Reklama:

Wykręcanie dłoni w czasie snu (21)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-11-2015, 09:54:34

Witam
Mam taką dolegliwość: otóż gdy śpię moje nadgarstki wykręcają się ( tak jak widać czasem u dzieci z porażeniem mózgowym) czasem budzę się w nocy i muszę je "wyprostować ". Dolegliwość trwa już kilka lat czasem się nasila. Nie mam tego powodu problemów w ciągu dnia, dłonie mam zupełnie sprawne, czuję tylko lekki ból w nadgarstkach (to chyba przez całonocne "wykręcenie". Nie mam też pracy, która by obciążała nadmiernie dłonie (zwykła praca biurowa). Można na forum przeczytać o drętwieniu rąk ale czegoś strikte jak drętwienie nie odczuwam.
Trochę wstydzę się iść do lekarza wszak nie jest to dolegliwość utrudniająca życie tylko trochę niepokoi no bo nie jest to chyba normalne do końca.
Może ktoś mi wyjaśni cóż to może być?
gość
13-11-2015, 20:59:19

Mialam badanie eeg i taki jest opis zapis o cechach nieprawidlowosci z tendencja do napadowosci i uogolniania sie zmian glownie prawopolkulowych.zapis wrazliwy na fotostymulacje.co znaczy ten wynik
gość
20-11-2015, 21:08:25

Nie chcę straszyć, ale tak niepozorne objawy mogą świadczyć o padaczce. U mojej żony występował podobny drobny problem przez dwa lata, po czym dostała ostrego napadu padaczkowego - pierwszego w życiu - w wieku dopiero 27 lat. Na podsumowaniu EEG miała praktycznie to samo co Ty. Myślę że warto zrobić rezonans magnetyczny.
gość
20-11-2015, 21:10:42

Zapis wrażliwy na fotostymulację oznacza, że migające światła mogą wywołać u Ciebie napad epileptyczny. Musisz uważać na migające światła, szczególnie będąc w ciemnym pomieszczeniu. Masz dużo stresów? Spróbuj się wysypiać i ograniczać stres.
gość
21-11-2015, 10:48:12

idz do neurologa, nie czekaj i się niczego nie wstydz, tym bardziej ze to sie nasila,moze to dystonia?
gość
08-05-2017, 21:39:04

chciałam zapytać tylko czy dowiedziała aie Pani wkoncu co powoduje te wykrecanie? Od paru miesiecy mam ten sam problem
gość
08-05-2017, 21:42:06
gość
10-05-2017, 09:35:37

tężyczka ukłąda ręce w charakterystyczny sposób, jeżeli wygląda to inaczej to oczywiście przyczyną będzie coś innego, jednak zawsze można się nałykać suplementów
gość
24-05-2018, 08:38:57

Witam też mam tą przypadłość ..wykrecania dłoni podczas snu..czasami sie wybudze i jestem w tej pozycji trudno opisac tą pozycje ..ale jak Pani wyzej to opisujaca ( jak u dzieci z porażeniem mózgowym) rano po brzebudzeniu czesto czuje "ból' w nadgarstkach i wiem ze w nocy musiałam je bardzo mocno wykreca i spac wykreconej pozycji...mam tak od dosc dawna ..ale zwrociłam na to uwage kiedy zaczełąm czasmi wybudzac sie ze snu ..a moje dłonie 'przeszły granice wykrecenia powodując juz lekki bol ' bardzo mnie to zastanawia dlaczego tak sie dzieje .co jest powodem... w necie zero informacji..czuje to ze ta pozycja spania ...z rękoma do góry wykręconymy za uszami..nie jest normalna pozycją....Jeśli ktoś z Państwa ma tą przypadłoścte i wie juz coś wiecej na ten temat i chciałby sie tą informacją podzielic ze mną to prosze o jakąś wiadomość bo tu cięzko sie czegos na forum dowiedziec .. afrah-ej@wp.pl
gość
22-02-2020, 05:53:02

Czy jest ktoś, kto może na ten temat coś więcej napisać?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ciag daszy ...badania Mri glowy
Mam pytanie czy ten wynik MRI glowy jest do dalszej konsultacji lekarskiej tzn: neurologa czy neurochirga... Dostałam skierowanie na MRI glowy z kontrastem od laryngologa ponieważ od ponad 1 roku mam problem z lewym uchem bo słyszę cały czas pulsowanie nic poza tym i zaczynam się martwić czy to nie jest faktycznie tetniak?
Czy to może być SM?
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny. W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny. Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°, Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko. Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne: Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po. Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju. Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”. Często mnie też szczypie to prawe oko Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest zdanie innych lekarzy, którzy może spotkali się z takim przypadkiem. Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
gość
Prośba o interpretacje wyniku Mri glowy
Opiszę w skrócie to co mnie niepokoi... W okolicy prawej zatoki esowatej zakontrastowalo się poszerzone naczynie zylne 18mm na 15mm łaczace sie kanałem szerokosci 2mm ze światłem zatoki na granicy z żyła szyjna wewnątrzna. Obraz moze wskazywac na tetniaka zylnego lub malformacje tetniczo zylna (AVM). Wskazana ocena naczyń w angio-MR w fazie żylnej i tętniczej...
gość
Tabletki na uspokojenie a stan starszej osoby
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę bo nie wiem gdzie tkwi przyczyna złego stanu zdrowotnego babci. Babcia ma prawie 90 lat, jest sprawna na umyśle, kontaktowa i logicznie myśląca. Od 5 lat babcia przyjmowała lek Zomiren 0,25mg ze względu na lekkie stany stresowe. Od trzech tygodni lekarz rodzinny zmienił jej ten lek że względu na szybkie uzależnienie, przepisał w zamian Hydroxyzinum 25 mg (1-0-1) oraz Pramolan 50 mg (0-1-0). Już po paru dniach od ich zmiany babcia zaczęła mieć omamy. Słyszy dziwne dźwięki, twierdzi że to nie są szumy uszne bo jak zatka uszy to tego nie slyszy. Mówi że łóżko się jej trzęsie, jest lękliwa i boi się być sama. Trochę niepokoi mnie taka reakcja. Mogłabym przypuszczać że może są to już zmiany starcze ale dziwi mnie fakt zbieżności z zmiana leków. Czy jest możliwość że to skutek uboczny właśnie stosowanych leków ? Udać się do neurologa, psychiatry ? Jak jej pomóc? Dziękuję za poradę.
Reklama: