Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-06-2019, 09:44:36

Gość 2019-06-02 22:36:43
Gość 2019-04-07 22:20:06
Cześć. Jestem po operacji torbieli szyszynki, która miała miejsce sześć tygodni temu. Jak większość osób na tym forum miałam zawroty i to było powodem szukania ich przyczyny. O torbieli dowiedziałam się 10 lat temu (miała wtedy poniżej 1 cm,), ale w końcu urosła do 17 mm i zrobiło się naprawdę ciasno w mojej głowie. Do zawrotów głowy, doszły bóle głowy, których wcześnej nie miałam i które, praktycznie nie ustępowały. Bardzo bałam się operacji, ale jestem szczęśliwa, że jest już po i doleglwości minęły. Jedyne co jeszcze mi trochę przeszkadza to problemy ze snem, biorę melatoninę, ale wcześniej i ona nie pomgała bo bóle głowy wybudzały mnie w nocy. Jest jednak nadzieja, że za jakiś czas szyszynka zacznie prawidłowo funkcjonować. Chetnie poznam opinię innych osób po operacji.
Asia

Cześć Asia. Ja jestem dopiero przed operacja, mam skierowanie i czekam na telefon z terminem. Możesz coś więcej napisać jak to wszystko wygląda jeśli chodzi o operację. Byłabym bardzo wdzięczna. Moja torbiel ma wymiary 14mm 13mm.
gość
05-06-2019, 09:52:15

Cześć. Ja też jestem po operacji guza szyszynki. Operację miał 6 miesięcy temu. Jest to bardzo poważna operacja ale jest wykonana przez specjalistę to nie ma się co obawiać. Ja po operacji nie miałam praktycznie żadnych skutków ubocznych jedynie przez kilka dni gorzej widziałam i byłam bardzo słaba. Nie można przez 3 tygodnie nic robić i bardzo uważać. Trzeba wierzyć ze bedzie dobrze
Początkująca
28-07-2019, 09:04:34

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
28-07-2019, 09:06:56

Witaj, ja przy stwardnieniu rozsianym i torbieli rodziłam SN i nie było problemów Oczywiście konsultowałam się z moim neurologiem, którą nie widziała przeciwwskazań.
Pozdrawiam Ania (•‿•)
gość
05-09-2019, 19:11:15

Witajcie! Postanowiłem napisać, bo wypisujecie tutaj głupoty i strasznie panikujecie. Mam torbiel szyszynki 15mm na 11mm i co powiedzieli lekarze? 2 neurochirurgów, 3 neurologów, okulista i laryngolog:
- Torbiel szyszynki nie jest guzem.
- Torbiel szyszynki nie jest nowotworem złośliwym.
- Torbiel szyszynki nie staje się nowotworem złośliwym.
- Moje wymiary nie są duże, czyli 15x11mm (dużo osób tutaj ma jeszcze mniejsze niż ja)
- Przeważnie mamy go od urodzenia. (rzadko kiedy rosną)
- Torbiel może się sama wchłonąć.
- Jeśli nie naciska na inne narządy (czyli jest mały) tylko go kontrolujemy. Jednak kiedy rośnie należy zrobić zabieg wycięcia.
I to tyle. Nic strasznego. Jest bo jest, dlatego wyluzujcie trochę, będziemy żyć ;)
Pozdrawiam! Michał
gość
05-09-2019, 19:12:51

Gość 2019-09-05 21:11:15
Witajcie! Postanowiłem napisać, bo wypisujecie tutaj głupoty i strasznie panikujecie. Mam torbiel szyszynki 15mm na 11mm i co powiedzieli lekarze? 2 neurochirurgów, 3 neurologów, radiolog, okulista i laryngolog:
- Moje wymiary nie są duże, czyli 15x11mm (dużo osób tutaj ma jeszcze mniejsze niż ja)
- Przeważnie mamy go od urodzenia. (rzadko kiedy rosną). Dodam jeszcze, że sam na własne oczy widziałem z neurologiem na zdjęciu, że jest dużo wolnego miejsca wokół szyszynki :)
- Jeśli nie naciska na inne narządy (czyli jest mały) tylko go kontrolujemy. Jednak kiedy rośnie należy zrobić zabieg wycięcia.
I to tyle. Nic strasznego. Jest bo jest, dlatego wyluzujcie trochę, będziemy żyć ;)
Pozdrawiam! Michał
gość
08-09-2019, 20:28:51

Gość 2019-09-05 21:11:15
Witajcie! Postanowiłem napisać, bo wypisujecie tutaj głupoty i strasznie panikujecie. Mam torbiel szyszynki 15mm na 11mm i co powiedzieli lekarze? 2 neurochirurgów, 3 neurologów, okulista i laryngolog:
- Przeważnie mamy go od urodzenia. (rzadko kiedy rosną)
Pozdrawiam! Michał
Dzięki! W czwartek odebrałam rezonans ..moja gadzina ma 5x4mm .... narazie panikuje Ale ten wpis trochę mi pomógł:)
gość
10-09-2019, 09:20:32

Gość 2018-11-22 07:44:34
Cześć Kamila, ja wczoraj dostałem wynik z rezonansu, Torbiel szyszynki 7mm.
Moje objawy były następujące, uczucie "ucisku" w górnej oraz tylnej części głowy, nie jest to normalny ból głowy, bardziej jest to uczucie ściskania i w dodatku uczucie bardzo ciężkiej głowy, jakby pod swoim ciężarem miała zaraz odpaść, takie są moje odczucia, do tego dochodzi lekka głuchość prawego ucha. Lekarz powiedział że tylko obserwujemy i za rok rezonans, nie wiem jak pozbyć się uczucia ucisku głowy jest uciążliwy, przeszkadza w pracy i w czymkolwiek, ale da się jakoś żyć, tabletki takie jak np ibuprom w ogóle nie pomagają. Jakie są wasze odczucia??? są na to jakieś zioła które mogą pomóc?? może olej konopny?
Pozdrawiam Marian.
gość
10-09-2019, 09:21:54

mam podobne uczucie ucisku.. czy udało się je jakoś zlikwidować???
gość
11-09-2019, 20:17:30

Witam wszystkich serdecznie działaj odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego torbiel szyszynki 9.9mm jak wygląda leczenie czy to się leczy mam zawroty głowy i bóle głowy pozdrpozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: