Reklama:

przykurcz ścięgien achillesa (13)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
14-09-2007, 20:01:00

Witam. Chciałabym dowiedzieć się wiecej o przykurczu ścięgieni achillesa. Na czym to polega, jakie są zalecane rehabilitacje, i przede wszystkim jakie są tego skutki?
Mianowicie mam 14 letniego brata który ma przykurcz ścięgien achillesa połączony z neuropatią czuciowo ruchową. Jest leczony, przechodzi rehabilitacje, lekarze troche późno zdiagnozowali chorobe..
chciałabym wiedzieć czy rehabilitacja może mu pomoc na tyle żeby choroba nie postępowała i żeby dalej chodził. Teraz, kiedy dojrzewał bardzo urósł i to że stawia źle stopy zrobiło się bardziej widoczne.
Lekarze mówia że rehabilitacja może pomoc, na tyle ze odbuduje mięśnie achillesa, lekki problem z chodzeniem zawsze będzie, ale mnie nurtuje raczej problem kwestii, czy jest w ogole mozliwosc że w przyszlości bedzie miał takie problemy z chodzeniem że trzeba bedzie szukać innych rozwiązań.. bardzo proszę o rade i rozjaśnienie mi sytuacji.
ktio
gość
23-12-2008, 01:29:00

wszystko da sie zrobić ja miałem już 2 operacje na przykurcz scięgien ahillesa bez systematycznej rehabilitacji objawy wracają
gość
26-03-2009, 01:43:00

mialem dwie operacje na achillesa jako zawodowy pilkarz jakos nie narzekam jest bardzo dobra klinika w niemczech ktora potrafi robic cuda pozdrawiam marek
Początkująca
28-03-2009, 19:20:00

moja 5 letnia corka ma przykurcz achillesa dwoch nog jest po rehabilitacji i jest troche lepiej teraz ma zlecony botox .ale caly czas ma chod na palcach.czy botox jej pomoze ?[addsig]
gość
03-05-2010, 21:32:53

Mój synek 6 lat... też stwierdzono u niego Przykurcz ścięgna Achillesa, przeszedł intensywną rechabilitacje , Leczenie botoxem i jak na razie nic nie przyniosło efektu... Teraz czekamy na operacje podcięcia ścięgna Achillesa. Mam nadzieje że w końcu nam się uda i synek zacznie chodzić prawidłowo Czy ktoś był w podobnej sytuacji???? Proszę o rade... z góry dziękuje ;)
gość
06-02-2011, 09:12:03

Drodzy Rodzice

Byłam w podobnej sytuacji. Znalażłam alternatywę dla podcinania ścięgin i botuliny. Efekt jest rewelacyjny!
W czerwcu ubiegłego roku mój syn został poddany zabiegowi metodą ulzibata. Musieliśmy to zrobić, aby uratować biodra przed zwichnięciem. Botulina już nie przynosiła efektu, a na operacje wydłużenia ścięgien nie chciałam się zdecydować z wielu powodów.

Metoda pochodzi z Rosji, zabiegi są wykonywane w wielu miejscach na świecie. Polega na wprowadzeniu w nadmiernie napięty mięsień specjalnego skalpela-igły, który przecina napięte włókno. Efekt jest trwały a zabieg nie pozostawia blizn. Jego bolesność też jest mniejsza w porównaniu z operacjami wydłużania ścięgien (laserową czy tradycyjną).

Sens metody, przebieg zabiegu i skutek opisałam na stronie syna:
http://www.pawelmakowski.pl/27_czerwca_2010_fibrotomia_metoda_ulzibata_los_madronos_hospital_madryt_hiszpania.html
http://www.pawelmakowski.pl/fibrotomia_charakterystyka_metody_ulzibata.html

Wiadomość najistotniejsza jest taka, że udało się sprowadzić rosyjskich chirurgów do Polski i od marca w Krakowie będą wykonywane takie zabiegi. Jak na razie niestety nierefundowane przez NFZ, ale zabiegi wykonywane na terenie Polski mają szansę na dofinansowania z różnych fundacji.

Odpowiem na każde pytanie.
Piszcie na mail
pawelmakowski@onet.eu

Pozdrawiam

Edyta
mama Pawła z MPD
www.pawelmakowski.pl
gość
03-02-2012, 15:17:52

co to za głupoty że metoda tradycyjna jest niebezpieczna nie prawda ja miałem operacje ścięgna było wydłużane i wszystko było w porządku niestety czeka mnie kolejny zabieg ze względu na to iż mam uszkodzone nerwy piszcelowy i strzałkowy ale nawet nie był duży bol po zabiegu
Początkująca
04-02-2012, 12:24:06

ktio 2007-09-14 22:01:00 Witam. Chciałabym dowiedzieć się wiecej o przykurczu ścięgieni achillesa. Na czym to polega, jakie są zalecane rehabilitacje, i przede wszystkim jakie są tego skutki?
Mianowicie mam 14 letniego brata który ma przykurcz ścięgien achillesa połączony z neuropatią czuciowo ruchową. Jest leczony, przechodzi rehabilitacje, lekarze troche późno zdiagnozowali chorobe..
chciałabym wiedzieć czy rehabilitacja może mu pomoc na tyle żeby choroba nie postępowała i żeby dalej chodził. Teraz, kiedy dojrzewał bardzo urósł i to że stawia źle stopy zrobiło się bardziej widoczne.
Lekarze mówia że rehabilitacja może pomoc, na tyle ze odbuduje mięśnie achillesa, lekki problem z chodzeniem zawsze będzie, ale mnie nurtuje raczej problem kwestii, czy jest w ogole mozliwosc że w przyszlości bedzie miał takie problemy z chodzeniem że trzeba bedzie szukać innych rozwiązań.. bardzo proszę o rade i rozjaśnienie mi sytuacji.
Witaj. Wspominasz że Twój brat choruje na neuropatie czuciowo - ruchowa i jak wiesz jest to choroba postępująca, a te objawy są właśnie typowe w neuropatii ruchowej. Leków nie ma, ale rehabilitacja może częściowo zmniejszyć postęp choroby.
Pozdrawiam.
Beata
gość
22-01-2013, 13:42:20

Witam
czy moglby mi ktos napisac o co chodzi z tym wydluzaniem sciegna achillesa laserem (w jakim zniecvzuleniu to jest robione) bardzo prosze bo ja musze mic podciete sciegno achillesa ale nikt nie chce sie tego podjac poniewaz nie moge byc usypiana ani tez nie moge miec znieczulenia w kregoslup:/
gość
02-06-2014, 19:39:06

Witam
Mam 22 lata i teraz będę miał opisaną operację przedłużenia ścięgien achillesa w obu nogach
Mam pytanie, a mianowicie jak wygląda operacja i ile trwa czas rekonwalescencji ? :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: