Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (967)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-11-2011, 19:36:31

witam wszystkich
tak jak i wy też posiadam torbiel w głowie
niesty moja moja daje bardzo znać o sobie
silne bole zawroty ale najgorsze jest to nie moge pracowac z nia w swoim zawodzie
nie mam symetri w wykonywanej pracy
a z zawodu jestem fryzjerem
wiec tne fryzury tylko asymetryczne
a tak nie moze byc
mam do was wszystkich pytanie czy jest z was ktos na recie?
gość
05-12-2011, 17:21:00

witaj! Lekarze twierdza,ze nalezy nauczyc sie z tym zyc,a ZUS,ze na glowe kazdy moze przyjsc,sprobowac mozesz,ale to nikle szanse:( .Powodzenia,zdrowka i pogodnego nastawienia.Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
Token/Tolken
gość
29-12-2011, 15:28:11

Witajcie, dawno tu nie zaglądałam
Opisywałam wcześniej swój przypadek. Miałam torbiel szyszynki o wymiarach sięających prawie 3 cm. Byłam u wielu lekarzy, ale wszyscy twierdzili, że operacja jest niepotrzebna, bo z tym się żyje. W Kwietniu trafiłam na oddział neurochirurgii w Legnicy, z takim bólenm głowy, ze dosłownie nie wiedziałam, co się w okół mnie działo.. Zostałam przyjęta na oddział (dodam, że wszyscy tam są mili i uprzejmi) i miałam robiony rezonans i wiele innych badań. Lekarz powiedział mi, że owszem, torbiele szyszynki nie są operacyjne, JEŚLI NIE DAJĄ ŻADNYCH OBJAWÓW I NIE ROSNĄ. Ja zostałam poddana wręcz natychmiast operacji, bo miałam o wiele za wysokie ciśnienie śródczaszkowe. ( To dlatego miałam takie wrażenie, że rozpiera mi głowę) Z wyniku histopatologicznego dowiedziałam się, że był to SZYSZYNIAK. Czy ktoś z Was spotkał się może z taką nazwą?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, kontrolujcie swoje torbiele!
gość
29-12-2011, 15:29:28

Ola z Kamiennej Góry
gość
29-12-2011, 16:38:37

Olu , dzieki Tobie poczytalam o szyszynce . Czytalam z zapartym tchem , niby basn, dowiedzialam sie dopiero dzisiaj , ze szyszynka jest tak maciupenka niczym ziarenko ryzu. Czy to nie fantastyczna i zdumiewajaca informacja? Dam Tobie link , zebys poczytala innych tez zapraszam.Jak poczytasz to napisz , mnie tak zainteresowala szyszynka, ze bede ciagle "ksztalcic " sie w tym temacie.Nazywana jest tez krysztalowa komnata.
http//www.vismaya-maitreya.pl Kundalini_Krysztalowa_Komnata_sz
gość
02-01-2012, 18:37:15

Cześć.
"Gościu", dziękuję Ci bardzo za link. Artykuł przeczytałam, bardzo mi się podobał. Nigdy nie czytałam o szyszynce w "takiej wersji". Pozdrawiam Cię bardzo gorąco
Ola
gość
02-01-2012, 22:41:36

Olu , moja siostra miala oponiaka , ktory zoperowano jej kilkanascie lat temu , ma zastawke aby odprowadzala nadmiar plynu mozgowo -rdzeniowego.
Czy Twoj szyszyniak to pine-oblastoma czy pine-ocytoma, zreszta obydwa sa niezlosliwe. Szczescie , ze Ty i moja siostra nie mialyscie glejaka , bo ta postac jest zlosliwa.Nie pisalas czy masz zastawke. Jezeli zechcesz to napisz, duzo czytam i ucze sie o niedoskonalosciach mozgu, czesto wiele wad powstaje w zyciu plodowym , ja mam tetniaka mozgu , prawdopodobnie tez od urodzenia , ale tego nie stwierdzi sie, robie badania TK, Rezonans Magnet raz w roku celem obserwacji czy tetniak nie powieksza sie.Pozdrawiam
gość
12-01-2012, 13:52:13

Wtam!
Nie mam takiej zastawki, ani nic w tym rodzaju..
Nie wiem dokładnie co z tym szyszyniakiem.. Na tym wyniku jest napisane : Guz okolic szyszynki i trzeciej komory mózgu, dobrze odgraniczony, częściowo torbielowaty. W opracowanym wycinku obraz utkania zmiany, załączone wyniki badań immunohistochemicznych i dane kliniczne przemawiają za rozpoznaniem szyszyniaka.
Zabieg usuniecia tego dziadostwa miałam już prawie 9 miesięcy temu, ale ostatnio pojawiły sie u mnie dziwne i mocno nasilone objawy... dwu-trzydniowe ataki bólu głowy.. Bardzo silne. Krwotoki z nosa. oczopląs co jakiś czas również sie u mnie pojawia, ale to miałam też przed operacją, więc możliwe, że jest to wynik silnej wady wzroku ..
Jesli wiesz cos więcej na temat szyszyniaka, to prosze bardzo o odpowiedź, bo ja nic o tym właściwie nie wiem... Byłam u onkologa i radioterapeuty, kazali mi jedynie kontrolowac głowę badaniem Rezonansu, a potem zobaczymy.
3 Lutego mam wyznaczony właśnie rezonans, po badaniu napisze tutaj, czego sie dowiedziałam
Dziekuję, za zainteresowanie moim przypadkiem.
pozdrawiam Cie serdecznie i życze zdrowia, a właściwie braku zmian w rezonansie, żeby bylo wszystko ok;]..
Ola
gość
12-01-2012, 17:33:13

Witaj Olu, niepokojace jest Twoje samopoczucie, mam pewnosc , ze objawy ktore podajesz nie sa pochodzenia okulistycznego.Dobrze , ze za 3 tygodnie bedziesz miala rezonans , zapytaj czy z podaniem kontrastu o nazwie gadolinium. Wiedzialabym na co beda zwracac uwage, przy robieniu zdjec. Przykladowo zwraca sie uwage czy szyszyniak odrasta , czy pozostaje
bez zmiany wielkosci. Wazne jest jakiego rodzaju szyszyniak , jaka nazwa lacinska , czy pineoblastoma czy pineocytoma.Szyszyniaki tworza sie w cyklu plodowym , jesli nie daja objawow to nie operuje sie ich, dopiero jak u Ciebie powoduja nadcisnienie srodczaszkowe, powodujace rozpieranie i bole.Duzo czytam o malformacjach mozgu gdyz mam jak informowalam Ciebie tetniaka tetnicy szyjnej wewnetrznej.
Podanie tego srodka kontrastujacego umozliwia precyzyjne okreslenie w jakim stanie znajduje sie szyszynka czy nie tworza sie nastepne komorki tworzace guza . Szyszynka produkuje melatonine, substancje regulujaca nasz sen , czy spisz dobrze, to byloby wskazowka czy wszystko jest w porzadku.
Pozdrowienia i trzymam kciuki za udany rezonans.
gość
12-01-2012, 18:24:27

dziękuję za odpowiedź..
Nistety nie wiem dokładnie jaki to rodzaj szyszyniaka, bo to co Ci napisałam, to było wszystko co znajdowało się na kartce, która otrzymałam, napisane tam było o załączonych wynikach, ale ja dostałam tylko to, może u neurochirurga zostały jakieś inne papiery...;] Dowiem się, gdy będę na kontroli.
Rezonans będzie wykonywany z srodkiem kontrastowym, o którym piszesz, dla lepszego obrazu, aby w razie takiej ewentualności szybko wykryc nowe zmiany..
jesli chodzi o mój sen... Przed operacją miałam tak, że w dzień mogłam spać godzinami, ale gdy robiło sie ciemno wstawałam, odechciewało mi się spać... Po operacji spałam w dzień, ale w nocy nie miałam takiej bezsennoścvi, kiedy doszłam do siebie, spałam bardzo dobrze.. Przesypiałam noc, w dzień nie odczuwałam senności, ale teraz wróciło zachowanie sprzed operacji, w dzień oczy same mi sie zamykają, a w nocy przekręcam sie z boju na bok, nie mogąc zasnąć, a jesli juz mi się to uda, budzę się co chwilę... Mimo tego, ze w ciągu dnia nie śpie, chociaż odczuwam takową potrzebę.
Dziwnym objawem też według mnie tak długi już czas po operacji jest jakby... Pulsowanie w głowie? Gdzy na przykład wstaję z krzesła, nawet powoli, mam wrazenie, jakby rozpierało mi przez dłuzszą chwilę głowę, jakby zmieniało mi sie ciśnienie, czy coś w tym rodzaju...
Mam nadzieję, ze w rezonansie nic (odpukać) "ciekawego" nie będzie. Dzisiaj byłam tez na pobraniu krwi, zaleciłam ji to lekarka rodzinna, żeby sprawdzic, czy ogólne osłabienie i to krwawienie z nosa nie jest przyczyna niedoboru witamin, bądź jakiś ważnych w organiźmie pierwiastków.
czy wiesz moze, lub czytałaś, o takim przypadku rosnącego szyszyniaka, który po usunięciu odrasta??
Pozdrawiam ciepło :***
Ola

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
niewydolność żylne?
Witam proszę o wskazówki bo nie wiem co robić od 4 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, odstawiłam od około 3 miesięcy i po odstawieniu mam ciągle objawy takie jak, kłucie w brzuchu, kołatanie serca, obrzęk żył na rękach, żyły powiększają się i drętwieją ręce, i nogi nie dam rady spać w nocy,lekarze rozkładają ręce nie znają diagnozy, zaczęłam zdjęcia już nie wiem co robić
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: