Reklama:

Proszę o interpretację rtg kręgosłupa (17)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
17-05-2012, 11:15:42

Witam serdecznie. Bardzo proszę o interpretację wyników rtg kręgosłupa: zwężenie / zniesienie przestrzeni międzykręgowej L5 - S1 oraz spłycenie lordozy lędźwiowej.
Dodam, że od ponad trzech miesięcy bardzo boli mnie kręgosłup w dolnej partii - na początku tylko przy pochylaniu się, teraz boli już nawet podczas leżenia. Ból promieniuje do prawej nogi. Czy to jest dyskopatia? Ponadto czuję wyraźne uwypuklenie w części krzyżowej. Bardzo proszę o odpowiedź. Z poważaniem
Początkująca
17-05-2012, 14:17:30

Proszę o interpretację wyniku rtg:
niewielkie skrzywienie boczne odcinka lędźwiowego w stronę lewą.Części kostne w normie.Tarcza L5-S1 nieco porównawczo obniżona , a na jej wysokości stwierdza się drobny kręgozmyk
Wtajemniczony
17-05-2012, 16:31:16

Anno32: spłycenie lordozy lędźwiowej - twój kręgoslup w odcinku lędźwiowym jest bardzie płaski niż u przeciętnego kowalskieg. Generalnie objawy choć niewiele ich napisałaś wskazują na dyskopatie z prawdopodobny uciskiem albo na oponę rdzenia albo na korzeń nerwu. Obserwujesz u siebie prawdopodobnie objaw tzw "rwy kulszowej lub udowej" w zależności czy ból biegnie z tyłu uda czy z przodu.
Co z tym robić dowiesz się np w temacie dyskopatia szyjna a operacja - u ciebie dotyczy to co prawda odcinka lędźwiowego, ale tym przejmować się nie trzeba. Pisanie w tatym temacie nie oznacza, że będziesz musiała przejść operację;)
Athenaa- nic strasznego, drobna skolioza (skrzywienie boczne), obniżona tarcza też niewiele mówi, drobny kręgozmyk - jeden krąg jest lekko wysunięty "przed szereg" względem pozostałych. Jeżeli jest niewielki i stabilny niema czym się przejmować.
Opisz lepiej objawy to będę mógł powiedzieć coś więcej.
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
17-05-2012, 17:24:16

Witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź. Co do promieniowania bólu na nogę, to odczuwam go z przodu uda. W załączeniu wysyłam zdjęcia rtg - jesli na ich podstawie mógłby Pan coś jeszcze powiedzieć lub zinterpretować, byłabym bardzo wdzięczna.[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=4fb5339799145 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/pokaz/4fb5339799145]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/208514/4fb5339799145_200x200_adaptive.jpg[/img][img hash=4fb5336fe260a href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/pokaz/4fb5336fe260a]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/208514/4fb5336fe260a_200x200_adaptive.jpg[/img]
Początkująca
17-05-2012, 21:00:22

Moje objawy to ból w okolicach lędźwi przy schylaniu,podnoszeniu czy staniu powyżej 10-15 minut
Podczas mycia naczyń jestem delikatnie pochylona to czuję ucisk zaraz nad lędźwiami.Często boli mnie od pośladka w dół albo w górę , ból odczuwam wtedy gdy nadepnę stopą o podłogę.Też często boli mnie biodro najczęściej prawe.Niewiem czy ma to też jakiś związek ale często puchną mi palce u rąk rano po przebudzeniu oraz wieczorem.Ostatnio spuchły mi stopy i mam w okolicaach kostki czerwone żyłki ale co do stóp to dopiero pare razy tak się działo.Ogólnie powyższe bóle, które wymieniłam zaczęły się gdzieś 3 lata temu
Aneta88
Początkująca
20-05-2012, 15:17:21

Bardzo proszę o interpretację.
Początkująca
09-10-2012, 15:37:54

Proszę o interpretacje wyniku RTG kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego i jak powinno wyglądać ewentualne leczenie :
Zdjęcia przeglądowe kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego wykazują zwężenie przestrzeni międzytrzonowej na poziomie L5-S1.Poziome ustawienie kości krzyżowej .
Dodam , że największy ból jest w godzinach porannych w okolicach krzyży, miednicy , nie jestem w stanie stać dłużej niż 15 minut , po ok 30 minutach ból ustępuje na tyle , że jestem w stanie w miare funkcjonować, natomiast jest on cały czas odczuwalny.Również w ciągu dnia pojawia się niespodziewanie podczas chociażby spaceru z psem czy staniu w kolejce po zakupy ... nie jestem wtedy w stanie stać i muszę jak najszybciej usiąść . Przeszłam rehabilitacje , ultradzwięki , masaże, laser , ćwiczenia i nic się nie poprawiłlo, natomiast nikt mi nie wyjaśnił tak naprawde czy to coś poważnego i co mi dokładnie jest.
Będę wdzięczna za odpowiedz i z góry dziękuję
Początkujący
04-09-2013, 21:22:27

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, bo prośbę mam te samą - interpretacja zdjęcia RTG kręgosłupa.
Na dniach będę rejestrował się do ortopedy ale nie wiem kiedy się dostane a ciekawość mnie zżera i chciałem się dowiedzieć czy to coś poważnego czy nie :)
Boli mnie odc ledźwiowy jak siedzę, leże na wznak, jak się pochylam, najgorzej jest rano.
w opisie zdjęcia jest napisane:
-Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1
-Kręg L5 przejściowy, niespojenie łuku kręgu L5, S1
-Mierne lewoboczne odchylenie odcinka th-1 kręgosłupa.
zdjęcie znajduje się w poniższym linku, nie wiem jak wkleić żeby było od razu na widoku.
http://i807.photobucket.com/albums/yy354/jaca88jac/2013-09-04-170_zpsef1f2bc9.jpg
pozdrawiam
Jacek
Początkująca
19-02-2014, 08:41:05

Witam,
13.02.2014 miałam wypadek w pracy tzn. podczas podnoszenia ciężkiego kartonu poczułam promieniujący ból idący od lędźwi do połowy pleców. Od tego bólu stopniowo sztywniały mi plecy w odcinku lędźwiowym. Po tygodniu mogę się normalnie poruszać bez większego bólu. Tylko mam problem z całkowitym wyprostowaniem pleców. Widzę jak dolne mięśnie brzucha są napięte (do środka) i mam uczucie lekko sztywnych pleców na dole i odczuwam leciutki ucisk/ból troszkę na lewo od środka odcinka lędźwiowego. Na prawą stronę od środka kręgosłupa w odcinku lędźwiowym tego nie czuję.
Mój opis RTG brzmi: nieznaczne dyskopatyczne obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej L5/S1, Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej z niewielką lewoboczną skoliozą kręgu L - najpewniej dolny łuk lewowypukłej skoliozy kręgu Th-L.
Proszę o interpretacje moich zdjęć i obecnych objawów.
Czy obecne objawy wynikają z tego, że uraz potrzebuje czasu aby się wygoić czy bez ćwiczeń/ rehabilitacji nie uda mi się wrócić do codziennego funkcjonowania ???

Do 21.02 mam L4 a potem do pracy. Boję się czy powinnam bo ja pracuj 8 godzin na nogach chodząc, trzeba czasem coś dźwigać :/
gość
08-08-2016, 09:08:04

Witam.Proszę o interpretację wyniku badania MRI kręgosłupa ledzwiowego. Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1,ze zmianami zwyrodnieniowymi trzonow/stawów międzykręgowych z czescią podchrzestną obrzekowo-tłuszczową przebudową struktury kostnej trzonów.Dehydratacja krążka międzykręgowego L5/S1,z obniżeniem jego wysokości. Wypuklina(z przewagą strony lewej) krążka międzykręgowegoL5/S1, z modelowaniem worka oponowego z wpuklaniem się w obręb P

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: