Reklama:

wypieranie wspomnień a epilepsja (12)

Forum: Padaczka

Początkująca
14-12-2012, 13:51:36

Interesuje mnie to w jakich wypadkach i jak często epilepsja może byś skutkiem traumatycznych wydarzeń i próby wypierania wspomnień przez mózg. Czytałam, że takie przypadki są znane medycynie. W momencie, gdy mózg nie jest w stanie zaakceptować traumatycznego wspomnienia, aby odciąć dostęp do konkretnego traumatycznego wspomnienia, odcina dostęp do całości pamięci, w wyniku czego następuje atak i utrata świadomości. Czy z medycznego punktu widzenia ta teoria ma sens? Jeśli tak, to z jakimi objawami klinicznymi i z jakim przebiegiem wiąże się padaczka tego typu? Czy ktoś może polecić mi publikacje na ten temat? Za wypieranie niechcianych wspomnie odpowiadają płaty czołowe, czy nadmierna aktywność w tym rejonie może doprowadzić do ataku epilepsji?
gość
14-12-2012, 23:03:03

Moim zdaniem wpływ na epilepsję ma przebieg ciąży. Mam tu na myśli przebieg ciąży i czy podczas ciąży był stres nerwy. Czasem jest tak,że występuje niedotlenienie podczas porodu, a ono potem owocuje niespodziewaną chorobą.
gość
15-12-2012, 07:48:29

Do nie28, Ania co tu ma piernik do wiatraka, nie zrozumiałaś zupełnie carmengueasy, jakie zadaje pytanie. Dla mnie jest to pytanie dla experta.
Według Twojej teorii zarówno kobiety w ciąży jak i ich narodzone dzieci muszą chorować na padaczkę, fałsz.
Gdy występuje niedotlenienie maleństwa podczas porodu, skutki są zupełnie inne, padaczka w porównaniu z tymi skutkami to pikuś.
Alicja
gość
15-12-2012, 17:49:38

Zostawię Twoją wypowiedź bez komentarza.
gość
15-12-2012, 19:18:14

Trzeba było lepiej zostawić wypowiedź carmengueasy bez komentarza i nie wypowiadać się, a tak to wyszły same bzdury w twoim wydaniu... jak zwykle zresztą zupełnie nie na temat, bo pytanie było o czymś innym.
Jeżeli nie rozumiesz pytania, to nie odpowiadaj, bo robisz z siebie tylko pośmiewisko.
Ala słusznie zwróciła ci uwagę i nie na miejscu jest tu twoja arogancka odpowiedź.
wrr
gość
15-12-2012, 19:30:49

Gość 2012-12-15 20:18:14 Trzeba było lepiej zostawić wypowiedź carmengueasy bez komentarza i nie wypowiadać się, a tak to wyszły same bzdury w twoim wydaniu... jak zwykle zresztą zupełnie nie na temat, bo pytanie było o czymś innym.
Jeżeli nie rozumiesz pytania, to nie odpowiadaj, bo robisz z siebie tylko pośmiewisko.
Ala słusznie zwróciła ci uwagę i nie na miejscu jest tu twoja arogancka odpowiedź.
wrr
Pisz na temat, dobrze. Ty robisz z siebie pośmiewisko i jak masz tak pisać nie prowokuj
dobrze .
gość
15-12-2012, 20:12:27

Do nie28,
Anka, Ty zawsze w swoim stylu, szukasz zwady, a później płaczesz, że Cie atakują. Zawsze ostatnie słowo musi należeć do Ciebie.
To przez Ciebie mamy "korony" na głowach, zawsze biedna, zawsze nieszczęśliwa, nikt Cię nie rozumie.
Nie pisz bzdur, pisz na temat wówczas nikt Cię nie będzie krytykował.
Kilka słów prawdy z mojej strony musisz wreszcie usłyszeć.
Zawsze wszystkich traktuję jednakowo, łącznie z Tobą, nie wypowiadam się na tematy na które nie mam wiedzy, skoro nie masz żadnej wiedzy na temat epilepsji najlepiej omijaj ten temat szerokim łukiem.
Jest to bardzo poważny temat i nie można sobie robić z niego szopki.
Alicja
Komentatorka
15-12-2012, 20:16:39

Alicja święte słowa,wszystko i na temat.
:)
gość
15-12-2012, 21:16:39

nie 28, nie posiada wiadomosci na zaden temat , ona nie rozumie tresci postow , zawsze wtraca sie aby cos napisac w wiadomym celu ( ranking)
Mam nadzieje , ze otrzyma ostrzezenie po raz trzeci i wypada z forum , wedlug regulaminu. Dobrze dzieje sie , ze zwracacie jej uwage na bzdurne posty , bez sensu , wprowadzajace zdenerwowanie wsrod forumowiczow i ludzi zwracajacych sie z prosba o porade. Osoba bez przygotowania nie MOZE I NIE MA PRAWA wypowiadac sie na tematy trudne z zakresu neurologii dotyczace wypierania wspomnien przez mozg.
Odpowiedziec moze specjalista majacy wiedze po ukonczonych studiach medycznych.
Uczestnictwo w wypowiedziach na forum nie jest obowiazkowe , a nie 28 tak to traktuje, jakgdyby forum bez niej przestalo istniec.
Moze doczekamy sie trzeciego ostrzezenia.
gość
17-12-2012, 10:56:31

Gość 2012-12-15 22:16:39 nie 28, nie posiada wiadomosci na zaden temat , ona nie rozumie tresci postow , zawsze wtraca sie aby cos napisac w wiadomym celu ( ranking)
Mam nadzieje , ze otrzyma ostrzezenie po raz trzeci i wypada z forum , wedlug regulaminu. Dobrze dzieje sie , ze zwracacie jej uwage na bzdurne posty , bez sensu , wprowadzajace zdenerwowanie wsrod forumowiczow i ludzi zwracajacych sie z prosba o porade. Osoba bez przygotowania nie MOZE I NIE MA PRAWA wypowiadac sie na tematy trudne z zakresu neurologii dotyczace wypierania wspomnien przez mozg.
Odpowiedziec moze specjalista majacy wiedze po ukonczonych studiach medycznych.
Uczestnictwo w wypowiedziach na forum nie jest obowiazkowe , a nie 28 tak to traktuje, jakgdyby forum bez niej przestalo istniec.
Moze doczekamy sie trzeciego ostrzezenia.
Jak zwykle wysnuwasz specjalne pomówienia i prowokacje. Może ja zacznę Cię prowokować , ale szkoda mi czasu na takie sprawy jakimi Ty się zajmujesz.
Do Alicji:
Alicjo czy ja Ci tak przeszkadzam.Czy aż tak Wam przeszkadzam?
Piszę w swoich tematach i nikogo nie obrażam , chyba ,że zdarzy się sytuacja jak teraz ,że chcecie specjalnie mojego odejścia wyczuwam to ,że mnie nienawidzicie. Alicjo nie przeze mnie masz koronę.
Ja również mam przez Basię. Mam o to do niej żal. Piszę jej o tym- nie. Mam na tyle rozsądku.
Uważam ,że pewnych rzeczy nie będę ujawnić.
Alicjo zawsze nie będę pasowała do Waszego świata, nawet jeśli będę pisała poprawnie. Gdybym była złośliwa to wówczas zwróciłabym Wam uwagi minusowe toby się troszkę tego nazbierało, lecz szkoda mi czasu na takie sprawy. Wygra zawsze sprawiedliwość, a ja jestem sprawiedliwa. Wy macie swój świat. Bronię swoich racji.
Wracając do tematu wątku to wspomnienia mogą nastąpić podczas wspomnień. Występuje wtedy niepotrzebny stres. Podejrzewam ,że oczywiście epilepsja może być traumatycznym skutkiem po czymś co wydarzyło się w przeszłości.
Moim zdaniem ta teoria z punktu medycznego widzenia ma sens, ale czy były wykonywane badania w tym kierunku to nie wiem. W sumie chciałabym się przekonać o tym , gdyż jest to ciekawe zagadnienie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: