Reklama:

Skolioza, ból podczas ćwiczeń (11)

Forum: Rehabilitacja

gość
16-12-2011, 08:57:46

Witam,
Pisze tego posta, gdyż włąśnie wracam z badania postawy. Zdiagnozowano u mnie wadę, którą podejrzewałem u siebie od długiego już czasu. W rezultacie nie moge już ćwiczyć w pozycji stojącej, bo niby negatywnie wpływać będzie to na moja wadę. Mam: okrągłe plecy i chorobę Schauermana.
Mam skierowanie na RTG od boku w pozycji leżącej oraz stojąc. Wada postawy którą mam nie jest widoczna z zewnątrz. Dopiero kiedy się wyginam, to ja widać. W czasie lekkich ćwiczeń nie odczuwam żadnego bólu.
Co mi poradzicie, żeby powrócić do zdrowia?
gość
19-12-2011, 09:52:54

Wydaje mi się, że najważniejszy krok już został przez Ciebie podjęty. Udałeś się do lekarza, bardzo dobrze. W dodatku trafiłeś do dobrego lekarza, bo dobrze Cię zdiagnozował.
Niestety to nie koniec Twoich perypetii.
Następnym krokiem do Ciebie będzie odwiedzenie dobrego fizjoterapeuty. Z tego co mówiłeś nie masz żadnych zmian szkieletowych, nie masz dyskopatii, czyli dobra rehabilitacja powinna poprawić stan Twojego kręgosłupa.
Świetną klinikę rehabilitacyjną prowadzi dr. Lis w Nowym Dworze, tam powinni się Tobą zaopiekować wzorowo.
Podsumowawszy:
1. znaleźć dobrego lekarza w celu diagnozy
2. znaleźć dobrego fizjoterapeutę
3. znaleźć dobry program rehabilitacyjny
gość
27-12-2011, 08:45:56

Rozumiem, a jakbyś się odniósł do tych dożywotnich zakazów ćwiczeń? Jeśli chodzi o program rehabilitacyjno-siłowy, czy mogę liczyć na twoją pomoc?
gość
28-12-2011, 08:40:27

Jezeli nie ma trwalego uszkodzenia mechanicznego ani dyskopatii to nie ma zakazu dozywotniego. Idz do rehabilitanta on cie naprostuje, bo to nie jest zadanie lekarza. Lekarz identyfikuje progblem, fizjoterapeuta go naprawia.
gość
30-12-2011, 11:13:01

Wczoraj odwiedziłem rehabilitanta, który powiedział, że w moim wieku (22 lata) skoliozy nie da się skorygować, w Klinice Nowy Dwór dr Lis powiedział, że pozostają mi ćwiczenia derotacyjne i asymetryczne wzmacniające gorset mięśniowy. Dokładny ich plan ma mi przedstawić na kolejnej wizycie, na której będe już miec odpowniednie zdjecia RTG. Teraz pytanie co dalej?
gość
03-01-2012, 11:43:36

Wlasnie ten pakiet cwiczen miales otrzymac. Jest dla Ciebie bardzo wazny. Przed zadany okres czasu wykonuj je perfekcyjnie i pedantycznie. Zapewnie bedzie to 2 do 4 tygodni. Nastepni skonsultuj sie ponownie z doktorem Lisem, żeby obejrzał Cię ponownie i wydano nowa decyzje w sprawie trenowania.
Ale musimy sie zrozumiec - musisz dokladnie zrozumiec czego rehabilitant od ciebie oczekuje i wykonywac nalozone korekte co do joty.
gość
12-09-2012, 17:29:24

Ja też mam 22 lata i skoliozę. Zależy jaki masz stopień. Ja mam ten I i po ćw. korekcyjnych pnfu juz po 1 dniu widać było poprawę :) Wspaniałe ćwiczenia, ale okropnie męczące i bolące jednak ogromna satysfakcja!!!
gość
14-09-2012, 12:40:04

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
17-02-2013, 20:19:15

W pewnych sytuacjach, szczególnie u osób dorosłych nie chodzi o usunięcie skoliozy. Najważniejsze jest pozbycie się nieprawidłowych wzorców kompensacyjnych wynikających ze skrzywienia kręgosłupa.
W częstych przypadkach trzeba poddawać się rehabilitacji cyklicznie albo raz na jakiś czas aby umożliwić funkcjonowanie bez dolegliwości bólowych z tego wynikających.
gość
12-03-2013, 11:06:03

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: