Reklama:

Proszę o interpretację rtg kręgosłupa (17)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
04-02-2017, 20:01:50

Witam, mam mieszane uczucia w związku z opisem mojego zdjęcia bądź jeśli opis się zgadza będzie to problem z czymś innym. Badanie posiadam wyłącznie w formie zdjęcia, myślę jednak, że to co trzeba widać na tym co wkleję. Postaram się zdobyć je na płytce i podrzucić tutaj. Martwię się. Trafiłam do chirurga, ponieważ od prawie 3lat borykam się z dziwnym rozstrojem mojego organizmu. Właśnie wtedy zaczęły się dziwne bóle na wysokości kości ogonowej występujące uwaga - wyłącznie, gdy posiedzialam sobie zbyt długo na krześle załóżmy. Rwący, przeszywający ból przez ten odcinek, który czasem nawet uniemożliwiał mi normalne podniesienie się z krzesła normalnie albo np. wysiadkę z autobusu. Bóle ustały i od roku mam spokój z tą kością ogonową. Sama byłam w szoku. Nie robiłam wtedy też żadnych badań. Stwierdziłam, że dość sporo chodzę, mam sporo obowiązków, że może, gdy odejdzie mi troszkę obowiązków jakoś sytuacja się unormuje, a jeśli by naprawdę zgięło mnie w pół to poszłabym oczywiście to zbadać. Ostatnie cztery miesiące zaczął doskwierać mi ból w prawej nodze. Sam ból jest ciężki do opisania. Nie jest nie do wytrzymania, czuję tak jakby coś mi się tam blokowało i czasem w kolanie podczas chodzenia, często leżąc i układając się jakoś by było wygodnie w miarę bez przykrych dolegliwości czuje taki ucisk na kolano, czasem za kolanem, czasem w biodrze, a ból, o którym wspominałam, który temu towarzyszy przemieszcza się w różne miejsca, ból przypomina uczucie, jak przy naciśnięciu palcem na niewielkiego siniaka, czasem czuję go z prawej strony łydki, czasem pod pośladkiem, czasem w tylniej częsci kolana. Często jest to ból pulsacyjny. Na dzień dzisiejszy odpoczywam trochę, ponieważ przebywam na zwolnieniu lekarskim, jednakże z zupełnie innego powodu. Nie miałam żadnego wypadku. Obecnie po odpoczynku i mniejszej ilości obowiązków, odczuwam jeszcze jeden rodzaj bólu na długości wewnętrznej uda od pachwiny do kolana. Ból ten przypomina jakby lekkie porażenie prądem, czuje jakby ten ból był w żyle może, nie wiem co tam mam czy ścięgno jakieś czy żyła, takie nieprzyjemne naciąganie z właśnie uczuciem jakby porażenia prądem. Z pozostałych objawów pozostało mi czasem uczucie nacisku w różnych miejscach w nodze. Obecnie staje niepewnie na nodze, a jestem aktywną fizycznie osobą. Nie jestem otyła. Nie przechodziłam żadnych urazów powypadkowych ani kontuzji w związku z tą nogą ani kręgosłupem i niczym innym. Nie choruje na cukrzyce, nie przyjmuje leków na stałe. Nie jestem na nic uczulona. Nie mam problemów z ciśnieniem. Poza tym jestem zdrowa. Chirurg wysłał mnie po zdjęcie i z nim do neurologa i ortopedy. Jestem umówiona ok. Trzeba czekać ok, ale skoro na tym zdjęciu piszą, że wszystko jest ok, to o co chodzi w końcu:/?? Dodam, że lekarz chirurg, u którego się znalazłam ma dość dobre opinie. lek. med Adamonis. Pozdrawiam, czekam na jakąś odpowiedź bardzo mocno.
gość
04-02-2017, 20:06:09

Tutaj opis tego nieszczęsnego zdjęcia
gość
06-02-2017, 18:48:01

Zdjęcie kiepskiej jakości, lepszy jest rezonans. Ja w rtg nie miałem żadnych zmian a rezonans wykazał dużą dyskopatie co skończyło się operacja po 3 miesiącach.
gość
24-02-2017, 12:08:26

Zwracam się z prośbą o interpretacje wyników prześwietlenia i wskazówek odnośnie leczenia
Po upadku na pośladki doznałem urazu kręgosłupa .
Wyniki TK pacjent 51 lat
Złamanie blaszki górnej trzonu L1 od strony przedniej z zaznaczonym jej obniżeniem. Pozostałe struktury kostne w zakresie badania bez widocznych szczelin złamania. Zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze w postaci osteofitów na krawędziach trzonów. Kanał kręgowy bez cech stenozy. Otwory międzykręgowe zachowane.
Zalecenia leżenie 4-5 tygodni ,następnie wizyta w poradni, po wizycie i RTG lekarz stwierdził że jest wszystko dobrze i kazał wstać czego nie dałem rady, to zalecił leżenie jeszcze 2 tygodnie i ponowną wizytę .
PS. czy mogę na wizytę pojechać w pozycji siedzącej czy muszę znów kombinować z dowozem w pozycji leżącej.
gość
25-04-2017, 13:37:27

Witam mam pytanie dziś dostałam opis ze zdjęcia RTG co on oznacza : Zaburzenia posturalne w postaci prawostronnej skoliozy piersiowej i skoliozy lewostronnej lędźwiowej z rotacją trzonów i niestabilnością. Proces ten powoduje uniesienie biodra w prawo rotacją miednicy. Linia statycznego obciążenia przemieszczona do przodu oraz półpoziome położenie kości krzyżowej kątem Fergusona 53 stopnie.Osteofity na krawędziach trzonów lędźwiowych oraz proces przebudowy sklerotycznej sąsiadujących blaszek granicznych L2L3, L3L4 z degradacją krązków m kręgowych. Pozostałe przestrzenie m trzonowe symetryczne. Dziękuję
gość
04-09-2017, 14:06:58

Witam. Bardzo proszę o interpretację wyniku rtg kręgosłupa. : Poziome ustawienie kości krzyżowej.Obniżenie przestrzeni m-k L5/S1.Drobne osteofity krawędzi trzonów L2, L3. poza tym odc L/s w rtg bez ewidentnych cech złamania. Dodam , iż choruję na osteoporozę a do lek trafiłam z powodu silnego bólu pachwiny lewej, na której mam też żylaki. Do por neurologicznej mam odległy termin. Trochę ćwiczę w domu. Chciałam zapytać , jakich ćwiczeń nie powinnam wykonywać i czy mogę chodzić na basen , po ostatnim ból się wzmógł. Pozdrawiam
gość
05-09-2017, 09:08:11

co wolno odnajdziesz w swoim wpisie, więc nie forsuj się na siłę, zmiany są oczywiste

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: