Reklama:

Udar móżdżku (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
17-03-2010, 02:10:57

Mąż 10 m-cy temu miał udar niedokrwienny móżdżku ,ma 45 lat .Po wielu rehabilitacjach wrócił do ogólnego stanu zdrowia ,oprócz czasami tzw. bujania-jest to dokuczliwe.Jest jeszcze na świadczeniu z ZUS-u 3 m-ce co dalej czy w takim stanie może wrócić do pracy fizycznej? Lekarze twierdzą że trzeba się cieszyć że tak szybko udało się wrócić mu do zdrowia i rozkładają ręce. Jak mogę mu pomóc?
gość
17-03-2010, 07:23:07

Chyba tylko czekać.
Ja też miałem udar pnia i móżdżku 1,5 roku
temu teraz jest prawie ok.
Z pracą to bym jednak uważał.
gość
03-04-2010, 12:55:33

Prawie ok? Udar móżdżku i pnia to najgorsza rzecz jaka może spotkać, udało Ci się przejść to jakoś łagodnie? w jakim jesteś stanie?
gość
03-04-2010, 19:33:47

Mamy nowy rok , postępy są mało widoczne ale są (ok.85% wg mnie i 75% wg otoczenia )
Chodzę w domu sam na zewnątrz ok. 2 km , jem , ubieram się sam, pracuję nad siłą i precyzją
Podobno nie będzie 100% ale zobaczymy wg mnie powinienem dojść do 99%.
Czekam na komisję od renty aby zakończyć działalność gospodarczą.
Ćwiczę sam aby dojść do normy rehabilitację mam co drugi dzień ( trzeba systematyczności).
Końcówka mojej historii jest taka:

Minęło już pół roku ( lekarze najpierw nie dawali mi szans potem mówili że będę warzywem potem mówili ,że najważniejsze jest pierwsze pół roku teraz mówią że to potrwa to ok. dwóch lat)
Mam sprawności ponad 90% ( pozostało mi: precyzja w palcach podzielność uwagi z równowagą np. jazda samochodem na tzw. lusterka ) i czekam dalej co będzie .Nie mogę dźwigać i wszystkiego robić(samochodem jeżdżę po drogach bocznych po kryjomu ).
Tylko nie wiadomo czy odniesieniem jest stan sprzed udaru czy ma wpływ wiek.
Była komisja a właściwie jeden lekarz ,nic go nie interesowało tylko wypis ze szpitala , dostałem pierwszą grupę ,czekam na decyzję.
Jest decyzja jestem rencistą z legitymacją do 31 marca 2012 roku.
Wystąpiłem o legitymację niepełnosprawnego. Jest do odbioru 28 maja. Sprawność jest na poziomie 95% tylko brak podzielności uwagi z równowagą, siły i precyzji lewej ręki. Poza tym nie mogę dźwigać.
Brakuje miesiąca do roku sprawność rzędu 96% idzie powoli zobaczymy.
Przedtem była przewaga siły i precyzji nad wiekiem
Teraz jest odwrotnie.
Powoli mija rocznica udaru.
Już jeżdżę samochodem ale powoli i w niedużym ruchu ,chodzę na salę na siatkówkę ale widać nieporadność, teraz mam miesiąc przerwy.
Czas mija szybko ,poprawa powoli ale da się zauważyć poprawę, staram się robić jak najwięcej.
Już nie jestem statystą na sali, jeżdżę samochodem ale nie przekraczam 80 km/godz. i nie w dużym tłoku.
Trochę drży lewa ręka ale to jest do opanowania, dźwigam stosownie do wieku (57 lat)
Przymierzam się do lotu samolotem w przyszłym roku.
Powoli wracam do normy brakuje tylko równowagi i opanowania emocji. Ale ćwiczę dalej.
gość
20-05-2010, 14:00:25

witam mój maż jest po udarze chciała bym porozmawiac z kimś na ten temat.Moje gg10000718 prosze o kontakt
Początkujący
20-05-2010, 19:01:52

Tylko czas się liczy
Ja miałem taki udar prawie 2 lata temu
powodzenia i cierpliwości
mój tel.508-255-610
Początkujący
20-05-2010, 19:04:12

Moja historia jest powyżej
gość
21-05-2010, 05:39:19

Witam panie Marku.mogę zapytać jaki miał pan udar mój mąż ma prawostronny porusza sie juz dosć sprawnie wykonuje wiele rzeczy sam.Gorzej jest z mowa bo nie powraca.Mąż ma 47lat.Udar mial 4 marca w tej chwili przebywa na oddziale rehabilitacyjnym w Skarzysku.
Początkujący
21-05-2010, 05:58:58

To był udar móżdżka i pnia
nie ma tutaj rozgraniczenia
na prawo lub lewostronny
gość
06-03-2012, 15:35:01

proszę o jakieś info na temat udaru móżdżku. moja mama kilka dni temu miała udar. ma niedowład lewostronny. afazji nie stwierdzono.jest w stanie podnieść lewa ręką małą butelkę z wodą. słyszałam że zaburzenia równowagi w udarze móżdżku są nieodwracalne proszę o opinię

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: