Reklama:

rezonans kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego (12)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
14-01-2008, 14:10:00

Czy mogłabym prosić o wyjaśnienie wyników badania rezonansem magnetycznym w sekwencjach SE/TSE w obrazach T1, T2 zależnych w płasczyźnie strzałkowej i poprzecznej.
Oto treść: " Wysokość trzonów kręgów zachowana. Ograniczenie lordozy. Odwodnienie tarcz L2-L3, L3-L4 i L5-S1, dodatkowo tarcza L5-S1 obniżona. Na poziomach L2-L3, L3-L4 centralne uwypuklenie tarcz, wpuklają się do kanału kręgowego na około 4 mm, dyskretnie modelując przednią powierzchnie worka oponowego. Na poziomie L5-S1 centralnie i nieco prawoboczna protruzja tarczy wpukla się do kanału na około 6mm modelując prawy korzeń nerwowy. Otwory międzykręgowe w normie. Cech patolkogicznej przebudowy trzonów kręgów nie widać. Stożek rdzenia kręgowego prawidłowy". Z góry dziękuję za wszelkie informacje dotyczące diagnozy i leczenia.
gość
14-01-2008, 17:15:00

Ograniczenie lordozy- zniesienie prawidłowej krzywizny odcinka lędźwiowego (prawidłowo w lędźwiwym łukowato wygiety w stronę brzuszną)
Wypukliny i protuzja to zmany dyskopatyczne polegające na częściowym pęknięciu pierścienia włóknistego(otoczka) i przemieszczniu masy jądra miażdżystego (środkowa część dysku o konsystencji galaretowatej) w kierunku pękniecia co w konsekwencji daje ucisk na worek oponowy i korzeń nerwowy.
Leczenie zależy od objawów. Jeśli jest ostra faza bólu to zwykle rozpoczyna sie od leków z grupy NLPZ i relaksującyh mięśnie . Jest to etap leczenia objawowego . Właściwym leczeniem jest dobrze dobrana fizjoterapia -leczenie czynnościowe.
Zabiegi z zakresu fizykoterapii (na bazie prądu) mają tylko działanie wspomagające.
To dotyczy sytuacji kiedy nie występuja inne objawy poza bólem.
Jesli współtowarzyszą objawy neurologiczne- np.drętwienie , zaburzenie czucia to przed podjęciem leczenia wskazana konsultacja neurochirurgiczna w celu dokładnej oceny sytuacji.
Pozdrawiam
Początkująca
15-01-2008, 10:04:00

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
gość
20-01-2009, 22:29:00

Mam takie pytanie. Ostatnio się dowiedziałem, że przeszedłem zapalenie krążka jak jeszcze byłem dzieckiem (teraz mam 26 lat). Chciałem zapytać, co może być powodem wystąpienia takiego zapalenia? Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
21-01-2009, 21:15:00

dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogła.
gość
01-02-2009, 13:19:00

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie dotyczącego zapalenia krążka.
gość
01-05-2009, 21:09:00

Proszę o wyjaśnienie moich badań MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego
Osłabienie sygnału w obrazie T2-zależnych oraz obniżenie wysokości krążków między kręgowych L4 – S1 zmiany dehydra. – degenerat. krążków.
Na poziomie L4-L5 widoczna pośrodkowa wypuklina krążka międzykręgowego dochodząca do przedniej ściany worka oponowego.
Na poziomie L5- S1 widoczna pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego (7x 12 mm)bez cech modelowania struktur nerwowych.
Osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów L5-S1 Cechy ogniskowego zwyrodnienia tłuszczowego szpiku trzonów L5-S1 Guzki Schmorla trzonów piersiowych i lędźwiowych .
Poza tym obraz MR kręgosłupa i struktur kanału w odcinku lędź. – krzyż. prawidłowy. Stożek rdzenia kręg. bez zmian ogniskowych zlokalizowany na poziomie L1
Mam pytanie - czy nauczyć się z tym żyć czy poddać się operacji ?? (mam 34 lata)

gość
01-05-2009, 21:11:00

01-05-2009 o 23:09, gość :
Proszę o wyjaśnienie moich badań MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego
Osłabienie sygnału w obrazie T2-zależnych oraz obniżenie wysokości krążków między kręgowych L4 - S1 zmiany dehydra. -degenerat. krążków.
Na poziomie L4-L5 widoczna pośrodkowa wypuklina krążka międzykręgowego dochodząca do przedniej ściany worka oponowego.
Na poziomie L5- S1 widoczna pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego (7x 12 mm)bez cech modelowania struktur nerwowych.
Osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów L5-S1 Cechy ogniskowego zwyrodnienia tłuszczowego szpiku trzonów L5-S1 Guzki Schmorla trzonów piersiowych i lędźwiowych .
Poza tym obraz MR kręgosłupa i struktur kanału w odcinku lędź. -krzyż. prawidłowy. Stożek rdzenia kręg. bez zmian ogniskowych zlokalizowany na poziomie L1
Mam pytanie - czy nauczyć się z tym żyć czy poddać się operacji ?? (mam 34 lata)

gość
18-05-2009, 18:24:00

Przepraszam, że tak się wcinam w wątek ale wszędzie szukam pomocy...
Witam,
jestem pół roku po operacji przepukliny kręgosłupa(odcinek lędżwiowy). W ciągu pięciu dni zrobiono mi trzy operacje, trzy tygodniowy pobyt w szpitalu i długa rechabilitacja..... Chodzę i z tego się cieszę ale mam inny problem...Po drugiej operacji straciłam czucie od pasa w dół. Lekarz twierdzi, że jest to wynik długotrwałej choroby- ucisku na nerwy. Niestety nigdzie nie mogę zlokalizować informacji czy to jest proces odwracalny, jakie mogą temu towarzyszyć objawwy, itp.
Pomózci proszę jeżeli ktoś coś wie na ten temat Z góry dziękuję

gość
20-02-2017, 19:09:18

Witam czy ktoś może mi wyjaśnić co oznaczają te zmiany . Od lat ciągle boli mnie kręgosłup czasami przechodzi na krótko i znów bili . Badanie rezonansem wykazalo , lordoza spłycona,dehydratacja i obniżenie krążków m-k L2/3,L5/S1, dehydratacja L4/5. Wypukliny krążków m-k.L2/3-okrezna, zwężające nieco otwory m-k,z cechami przerwania pierścienia włóknistego, L4/5 Okrężna zwężająca nieco otwory m-k,modelująca worek klinowy. Przepukliny krążków m-k -L3/4 tylna centralna modelująca worek oponowy, L5/S1- tylna z lewo oczną lateralizacją modelująca worek oponowy i korzeń nerwowy lewy.Trzony kregowe prawidłowej wysokości; zwyrodnienie tłuszczowe na poziomie L5/S1, poza tym bez cech przebudowy kostnej. Guzki Schmorla od L1 do L4. Zmiany zwyrodnieniowe - wytwórcze w stawach m- k. Osteofity na krawędzi trzonów L. Stożek rdzenia prawidłowy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: