O kontraście decyduje raczej lekarz prowadzący - zależy co trzeba zbadać. Ja miałam rezonans wątroby i obowiązkowo z kontrastem jeszcze hepatotropowym do tego. W Centrum Diagnostycznym Luxmedu robiłam.
Ja miałam wczoraj swój pierwszy rezonans magnetyczny. Ciesze sie ze nd wszystkim czuwa jeden lekarz tzn. w CMP w Krakowie mają wszystko i nie musze biegać od przychodni do przychodni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić sporo czasu no i szybciej mogę się dostać do specjalisty.
ja mam w przyszłym tygodniu rezonans w Lux Medzie na NFZ czekałabym chyba z 5 miesięcy a tu udało się bardzo szybko, byłoby szybciej gdyby nie weekend majowy, no ale i tak ekspresowo w porównaniu z państwową służbą zdrowia.
Tyle się pisze o nieszkodliwosci MRI w co nie wierzę gdyby poczytać dokładniej na ten temat sporo się dowiemy ...zresztą gdyby to było badnie ot takie sobie to dlaczego podpisujemy oświadczenie przed badaniem i
ja robiłąm sobie rezonans magentyczny w lux medzie, nie musiałam mieć nawet skierowania ponieważ praktycznie u nich można zrobić rezonans od ręki co bardzo ułatwia życie.
Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy szumu uszne ( konkretnie szum zesynchronizowany z biciem serca) jest przypadłością neurologiczna ? Czy raczej szukać pomocy w niej dziedzinie np otolaryngolog?
Miałam zlecony rezonans głowy z kontrastem. Badanie wykonano bez kontrastu. Na moje pytanie dlaczego,personel odpowiedział ,że lekarz nie widział potrzeby jego wykonania. Czy może być tak,że zauważone zmiany były na tyle widoczne,że nie potrzeba było ich uwypuklać?