Reklama:

Vetira - czy ktoś może przyjmuje ten lek? (164)

Forum: Padaczka

gość
19-10-2016, 14:10:19

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Nie mam zaufania do tego lekarza bo go po prostu nie znam. Wszystkie badania były robione w szpitalu bo dostałem skierowanie i spędziłem tam kilka dni. Z pewnością wybiorę się do jakiegoś dobrego neurologa by potwierdzić tą diagnozę.
Pozdrawiam
gość
21-10-2016, 21:18:31

od 1,5 roku choruję na padaczkę po śmierci mamy. Najpierw stwierdzono że mam nerwicę lecz po kolejnych atakach i badaniach stwierdzono, że to padaczka. Brałam Depire 500 dwa ray dziennie, ale teraz od paru miesięcy biorę zmniejszoną dawkę depire 300 i Vtire 500. Czuję się dobrze, a przede wszystkim myślę o tym, że kiedyś z tego wyjdę i się nie poddam. Przestrzegam pewnych zasad żeby się wysypiać i nie pić alkoholu ( czasem w minimalnych dawkach) i regularne godziny brania leków i wtedy jest dobrze. Gdy tylko zawale nockę lub mam silne emocje-stres, zdenerwowanie, ogromne zmęczenie... to następnego dnia lub za kilka dni mam kłopoty z wysłowieniem się lub napisaniem zdania (liczyć mogę) co prowadzi do utraty przytomności. Staram się pilnować i jest dobrze. Zmianę leków zrobił mi nowy neurolog bo chcemy mieć dziecko z moim partnerem :) Tak jak pisał gość wyżej to się sprawdza żeby przyjmować lek mniej więcej co 12 godzin. Teraz się ciut stresuje bo zmieniam pracę i mam mieć badania krwi i moczu- czy coś może wyjść, ktoś się domyśli..... Nie poddaję się i uśmiecham się do świata. Kiedyś z tego wyjdę, a jeżeli nawet coś nie wyjdzie - cóż starałam się. Pozdrawiam wszystkich : ) Trzymajmy się i wszystkiego dobrego.
gość
21-10-2016, 21:34:27

cdn. do wyżej wpisu... Od kwietnia nie mam ataku, choć kiedy miałam zmianę leków czułam się strasznie przez miesiąc, wciąż walczyłam by "trzymać się na powierzchni" i nie dostać ataku. Później już tylko lepiej. Przeraża mnie to faktycznie wypadanie włosów-bo zauważyłam to u siebie. Myślę sobie, że dobranie leków to bardzo indywidualna sprawa przy padaczce.
gość
27-10-2016, 21:10:06

Witam . Przyjmuję 250 i mam mocne wahania nastroju. Niestety w dol
gość
10-12-2016, 11:33:06

Witam wszystkich.Ja też przyjmuje Vetire 1000.Dodatkowo przyjmuje Tegretol CR 400 i Lamitrin 100.I choć mam trzy rodzaje leków od padaczki to i tak mam bardzo dużo ataków tzn.18,20,ponad 20 zależy jaki to miesiąc.Nie wiem czy wiecie,że Vetira to odpowiednik Keppry.W ulotce od Lamitrinu przeczytalem,że Lamitrin i Tegretol nie powinny być razem przyjmowane bo mogą one wywoływać ataki.17.11.2016r.byłem w Klinice Neurologii i Epileptologii w Warszawie.Na pierwszej wizycie usłyszałem że to co wygląda jak atak musi być atakiem.Więc tak jak przyjmowanie Lamitrinu z Tegretolem może wywoływać ataki to Keppra też wywołuje ataki.I tu nosówa się pytanie:Czy atak który wystąpił wystąpił wystąpił z racji choroby?,czy wystąpił z powodu wywołania ataku przez leki?.
gość
30-12-2016, 16:54:34

Witam, jestem od roku na vetira 1000 zamiast lepiej jest coraz gorzej z depakine miałam ataki raz na rok teraz mam co miesiąc włosy wciąż wypadają zawiechy łapię coraz częściej. Życie bez epilepsji byłoby cudem...
gość
30-12-2016, 20:18:44

Gość 2016-12-10 12:33:06
Witam wszystkich.Ja też przyjmuje Vetire 1000.Dodatkowo przyjmuje Tegretol CR 400 i Lamitrin 100.I choć mam trzy rodzaje leków od padaczki to i tak mam bardzo dużo ataków tzn.18,20,ponad 20 zależy jaki to miesiąc.Nie wiem czy wiecie,że Vetira to odpowiednik Keppry.W ulotce od Lamitrinu przeczytalem,że Lamitrin i Tegretol nie powinny być razem przyjmowane bo mogą one wywoływać ataki.17.11.2016r.byłem w Klinice Neurologii i Epileptologii w Warszawie.Na pierwszej wizycie usłyszałem że to co wygląda jak atak musi być atakiem.Więc tak jak przyjmowanie Lamitrinu z Tegretolem może wywoływać ataki to Keppra też wywołuje ataki.I tu nosówa się pytanie:Czy atak który wystąpił wystąpił wystąpił z racji choroby?,czy wystąpił z powodu wywołania ataku przez leki?.
Vetira to jest odpowiednik Keppry. Keppra jest oryginałem, Vetira zamiennikiem.
Piszesz, że przyjmujesz 1000mg Vetiry, czy to jest dawka dzienna?
Ja też jestem leczona Tegretolem CR 400, dawka 2 x dziennie i Vetirą 1000 rano i 1500 wieczorem.
Pozdrawiam Alicja
gość
04-03-2017, 20:29:44

Witam dziś dopiero wyszłam ze szpitala.. Leżałam 3 dni i tak jak myślałam mam padaczke. Pierwszy raz atak miałam w 2007 roku, ale padaczki nie stwierdzono. Leczylam sie neurologicznie ataki powtarzały sie sporadycznie raz na rok, dwa razy do roku. Lekarz przelisywał mi acespargin oraz witamine B6. 28 lutego atak złapał mnie w dzień i to 2 razy co nigdy nie miało miejsca do tej pory. Wszystkie badania wyszly dosyc dobrze, padaczka samoistna i atak toniczno kloniczny. W szpitalu podawano mi kalipoz oraz vetire 500 która musze stosowac nadal 2 razy dziennie. Czytam opinie i widze, ze zdania sa podzielone. Niektórzy są zadowoleni, niektórzy narzekają. Zobaczymy jak lek sprawdzi się u mnie, postaram sie udzielać i pisać o swoich odczuciach. Póki co mija 4 dzień i jak narazie samopoczucie mam bardzo dobre, oby tak dalej.. Pozdrawiam
gość
29-03-2017, 22:32:35

dorota_wwa 2012-10-09 23:22:49
Witam wszystkich serdecznie,
od ładnych paru lat jestem leczona Depakine Chrono 500 2x dziennie - padaczka toniczo-kloniczna, przyczyny nieznane. Ataki zdarzały mi się sporadycznie.
Pierwszy miał miejsce w 1997 roku w wieku 26 lat, kolejny w 1998, potem długo długo nic. Nie podjęto leczenia - uznano, że przemęczenie, stres, miesiączka, zarwana noc po imprezie itp itd.
W 2005 roku jednego dnia doznałam dwóch ataków i odpłynęłam w niebyt na dwa dni. Od tego czasu jestem pod stałą kontrolą IPiN w Warszawie. Co do częstotliwości ataków to można przyjąć, że max. 2 rocznie czyli wydawać by się mogło, że tyle co nic.
Ten rok jednak jest wyjątkowy. Na początku roku atak. W lipcu kolejny, a 30.09 kolejne dwa czyli jak sami widzicie jak na mój przypadek to za często. Zapis EEG zmieniony pomiędzy lipcem, a wrześniem. No ale "nieprawidłowego zapisu (jak to mówi moja przyjaciółka, która wykonuje badanie) nie leczy się"
Lekarka podjęła decyzję o zmianie leku na Vetirę, która podobnie jak Keppra ma w sobie Levetiracetamum.
Przekopałam net i nic ciekawego nie znalazłam.
Może dlatego, że lek ten został zarejestrowany w tym roku?
Czy ktoś z Was, ktoś z Waszej rodziny przyjmuje Vetirę, która ma mi całkowicie zastąpić Depakine, bo jak czytam o za/przeciw Kepprą/rze to już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Dodam jeszcze że z Depakine wiąże mi się wilczy apetyt, senność, zmienność nastrojów i wypadanie włosów
Choroby nie ukrywam. Ciężko by było skoro pierwszy z ataków w 2005 roku miał miejsce w pracy. Ale chociaż koleżanki wiedzą jak działać gdyby do czegoś doszło.
Pozdrawiam
Dorota
gość
29-03-2017, 22:40:48

Ja bralam jakis czas depakine pozniej przeszlam na Lamitrin i teraz. Od niedawna z Lamitrinem 100 biorę Vetire 500 2× dziennie. Czuje sie fatalnie jestem codziennie senna mam czesto bóle głowy, nie mam na nic , ochoty nic mi sie nie chce i chyba jestem bardziej nerwowa.Muszę porozmawiac na ten temat ze swoim neurologiem przy kolejnej wizycie ze tak dalej byc nie moze, mam 2 dzieci syn 3 latka córka 9 musze byc na pelnych obrotach a nie wiecznie senna i bez życia!! Nie wiem czy to ogólnie pezez ta Vetire czy moze dawka za duża

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: