Reklama:

Proszę o interpretację wyników EEG(mojego i córeczki)Pilne!!!! (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-04-2008, 17:23:00

Oto wynik córki ,lat 3 .Badanie było wykonywane dlatego,że mała ma koszmary senne.Budzi się,nie ma z nią niekiedy kontaktu ,tak jakby śniła na jawie(?).
"Zapis wykonano w czuwaniu przy zamk.oczach dziecka,zawiera liczne artefakty biologiczne.Zarejestrowano czynności fal theta 5-7 Hz o amplit.40-50 mv oraz nieliczne fale wolne 4 Hz.Grupy fal alfa 8 Hz zarejestr.w potylicy.W odprowadzeniach centralnych oraz prawej okolicy skroniowej obecne są pojedyncze średnionapięciowe fale ostre.W czasie Hv znacznie wzrasta liczba i amplituda fal wolnych,także 3 Hz,w 3 min.pokrywają cały zapis."
Orzeczenie:"Zapis z obecnością nielicznych fal ostrych z ok.centralnych i prawej skroniowej.Duża wrażliowość na Hv"

Powiedzcie ,czy to świadczy o epi?!Ja choruję od kilkunastu lat.

Oto moje wyniki:
Zapis:"Zapis zróżnicowany przestrzennie,reaktywny z rytmem fal alfa 8-10 Hz i amplitudzie do 40 mv.W odprowadzeniach czołowo-skroniowych i centralnych zarejestr.odcinki fal beta.W odprowadzeniach skroniowych po lewej zarejestr. pojdyncze grupy gal theta 4-5 Hz.W czasie Hv z połzceń skroniowo-centrlanych obustronnie zarejestr.pojedyncze fale ostre ,a w 3 min.próby wystąpiło wyładownie synchronicznych,wysokonapięciowych fal wolnych 3 Hz.Fs bez wpływu."
Orzeczenie:"Zapis spoczynkowy z niedużymi zmianami ogniskowymi w lewej ok.skroniowej.W czasie Hv fale ostre z obu okolic skroniowych i poj.wyładowania wysokonapięciowych fal wolnych"
gość
10-04-2008, 17:40:00

EEG jest badaniem pomocniczym, bezpośrednio nic z niego nie wynika i musi być ono interpretowane z wywiadem pacjenta (z objawami). Poczekaj więc spokojnie na wizytę u neurologa.
gość
10-04-2008, 18:07:00

Córkę męczą w nocy koszmary.W niemowlctwie az do 2 r.ż b.źle spała.Wygądało to tak,jakby ja męczyły jakieś koszmary.Obecnie znowu jest problem.To niby wiek,w którym wyobraźnia płata figle,ale nie mogę jej dobudzić a trakcie śnienia.Oczy ma otwarte,mówi bez ładu i składu.takie sny nagle się urywają.Tzn.jest jakiś ciąg,a potem pstryk-koniec.Tak samo było jak była malutka.
Poza tymi nocami nie ma "zawieszeń", chociaż jest na tyle mała,że nie potrafi zauwazyć,że coś się z nią dzieje.
Bardzo mnie taki noce niepokoiły,więc lekarz zlecił EEG.Często epi skroniowa tak się charakteryzuje(omamy,halucynacje).
Zmiany są jak widać,ale czy to przesądza o epi?
gość
10-04-2008, 18:52:00

mój syn ma 14 lat !!!!!!!!!!!! i jest zdrowy ,dobże się uczy

od ur. miał wzmożone napiecie mieśniowe,eeg (robione cały czas w jednym szpitalu)bardzo złe,neurolog przepisał tegretol (syn miał 2 lata)

coś mnie tknęło i nie dałam mu leku
zrobiłam na 2 dzień eeg gdzie indziej i było dobre!!!!!!!!!!!!!
chcę ci powiedzieć że NIE LECZY się zapisu EEG!!!!!!!!!!!!!
tylko objawy
gość
10-04-2008, 19:36:00

Właśnie opisałam objawy powyżej + wynik EEG.
TAKIE są właśnie objawy.
gość
11-04-2008, 07:43:00

No to teraz musisz poczekać na neurologa który powiąże wyniki eeg z objawami i wyciągnie wnioski. Chcesz żeby Ci tu murarz albo urzędnik państwowy stawiał diagnozę?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: