Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (967)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-12-2010, 13:27:15

odsznurowanie rogu tylnego lewej komory bocznej.

CO TO ZNACZY! nIECH MI KTOŚ WYTŁUMACZY!!!!
gość
28-12-2010, 12:03:31

Patrycjo jesteś dzielną kobietą.
Masz rację histeria nic nam nie pomoże.
Ja też staram się nie przejmować. Tylko strasznie się wkurzam na pewne ograniczenia wlaśnie.

Napisz jak możesz, czy problemy z torbielą, powodują u Ciebie jakieś inne problemy zdrowotne?
U mnie kiedy wykryto mi torbiel pojawiło się też nadciśnienie, nie wiadomo skąd.
Jedni lekarze mówią że jest bez powodu, a drudzy że od hormonów. Ale mi tego nie zdiagnozowali. Teraz będę szukać dalej...
A tak by się chciało poćwiczyć, a strach mi nie pozwala.

Ostatnio koleżanka podsuneła mi pomysł aby wybrać się do Tybetańskiego lekarza, który przyjmuje w W-wie i w Pruszkowie. Podobno pomógł wielu ludziom.
Pojade i zobaczę co powie, potem się odezwę.

Piszcie co Was...

Pozdrawiam
Abi
gość
28-12-2010, 21:20:24

Jedyne problemy spowodowane przez torbiel to przed operacją bóle głowy, omdlenia, nadwrażliwość na światło oraz ciągłe uczucie senności i bóle głowy podczas biegania skakania itp, ale musze dodać że moja torbiel blokowała mi przepływ płynu rdzeniowo mózgowego, uciskałą komorę mózgu i była dość spora dlatego konieczna byłą operacja. A po operacji drętwienie szyji i czasami bolące blizny, bóle głowy i óle podczas ykonywania ćwiczeń ale to tylko na początku a później już nie zwracam na to uwagi:) Ja chce sobie zmierzyć pozimo hormonów, zaden lekarz tego osobiscie mi nie zalecał ale sprawdze to sobie. Sprawdzalam tez borelioze ale nie mam:) Problemów z nadciśnieniem raczej nie miałam. A może to ciśnienie spowodowane jest nerwami u Ciebie Abi?? No i napisz co z tym lekarzem, to ciekawe, ciekawe co Ci powie.
gość
30-12-2010, 09:34:52

Trafiłam do Was przez przypadek, ale czytając - myślę, że mam podobny problem - chociaż guza u mnie nikt nie zdiagnozował, bo po prostu lekarze ignorują moje objawy. Nuerolog powiedziała, że to "położeniowe zawroty głowy" - laryngolog - że to od kręgosłupa - można też zrobić badanie błędnika - ale tylko po to, żeby wykluczyć. Z TK ucha - wyszło, że mam pogrubioną nieznacznie śluzówkę zatoki klinowej.
Na rezonans nikt mnie nie wysłał. Od półtora roku odpuściłam lekarzy bo mnie to wszystko wkurza.
Niemniej jednak mam jakieś Napady zawrotów głowy - trwaja prawie cały dzień - mogę patrzeć tylko przed siebie - broń Boże nie ruszać głową i nie leżeć. W głowie szumi, nerwy odmawiają posłuszeństwa , w związku z czym skacze mi ciśnienie do góry. Zwykle mam ok 120/70. Trzęsę się itd. Ale zdarza mi się też, że "żle mi się chodzi"- wydaje mi się,że się przewrócę - po czym robi mi się słabo, serce zaczyna bić szybko.Po jakimś czasie to wszystko samo przechodzi. Chciałabym, żeby ktoś może doradził mi co z tym zrobić i co o tym myśleć - a moze ma ktoś podobne problemy?
Mira
gość
02-01-2011, 15:57:17

Miro, ja kiedyś miałam podobne objawy. Nic mnie wtedy nie bolało, ale miałam wrażenie, że idę wężykiem i tak mnie zarzucało że miałam wrażenie że się przewrócę. Miałam też wtedy migreny z aurą i silną wrażliwość na światło.
Po kilku latach objawy przybrały charakter różnych bóli głowy, mgłości, zatykania ucha, spinanie w czubku głowy, pulsowanie w głowie, rozpieranie itp. Okazało się że mam torbiel szyszynki.

U Ciebie jest trochę inaczej. Może to jakaś forma silnej migreny. Z tego co czytałam, to mogą one mieś jeszcze grosze objawy. Dobrze by było żebyś powalczyła o MR głowy, chociażby dla uspokojenia się.

Patrycjo, napisz proszę o tym blokowaniu płynu mózgowego. Wspominał mi o tym lekarz, ale zapomniałam go zapytać z czym to się wiąże i co najważniejsze - czy daje to jakieś specyficzne objawy. Czy chodzi o możliwość tzw. wodogłowia w środku głowy?
Czy teraz czujesz się lepiej? Wspominałaś, że być może znowy czeka Cię operacja. Czy ta torbiel odrasta?

A co do ciśnienia to leśli nie biorę leków, to prawie zawsze jest podwyższone. Fakt, że od jakiegoś czasu jestem w ciągłym napięciu. Może stres ma wpływ na hormony, a one na ciśnienie i powstaje błędne koło.

Za kilka dni prawdopodobnie pojadę do tego Tybetańczyka. Odezwę się po wizycie.

Pozdrawiam! Życzę zdrowia i uśmiechu w Nowym Roku!
Abi
gość
02-01-2011, 19:24:53

Tak miałam wodogłowie wewnatrz głowy przez blokowanie przepływu płynu, po operacji miałam podwyzszone ciśnienie wewnątrzczaszkowe i przed operacją pewnie też i chyba było to spowodowane tym wodogłowiem. Teraz czekam na MR zobaczymy co wykaże, torbiel już dosć sporo odrosła, ale teraz nie powoduje ciśnienia wewnatrzczaszkowego i dlatego lepiej sie czuje niż poprzednio. Lekarz juz wspominal o operacji, ale chce zobaczyc wynik badania. Poprzednie badanie wskazywalo juz do operacji, ale dosc dobrze sie czulam i kazali sie narazie nie przejmowac. Nie sugerujcie sie moim przypadkiem i nie myslcie ze u kazdego torbiel odrasta, ja pisze o sobie po to zeby dodac wam otuchy, a nie zdołować, po to żeby pokazać Wam, że mimo operacji wszystko u mnie jest ok, mimo tego że torbiel była orgomna i teraz znów jest, bo mój przypadek należy do najbardziej z fatalnych chyba to nie nalezy myslec że każdego moze to spotkac. Znam osoby które żyją z milimetrowymi torbielami wiele wiele lat i nic sie z nimi nie dzieje tzn nic im nie odrasta:)
gość
03-01-2011, 19:59:12

Ciekawa jestem czy kiedy miałaś podwyższone ciśnienie wewnątrzczaszkowe, to zwykły pomiar ciśnienia miałaś dobry? Miałaś robione np. przepływy mózgowe?

Wczoraj wyczytalam, że kiedy dochodzi do poważnych zmian w głowie, organizm może zareagować jakimś odruchem Cushinga (chyba dobrze zapamietałam pisownię) i poprzez to podwyższyć ciśnienie.
Strasznie mnie to nurtuje i jakoś podświadomie czuję, że to torbiel spowodowała nadciśnienie. Ciekawe jest też, że kiedy jestem chora i np. biorę antybiotyki, ciśnienie spada. Mogę wtedy nie brać leków. Dziwne to wszystko. W środę wybieram się do nowego neurologa. Chce zadać mu tysiąc pytan.

Mnie strasznie męczą dziwne jakby napierania do głowy. Trwa to chwilę, pojawia się nagle i spada jakimś dziwnym prądem (dreszczem) w dól ciała. Przeraża mnie to i nie da się do tego przyzwyczaić.

Patrycjo czy Ty miałaś takie dziwne rzeczy???

Majko, a co tam u Ciebie? Nie odzywasz się wcale.

Pozdrawiam
Abi
gość
04-01-2011, 16:37:26

Z ciśnieniem nigdy nie miałam problemów, tylko mialam wysokie ciśnienie w głowie. Nic nigdy przed operacja nie miałam robione, żadnych przepływów mózgowych, bo o operacji dowiedzialam się w poniedzialek a w czwartek tego samego tygodnia byłam w szpitalu, więc wszystko tak szybko się działo że nawet dobrze, bo dowiedziałam sie o torbieli i już operacja, choć niepowiem było to strasznym szokiem.
Ja z takich dziwnych rzeczy to miałąm czarne plamy na oczach które się pojawiały i znikały ,straszne bóle głowy przeszywające w jednym miejscu, nadwrażliwosc na swiatlo i zachwiania równowagi. Nadal mam ten przeszywający ból w jednym miejscu głowy ,który pojawia się znikąd;/ albo taki który jak znika to aż czuje jakby szpilki w duże palce u stóp ktoś mi wbijał. Jest to okropne;/
gość
05-01-2011, 08:57:28

Te dziwne bóle wyglądają na jakieć dziwne impulsy elektryczne. Ja podczas tego swojego napływu do głowy, mam wrażenie że padnę i nie wstanę. Na szczęście szybko to mija.
Ja mówiłam swojej pani neurolog, że często mnie coś kłuje, czasem palce u stop, czasem u rąk. Lekarka nie powiązała tego z torbielą.

Dzięki Patrycjo, że tyle opowiadasz o sobie. Nie wiem jak innym, ale mi dzięki temu lest DUŻO lżej.

Pozdrawiam!!!
Abi
Początkująca
17-01-2011, 12:42:21

witam wszystkich.
rok temu miałam zawroty głowy i zarzucało mnie na boki miałam badanie rezonansmagnetyczny(koszmare sie bałam miałam takiego stresa ze nie wyobrarzam sobie byc tam znowu,a w dodatku mam chyba erytrofobie)badanie wykazało ze mam torbiela szyszynki 6mm nie przejełam sie tym szczególnie.ale zaczełam dwa tygodnie temu mam dwoje dzieci i nie chce zeby cos mi sie stało.CZY MAJAC TAKI TORBIEL I NZPEWNO ON ROSNIE CZY MOZNA UMRZEC PRZE NIEGO JESLI UROSNIE ZA DUZY? bede wdzieczna za odpowiedz.za miesiac mam wizyte u neurologa,strasznie długo trzeba czekac.pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
Reklama: