucynacje mogą być objawem limbicznego zapalenia mózgu.
gość
18-11-2018, 12:22:05

Napady drgawkowe ( seizures ) to objaw limbicznego zapalenia mózgu.
gość
18-11-2018, 12:33:15

Abulia może być objawem limbicznego zapalenia mózgu.
gość
18-11-2018, 12:36:49

Psychoza to może być objaw limbicznego zapalenia mózgu.
gość
18-11-2018, 12:41:03

Zaleca się testowanie przeciwciał anty-NMDAR i anty-VGKC u pacjentów z pierwszym epizodem psychozy.
Cytat:
,,We recommend screening of the most common NMDAR and VGKC antibodies related to autoimmune encephalitis from patients having developed a new psychosis.
Artykuł:
,,Autoimmune encephalitis as a cause of psychosis."
gość
18-11-2018, 12:44:02

Symptomy autoimmunologicznego zapalenia mózgu mogą ograniczać się tylko do psychozy.
Cytat:
,,It may cause limbic encephalitis requiring intensive care, or symptoms are restricted to psychosis."
Artykuł:
,,Autoimmune encephalitis as a cause of psychosis."
gość
18-11-2018, 12:47:52

Autoimmunologiczne zapalenia mózgu a więc i psychoza mogą być wywołane w części przypadków przez nowotwór.
Dlatego należy intensywnie szukać nowotworu i jeżeli jest obecny leczyć go lub usunąć w zależności od sytuacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
Reklama: