Reklama:

PSP postępujące porażenie nadjądrowe (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-09-2024, 09:52:12

Czy jest na forum ktoś , kogo bliski na to choruje? Moja mama została wczoraj zdiagnozowana po dwóch latach poszukiwań. Potrzebuję wsparcia i innych historii
gość
20-09-2024, 20:39:54

Jeśli chodzi Pani(Panu) o PSP to mój mąż został trzy lata temu zdiagnozowany. Po kilku latach poszukiwania przyczyn jego pogarszającego się stanu, leczeniu depresji, wielu wizytach w Ośrodku Alzhaimerowskim wreszcie neurolog z powiatowego szpitala dosłownie po pięciu minutach powiedział, że nie ma dobrych wiadomości, że to PSP. Nie chciał za dużo mówić przy mężu który jeszcze wtedy bardzo przejmował się, co go może czekać. Poczytałam w necie i płakałam po kryjomu. W Klinice Neurologii zrobili mnóstwo badań a rezonans mózgu nie zostawił wątpliwości.
Mam sporo doświadczenia odnośnie tej choroby. Wprawdzie każdy organizm nieco inaczej może demonstrować objawy ale jest wiele jednoznacznych. Mogę służyć radą.
gość
08-10-2024, 22:46:32

moja mama także chorowała na PSP, na pewno trzeba uzbroić się w masę cierpliwości do opieki nad chorym. Leki podobno spowalniają postęp choroby, ale niestety tego nie da się zauważyć przy pojedynczym przypadku. Bardzo ważna jest rehabilitacja, kiedy choremu jest już bardzo trudno chodzić, to chociaż spacer 2 min. po domu. Wytrwałości!
gość
30-12-2024, 03:18:38

Mój tata na to choruje. Już u niego postep choroby jest ogromny.
gość
03-01-2025, 21:04:37

Na PSP choruje mój mąż. Pierwsze objawy pojawily się około 18 lat temu.
Od ponad trzech lat leży i jest niezdolny do samodzielnej egzystencji. Choroba stale postępuje.
gość
23-01-2025, 10:51:12

To znaczy że Pani mąż okolo 15 la zyl z ta choroba i był osoba chodząca. Jak obserwuje tata to u nas znacznie szybciej to postępuje. Chodzi o chodziku ale zasze ktoś musi być obok. Przewraca się pare razy dziennie.
W kwestii jedzenia też krztusi się, dusi..
gość
27-02-2025, 08:08:53

Jestem studentką 5 roku fizjoterapii, mój teść w 2023 roku zmarł na PSP, napisałam na ten temat pracę magisterską. Jeśli ktoś z Państwa ma pytania odnośnie rehabilitacji postaram się pomóc w miarę swoich możliwości.
gość
27-02-2025, 22:08:12

gość 20-09-2024, 22:39:54
Jeśli chodzi Pani(Panu) o PSP to mój mąż został trzy lata temu zdiagnozowany. Po kilku latach poszukiwania przyczyn jego pogarszającego się stanu, leczeniu depresji, wielu wizytach w Ośrodku Alzhaimerowskim wreszcie neurolog z powiatowego szpitala dosłownie po pięciu minutach powiedział, że nie ma dobrych wiadomości, że to PSP. Nie chciał za dużo mówić przy mężu który jeszcze wtedy bardzo przejmował się, co go może czekać. Poczytałam w necie i płakałam po kryjomu. W Klinice Neurologii zrobili mnóstwo badań a rezonans mózgu nie zostawił wątpliwości.
Mam sporo doświadczenia odnośnie tej choroby. Wprawdzie każdy organizm nieco inaczej może demonstrować objawy ale jest wiele jednoznacznych. Mogę służyć radą.
gość
27-02-2025, 22:12:25

Brat choruje na PSP chciałbym nawiązać kontakt z kimś kto opiekuje się chorym na tom chorobey
gość
03-03-2025, 11:47:01

gość 27-02-2025, 09:08:53
Jestem studentką 5 roku fizjoterapii, mój teść w 2023 roku zmarł na PSP, napisałam na ten temat pracę magisterską. Jeśli ktoś z Państwa ma pytania odnośnie rehabilitacji postaram się pomóc w miarę swoich możliwości.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: