Reklama:

Proszę o interpretację wyników EEG(mojego i córeczki)Pilne!!!! (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-04-2008, 17:23:00

Oto wynik córki ,lat 3 .Badanie było wykonywane dlatego,że mała ma koszmary senne.Budzi się,nie ma z nią niekiedy kontaktu ,tak jakby śniła na jawie(?).
"Zapis wykonano w czuwaniu przy zamk.oczach dziecka,zawiera liczne artefakty biologiczne.Zarejestrowano czynności fal theta 5-7 Hz o amplit.40-50 mv oraz nieliczne fale wolne 4 Hz.Grupy fal alfa 8 Hz zarejestr.w potylicy.W odprowadzeniach centralnych oraz prawej okolicy skroniowej obecne są pojedyncze średnionapięciowe fale ostre.W czasie Hv znacznie wzrasta liczba i amplituda fal wolnych,także 3 Hz,w 3 min.pokrywają cały zapis."
Orzeczenie:"Zapis z obecnością nielicznych fal ostrych z ok.centralnych i prawej skroniowej.Duża wrażliowość na Hv"

Powiedzcie ,czy to świadczy o epi?!Ja choruję od kilkunastu lat.

Oto moje wyniki:
Zapis:"Zapis zróżnicowany przestrzennie,reaktywny z rytmem fal alfa 8-10 Hz i amplitudzie do 40 mv.W odprowadzeniach czołowo-skroniowych i centralnych zarejestr.odcinki fal beta.W odprowadzeniach skroniowych po lewej zarejestr. pojdyncze grupy gal theta 4-5 Hz.W czasie Hv z połzceń skroniowo-centrlanych obustronnie zarejestr.pojedyncze fale ostre ,a w 3 min.próby wystąpiło wyładownie synchronicznych,wysokonapięciowych fal wolnych 3 Hz.Fs bez wpływu."
Orzeczenie:"Zapis spoczynkowy z niedużymi zmianami ogniskowymi w lewej ok.skroniowej.W czasie Hv fale ostre z obu okolic skroniowych i poj.wyładowania wysokonapięciowych fal wolnych"
gość
10-04-2008, 17:40:00

EEG jest badaniem pomocniczym, bezpośrednio nic z niego nie wynika i musi być ono interpretowane z wywiadem pacjenta (z objawami). Poczekaj więc spokojnie na wizytę u neurologa.
gość
10-04-2008, 18:07:00

Córkę męczą w nocy koszmary.W niemowlctwie az do 2 r.ż b.źle spała.Wygądało to tak,jakby ja męczyły jakieś koszmary.Obecnie znowu jest problem.To niby wiek,w którym wyobraźnia płata figle,ale nie mogę jej dobudzić a trakcie śnienia.Oczy ma otwarte,mówi bez ładu i składu.takie sny nagle się urywają.Tzn.jest jakiś ciąg,a potem pstryk-koniec.Tak samo było jak była malutka.
Poza tymi nocami nie ma "zawieszeń", chociaż jest na tyle mała,że nie potrafi zauwazyć,że coś się z nią dzieje.
Bardzo mnie taki noce niepokoiły,więc lekarz zlecił EEG.Często epi skroniowa tak się charakteryzuje(omamy,halucynacje).
Zmiany są jak widać,ale czy to przesądza o epi?
gość
10-04-2008, 18:52:00

mój syn ma 14 lat !!!!!!!!!!!! i jest zdrowy ,dobże się uczy

od ur. miał wzmożone napiecie mieśniowe,eeg (robione cały czas w jednym szpitalu)bardzo złe,neurolog przepisał tegretol (syn miał 2 lata)

coś mnie tknęło i nie dałam mu leku
zrobiłam na 2 dzień eeg gdzie indziej i było dobre!!!!!!!!!!!!!
chcę ci powiedzieć że NIE LECZY się zapisu EEG!!!!!!!!!!!!!
tylko objawy
gość
10-04-2008, 19:36:00

Właśnie opisałam objawy powyżej + wynik EEG.
TAKIE są właśnie objawy.
gość
11-04-2008, 07:43:00

No to teraz musisz poczekać na neurologa który powiąże wyniki eeg z objawami i wyciągnie wnioski. Chcesz żeby Ci tu murarz albo urzędnik państwowy stawiał diagnozę?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: