Reklama:

Proszę o pomoc w diagnozie bólu głowy (13)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
19-11-2009, 22:40:17

Witam chciałabym prosic o pomoc, od 2 miesięcy mam straszne bóle głowy zaczęło się od powrotu z wakacji... ból w lewym oczodole który nie ustępował po żadnych proszkach przeciwbólowych, nastepnie zaczęła mnie boleć cała połówka głowy od oka przez tył ucha do tyłu głowy poszłam do okulisty zrobiłam badanie dna oka które wyszło dobrze, następnie wizyta u neurologa który stwierdził ze mam nierówne odruchy i wysłał mnie na badanie rezonansu magnetycznego zrobiono mi odrazu ocene naczyń angio_MRI rezonans wyszedł prawidłowo bez żadnych zmian pokazywałam nawet wynik neurochirurgowi i powiedział że wszystko ok ale ból nie ustawał neurolog stwierdził że może to neuralgi i przepisał divascan który mi w ogóle nie pomagał więc zaczęlam dalej poszukiwanie przyczyny w miedzy czasie ból przeszedł mi na 2 oczodół i prawą połówkę głowy i teraz częściej mnie ona boli ból taki mocny jakby ucisk jak poruszam głową to czuje jaky mi żyły brakowało, nie mam mdłości zawrotów głowy ani nic takiego, udałam sie do laryngologa zlecił CT zzatok bo podejrzewał zapalenie zatoki klinowej- ale wyniki wyszły bez większych odchylen dostałam antybiotyk ale nic nie pomógł w między czasie jeszcze zrobiłam usg oczodołów, pole widzenia, i drugi raz badanie dna oka oraz morfologie w kierunku krzepliwości krwi, pojawił się też troche problem z ciśnieniem dostałam leki na obniżenie i teraz mam niskie ale ból nie ustaje boli mnie na ogól tył głowy i oczodół i czuje straszne pulsowanie w głowie jakby coś mi miało tam pęknąć!!! błagam pomocy bo ja juz nie wiem co robić niedługo zwariuje z tego bólu, czytałam że neuralgia bądź klapserowy ból głowy daje podobne objawy ale nikt mi tego nie stwierdził na 100%!!! co o tym myślicie dodam że mam 21 lat!
gość
20-11-2009, 19:00:53

Witam! Napisz coć więcej o samym ból. Ja często, jak długo, o jakiej porze, czy coś go prowokuje, czy coć go nasila, czy coś go łagodzi, jakieś objawy dodatkowe ( katar, łzawienie, światłowstręt, szum w uszach). Jak śpisz, czy są leki które łagodzą ból, czy bierzesz jakiekolwiek leki, narkotyki. Jakieś inne choroby, bóle głowy w rodzinie. Pozdrawiam.
Początkująca
20-11-2009, 22:24:46

Ból jest bardzo dziwny i trudno mi go dokładnie opisać bo do tej pory najczęściej bolał mnie oczodół i towarzyszyło temu rozszerzenie źrenic i ból przy poruszaniu samymi oczami, a ostatnio strasznie boli mnie tył głowy na ogół jedna połówka zamiennie, ból jest taki uciskowy jakby coś mnie tam ściskało promieniuje troche do tyłu ucha i czuje jak przekręcam głowę jakby mi żyły brakowało do tego jeszcze takie silne pulsowanie w głowie, do tego dodam że jestem bardzo nerwowa i wszystko bardzo przeżywam o niczym innym już teraz nie myśle tylko o tym że mnie to boli no i jak tylko się zdenerwuje czy np zmęcze to ból sie strasznie nasila, z lekow to antykoncepcje stosowałam ale od 2 miesiecy kiedy ból sie zaczął przestałam, zrobiłam badania na krzepliwość krwi wyszły spoko, teraz biorę Divascan i propranolol i to tyle, narkotyków nigdy nie stosowałam, nie pale, pic zdarza mi się raz na pół roku, robiłam tez morfologie w kierunku chorób nerek tez wyszło ok,ostatnio ktoś mnie namawiał na wizytę u ortopedy ale sama nie wiem, z chorób w rodzinie to mój tata jest po torbieli ( w głowie ale nie wiem dokładnie co to było w każdym razie miał na to operacje) no i w związku tym miałam angio-MRI i nic nie wykazało, a ja czuję jakbym miała bardzo wysokie ciśnienie w samej głowie co o tym myślisz?? bo ja juz na prawdę nie wiem gdzie szukać pomocy jakie badania robić!
Początkująca
20-11-2009, 22:55:58

jeszcze do co spania to nie jest za najlepiej nie moge w ogóle spac bo często mnie boli w nocy i wtedy się denerwuje i boję się nawet zasnąć, ból jest różny ale na ogól nasila sie i trochę ustępuje ale czuję go generalnie caly dzień może, ogolnie czuję się strasznie rozdrażniona, nieobecna, ale nie mam nudności wymiotów zaburzen równowagii itp ! tylko napiecie w głowie ból i takie jakby mi ciarki po głowie przechodziły
gość
22-11-2009, 18:48:10

Proponuję wizytę u okulisty ( jaskra, obrzęk tarczy nerwu wzrokowego). Jeżeli to nie przyniesie efektu to wizytę u neurologa, żeby wypróbować leki na napęciowe bóle głowy i indometacynę. Jeżeli to nie przyniesie efektu to należałoby wykonać badanie płynu mózgowo rdzeniowego w celu wykluczenia procesu zapalnego.
Początkująca
23-11-2009, 18:43:31

Byłam w środę 18.11.2009 u okulisty zrobiłam poraz 2 badanie dna oka i okulista powiedział że on nie widzi żadnych zmian jeśli chodzi o oczy, a one najbardziej mnie bolą jak nimi po prostu poruszam jak patrze sie w prawo lub do dołu,no i straszny ból z tyłu głowy, jutro mam nadzieję że dostane się do neurologa, a jeśli chodzi o badanie płynu rdzeniowego to do diagnozy jakich chorób się go stosuje?? i czy prosić lekarza o jeszcze jedno skierowanie na rezonans lub tomografię, już nie wiem sama co mam robić jestem młodą osobą studiuje przez te bóle uczyć sie nie mogę nie mogę się skupic nic mi się nie chce bo głowa mi pęka
gość
24-11-2009, 19:25:53

Witam! badanie płynu mózgowo-rdzeniowego (wykonywane tylko w szpitalu) służy do wykluczania zmian zapalnych w centralnym ukałdzie nerwowym, które czasami objawiają się bólami głowy, umożliwia też zmierzenie ciśnienia płynu, które przy podwyższeniu lub obniżeniu może być przyczyną bóu. Jeżeli w czasie trwania dolegliwości było wykonywane badanie MRT głowy to jego powtarzanie raczej nie przyniesie żadnych nowych informacji. Bóle oczy przy ich poruszniu mogą być spowodowane stanem zapalnym mięśni zewnętrznych oka (tzw. okulere Myositis). Generalnie radziłbym wypróbować jakiś leki z klasy przeciwdepresyjnych, które często są efektywne w pierwotnych bólach głowy. Pozdrawiam. P.S. czy aktywność fizyczna (pływanie, spacery, joggen) łagodzą bóle glowy czy nasilają?
Początkująca
26-11-2009, 19:17:35

Byłam we wt u neurologa mówiłam że bola mnie oczy przy poruszaniu i że mam nierówne źrenice bo nie wiem czyt o tym pisałam ostatnio to zaobserwowałam;/ dał mi amizepin i powiedział że to neuralgia dziś byłam u okulisty powiedziała że ona nic nie widzi i wysła mnie znów do neurologa ;/ neurolog nic nie mówił o badaniu płynu mózgowo rdzeniowego więc nie wiem czy tak moge od niego to wymusić, miałam już pomysł żeby jechac na ostry dyżur do szpitala;/ błagam o pomoc bo juz nie moge wytrzymać z tym bólem!!! ćw nasilaja ból, wysiłek też, najlepiej jest chyba jak spie moze ktos mógłby mi dac namiary na jakegoś lekarza w warszawie błagam
gość
01-12-2009, 22:33:42

Witam .

Chciałabym prosić o pomoc iż mam bóle głowy od jakichś 8 miesięcy . Miałam niedawno robione w szpitalu testy alergiczne wyszło mi, że mam uczulenie na zboże, żyto i trawy. Na 16 grudnia ide do laryngologa, bo wydaje mi się że to mogą być zatoki. Ale już sama nie wiem bo podobno od alergii też występują bole głowy i ropa . Moje objawy to codzienne bole głowy z uczuciem ucisku w środku, ropa z nosa, dretwienie lewej strony twarzy, bole oczy, także często jestem senna i zmęczona . Dużo śpie miałam już dwa antybiotyki, ktore nie pomogły dlatego dostałam skierowanie do laryngologa.

Proszę o odpowiedz .
gość
16-11-2010, 20:36:08

mam a raczej miewam to samo, byłem na badaniu płynu rdzeniowego, rezonansie, u okulisty i też nic nie wyszło. dostałem propranolol w dawce 1 0 1, trochę mnie uspokajał, ale tętno mi spadało jak go brałem, więc to chyba bez sensu. Myślę, że to może być jednak na tle nerwowym, te bóle. Albo w moim przypadku po zażywaniu przez dłuższy czas Contixa. Odstawiłem wszystko, zobaczę jak to się dalej potoczy. Aha, miewałem także ataki paniki. Na pewno nie zaszkodzi branie magnezu, wapnia i tranu. polecam też zbadać sobie potas i hormony nadnerczy. pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: