Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-06-2010, 11:24:27

Witam,
Proszę o wyjaśnienie wyniku rezonansu.

Badanie MR przysadki mózgowej wykonano dwufazowo w obrazach T1 w płaszczyznach strzałkowej oraz czołowej. Badanie uzupełniono badaniem mózgowia w płaszczyznach poprzecznych w obrazach T1, T2, PD.
Przysadka mózgowa prawidłowej wielkości o wymiarach 4x12x7 mm, bez zmian ogniskowych. Uwypuklony górny zarys przysadki. Lejek przysadki ustawiony w linii pośrodkowej. Po podaniu dożylnym środka kontrastowego stwierdza się jednorodne wzmocnienie gruczołu. Nie stwierdzono obecności zmian o typie mikrogluczolaka. Okolica nadsiodłowa, skrzyżowanie nerwów wzrokowych prawidłowe; w rzucie szyszynki widoczny zbiornik płynowy śr. 5mm o charakterze torbielki szyszynki.
Dodam, że badanie wykonane zostało w celu ustalenia źródła hiperprolaktynemii. Podejrzewano właśnie mikrogluczolaka. Skoro go nie ma, to czy możliwe jest, że to ta torbiel szyszynki powoduje wzrost prolaktyny oraz lekkie podwyższenie TSH, czy może trzeba szukać dalej? Pomóżcie, bo sama się w tym gubię. Niedługo mam wizyte u neurchirurga może coś wyjaśni, ale dobrze mieć wiadomości z różnych źródeł.
gość
22-06-2010, 16:21:17

Gość 2010-06-01 23:12:04 witam, jestem nowa na forum (Wiktoria :) )
dziś odebrałam wyniki TK rzekomo mam torbiel szyszynki 19mm :( z tego co przeczytałam na forum to raczej dużo. Jak myślicie?
Dostałam od razu skierowanie na rezonans a za tydzień idę do neurologa.

Witaj, rzeczywiście torbiel nie jest mała, ale jeśli nie powoduje objawów i nie będzie rosła, to raczej będzie tylko do obserwacji. Nie denerwuj się na zapas, zrób rezonans i skonsultuj się z neurochirurgiem.
gość
27-06-2010, 12:14:34

witam stwierdzono u mnie Torbielka szyszynki. badanie MG wykonano w sekwencji SE,FSE,FLAIR w tzrech płaszcyżnach. w badaniu MRI widoczne bardzo drobne zmiany punkcikowate ognisko w istocie białej ponad stropem komory bocznej lewej- ognisko nie specyficzne. Uwidoczniono torbielke szyszynki o sygnale nieco wyższym niż sygnał płynu, wymiary torbieli w płaszczyźnie 10x11 mm wysokość w płaszczyźnie strzałkowej 8 mm. poza tym wszystko ok.

z tego co tu wyczytałem to nic groźnego, mam tak jak inni bóle głowy jestem bardzo senny w dzień a w nocy nie mogę spać, zawroty głowy, brak równowagi, jedyny efekt którego tu nie znalazłem to bardzo silne piszczenie w uszach podkreślam piszczenie a nie szumy. jest to bardzo uciążliwe i szczerze mam to od 3 miesięcy i mam dość, neurologa mam 9 lipca br i pewnie się dowiem ale chciał bym znać waszą opinie. z reguły byłem żywa osoba w sensie zachowania teraz zauważyłem ze nic mi się nie chce i nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego ale od września 2009 r przytyłem 11 kg....nie wiem ale już mam tego dość....
Początkująca
21-07-2010, 22:50:59

To ciekawe co ja mam zrobić jak moja Pani DOKTOR nie chciała zrobić mi RM??????
Hm????? Chciałam jej dać kopertę z płytką z tomografii wzięła powiedziała, że się przyda Po czym gdy zajrzała do koperty od razu mi zwróciła twierdząc, że wszystko dobrze jest opisane< heh co wy na to ja nie mam kasy aby komuś płacić> powiedziała, że mam się do niej zgłosić za trzy lata na sprawdzenie torbieli, a wykryto u mnie na 11 mm na tomografii przez przypadek
gość
23-07-2010, 20:50:11

Witam :) dziś dowiedziałam się że mam torbiela szyszynki..jestem na oddziale neurologi więc z lekarzem mam non stop kontakt..ma rozmiar 5na10mm więc maluszek..chciałam uspokoić wszystkich niewiedzących że to nic strasznego-taki dodatek w główce hihi moja lekarka powiedziała że wystarczy mieć pod kontrolą czyli co rok robić rezonans i sprawdzać czy nie rośnie..idzie z tym żyć tak jak przed informacją że coś takiego ma się w głowie..zwykle jestem panikarą na maxa ale ten torbielek jakoś mnie nie martwi więc głowa do góry i żyjemy dalej pełnią życia :) pozdrawiam wszystkich
Jola 26
gość
13-08-2010, 18:35:20

Czyżby wszyscy wyjechali na wakacje?
gość
13-08-2010, 18:35:29

gość
13-08-2010, 18:36:11

Początkująca
14-08-2010, 04:06:36

Witam wszystkich ponownie. Juz jestem ponad 7 tygodni po operacji torbieli szyszynki. Bylam operowana w Warszawie i czuje sie bardzo dobrze.Nawet nie mialam podwojnego widzenia tylko lekkie ,przejsciowe zaburzenie ostrosci. Nie zaluje swojej decyzji i teraz mam juz spokoj. Wszystkim zycze zdrowia i prosze nie bojcie sie, jezeli zajdzie potrzeba operacji Waszej torbielki Strach ma tylko wielkie oczy a pozniej wszystko dobrze sie konczy. Jezeli ktor ma jakies pytania to prosze o kontakt mailowy dorotawk@aol.com
Początkująca
14-08-2010, 04:07:08

Witam wszystkich ponownie. Juz jestem ponad 7 tygodni po operacji torbieli szyszynki. Bylam operowana w Warszawie i czuje sie bardzo dobrze.Nawet nie mialam podwojnego widzenia tylko lekkie ,przejsciowe zaburzenie ostrosci. Nie zaluje swojej decyzji i teraz mam juz spokoj. Wszystkim zycze zdrowia i prosze nie bojcie sie, jezeli zajdzie potrzeba operacji Waszej torbielki Strach ma tylko wielkie oczy a pozniej wszystko dobrze sie konczy. Jezeli ktor ma jakies pytania to prosze o kontakt mailowy dorotawk@aol.com

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: