Reklama:

wujek po udarze krwotocznym,przeniesiony na neurologię (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-10-2008, 10:04:00

Witam
2tygodnie temu wujek przeszedł udar krwotoczny,ma sparaliżowana lewą stronę.Przez tydzien leżał na OIOM,wczoraj ciocia byla zszokowana,poszła na OIOM i dowiedziała sie że wujka przeniesiono na neurologię.Z kolei na neurologi są przerażeni że dostali pacjenta w tak cieżkim stanie na swój oddział.Ordynator tego oddziału powiedział wprost że nie mają nawet takiego sprzętu by mu pomóc i że nie moze go odesłać na OIOM bo on tylko wykonuje polecenia,z kolei ordynator OIOM to bardzo opryskliwy facet i w ogóle nie chciał rozmawiać.Z wujkiem jest mały kontakt ,tzn reaguje na polecenia pielęgniarek.Otwiera oczy i przy pytaniu czy nas widzi daje znak ręką że tak.Było podejrzenie jeszcze na oiom ze ma zapalenie płuc,ale na szczęście to były tylko przypuszczenia.Mimo wszystko wujek to "stary" palacz i wiadomo ze u palacza wydziela się flegma która mu zalega,na szczęście pielęgniarki go odsysają.Proszę podpowiedzcie co mamy robić?? Na oddziale gdzie leży wujek to tylko on jest w takim stanie inni pacjenci siedzą lub leżą na łóżkach ale wszyscy w porównaniu do wuja są "zdrowi" ,śmieją się ,rozmawiają,ogólnie jest tam spory gwar.( wydaje mi sie ze po wylewie powinien mieć spokój,tym bardziej ze ciśnienie miał jakiś czas skaczące.Kiedy można by zacząć rehabilitację i w ogóle czy w tym stanie jest ona możliwa czy też trzeba sie wstrzymać.Wujek od lat zajmuje się gołebiami pocztowymi z którymi potrafił spedzac godziny słuchając ich gruchania,hmm tak sobie myślę ze moze nagrac te gołębie i na początek puscic mu z mp3 te gołąbki powiedziec mu ze są karmione jak należy i że czują sie dobrze no i oczywiscie obserwowac jak reaguje .Jesli nerwowo to bysmy mu nie puszczali tych gołębi.NIe wiem,po prostu nie wiem co mamy robić. Proszę niech ktoś poradzi,wujek ma tylko 61 lat ....

Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę bardzo wdzięczna,dziękuję
Pozdrawiam Magda
gość
14-10-2008, 17:16:00

mysle ze nagranie tych golebi to dobry pomysl to ukoi jego nerwy
gość
14-10-2008, 18:04:00

Witam. Miałem taki przypadek z moim Ojcem. Nie piszesz czy wujek oddycha samodzielnie. Bo jeżeli jest pod respiratorem, to zapalenie płuc jest nieuniknione. To jest odrespiratorowe zapalenie płuc. Dużo rozmawiać z nim. I przede wszystkim nie dopuścić do odleżyn !!!. Odwracać masować oklepywać plecy, nogi, pięty - te części ciała, które najbardziej są uciskane.
Nie wierzyć,ze wszystko jest ok. Ojciec po miesiącu leżenia miał na plecach dziure wielkości płyty cd, i prawie było widać kręgosłup. Przedtem pytałem sie czy mogę kupic coś z leków prywatnie i przynieść - zawsze byłem zapewniony że wszystko jest ok. Na OIOM mogłem wejść tylko na godzinę dziennie i tylko popatrzeć na niego. Dopiero na neurologii zobaczyłem co z nim zrobili. Po trzech miesiącach był coraz bardziej sprawny ruchowo zaczął mówić, ale przegrał z odleżyną. Jeżeli można Go uruchamiać go od razu. Ii nie dopuścić do odleżyn!!!!!
Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo to długotrwała rehabilitacja.
gość
14-10-2008, 20:23:00

wujek oddycha samodzielnie,ma materac przeciwodleżynowy,jest również smarowany sudocremem.Dzieki za odp.
gość
14-10-2008, 20:56:00

Przykro mi z powodu Twojego taty .moj wujek pod respiratorem był chyba 5 dni,teraz oddycha samodzielnie,miał robione prześwietlenie płuc bo było podejrzenie zapalenia,ale wyniki płuc są ok.Dziś po południu miał temp 38,3.Okładają lodem.A i jeszcze,jest karmiony poprzez sondę.Co do OIOM to tam moglismy wejsc max na 15-30 min.Zastanawiamy sie co do wujka mówić by go np nie zdenerwować,w ogóle nie wiemy jak sie przy nim zachowac.Mamy takie obawy bo to wysokocisnieniowiec i boimy sie ze jak nerwowo zareaguje to mu skoczy cisnienie.Z tego co sie dziś dowiedzieliśmy,to jeżeli będzie możliwy do transportu to przewiozą go do Poznania na badania. Zapomniałam jeszcze dodać miał krwiaka 6x4 i trochę się zmniejszył.Dzięki za poświęconą chwilkę.

Pozdrawiam Magda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: