Aniu nie miej wyrzutow sumienia , papierosy nie powoduja tetniaka , przewaznie wszystkie problemy zdrowotne zganiane sa na wyroby tytoniowe, bo tak najlatwiej. Mnie jeden neurolog powiedzial , ze moj tetniak powstal prawdopodobnie w zyciu plodowym a mama byla niepalaca , ja rowniez.
Wiem , ze nowotwor pluc moze byc powodowany nikotyna dostarczana z krwia do pluc , ale anomalie mozgowe bywaja z innych powodow , tetniak powstaje w cienkim odcinku tetnicy, cienszym bynajmniej nie z powodu palenia tytoniu.
Aniu wiem , ze po pol roku neurochirurg i okulista najwczesniej beda mogli zadecydowac o kolejnej operacji. Zawsze robia angiografie celem stwierdzenia czy tetniak zakrzepil. W Twoim przypadku sprawa ma sie o tyle powaznie , ze kolos rzeczywiscie uciska i odbarczenie nerwu , nie tetniaka , moze wchodzic w rachube , dlatego team okulista - neurochirurg moga podjac wspolnie decyzje. Czytalas na czym polega odbarczenie nerwu ?, aby nie byl uciskany przez embolizowany tetniak?, bo z tetniakiem sprawa jest zakonczona , mozna tylko odbarczyc nerw. Poszukam , jesli nie czytalas tego artykulu, bardzo przydatny.Pozdrawiam Aniu Jagna