Reklama:

Proszę o interpretację rtg kręgosłupa (17)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
17-05-2012, 11:15:42

Witam serdecznie. Bardzo proszę o interpretację wyników rtg kręgosłupa: zwężenie / zniesienie przestrzeni międzykręgowej L5 - S1 oraz spłycenie lordozy lędźwiowej.
Dodam, że od ponad trzech miesięcy bardzo boli mnie kręgosłup w dolnej partii - na początku tylko przy pochylaniu się, teraz boli już nawet podczas leżenia. Ból promieniuje do prawej nogi. Czy to jest dyskopatia? Ponadto czuję wyraźne uwypuklenie w części krzyżowej. Bardzo proszę o odpowiedź. Z poważaniem
Początkująca
17-05-2012, 14:17:30

Proszę o interpretację wyniku rtg:
niewielkie skrzywienie boczne odcinka lędźwiowego w stronę lewą.Części kostne w normie.Tarcza L5-S1 nieco porównawczo obniżona , a na jej wysokości stwierdza się drobny kręgozmyk
Wtajemniczony
17-05-2012, 16:31:16

Anno32: spłycenie lordozy lędźwiowej - twój kręgoslup w odcinku lędźwiowym jest bardzie płaski niż u przeciętnego kowalskieg. Generalnie objawy choć niewiele ich napisałaś wskazują na dyskopatie z prawdopodobny uciskiem albo na oponę rdzenia albo na korzeń nerwu. Obserwujesz u siebie prawdopodobnie objaw tzw "rwy kulszowej lub udowej" w zależności czy ból biegnie z tyłu uda czy z przodu.
Co z tym robić dowiesz się np w temacie dyskopatia szyjna a operacja - u ciebie dotyczy to co prawda odcinka lędźwiowego, ale tym przejmować się nie trzeba. Pisanie w tatym temacie nie oznacza, że będziesz musiała przejść operację;)
Athenaa- nic strasznego, drobna skolioza (skrzywienie boczne), obniżona tarcza też niewiele mówi, drobny kręgozmyk - jeden krąg jest lekko wysunięty "przed szereg" względem pozostałych. Jeżeli jest niewielki i stabilny niema czym się przejmować.
Opisz lepiej objawy to będę mógł powiedzieć coś więcej.
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
17-05-2012, 17:24:16

Witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź. Co do promieniowania bólu na nogę, to odczuwam go z przodu uda. W załączeniu wysyłam zdjęcia rtg - jesli na ich podstawie mógłby Pan coś jeszcze powiedzieć lub zinterpretować, byłabym bardzo wdzięczna.[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=4fb5339799145 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/pokaz/4fb5339799145]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/208514/4fb5339799145_200x200_adaptive.jpg[/img][img hash=4fb5336fe260a href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/anna-32/pokaz/4fb5336fe260a]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/208514/4fb5336fe260a_200x200_adaptive.jpg[/img]
Początkująca
17-05-2012, 21:00:22

Moje objawy to ból w okolicach lędźwi przy schylaniu,podnoszeniu czy staniu powyżej 10-15 minut
Podczas mycia naczyń jestem delikatnie pochylona to czuję ucisk zaraz nad lędźwiami.Często boli mnie od pośladka w dół albo w górę , ból odczuwam wtedy gdy nadepnę stopą o podłogę.Też często boli mnie biodro najczęściej prawe.Niewiem czy ma to też jakiś związek ale często puchną mi palce u rąk rano po przebudzeniu oraz wieczorem.Ostatnio spuchły mi stopy i mam w okolicaach kostki czerwone żyłki ale co do stóp to dopiero pare razy tak się działo.Ogólnie powyższe bóle, które wymieniłam zaczęły się gdzieś 3 lata temu
Aneta88
Początkująca
20-05-2012, 15:17:21

Bardzo proszę o interpretację.
Początkująca
09-10-2012, 15:37:54

Proszę o interpretacje wyniku RTG kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego i jak powinno wyglądać ewentualne leczenie :
Zdjęcia przeglądowe kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego wykazują zwężenie przestrzeni międzytrzonowej na poziomie L5-S1.Poziome ustawienie kości krzyżowej .
Dodam , że największy ból jest w godzinach porannych w okolicach krzyży, miednicy , nie jestem w stanie stać dłużej niż 15 minut , po ok 30 minutach ból ustępuje na tyle , że jestem w stanie w miare funkcjonować, natomiast jest on cały czas odczuwalny.Również w ciągu dnia pojawia się niespodziewanie podczas chociażby spaceru z psem czy staniu w kolejce po zakupy ... nie jestem wtedy w stanie stać i muszę jak najszybciej usiąść . Przeszłam rehabilitacje , ultradzwięki , masaże, laser , ćwiczenia i nic się nie poprawiłlo, natomiast nikt mi nie wyjaśnił tak naprawde czy to coś poważnego i co mi dokładnie jest.
Będę wdzięczna za odpowiedz i z góry dziękuję
Początkujący
04-09-2013, 21:22:27

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, bo prośbę mam te samą - interpretacja zdjęcia RTG kręgosłupa.
Na dniach będę rejestrował się do ortopedy ale nie wiem kiedy się dostane a ciekawość mnie zżera i chciałem się dowiedzieć czy to coś poważnego czy nie :)
Boli mnie odc ledźwiowy jak siedzę, leże na wznak, jak się pochylam, najgorzej jest rano.
w opisie zdjęcia jest napisane:
-Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1
-Kręg L5 przejściowy, niespojenie łuku kręgu L5, S1
-Mierne lewoboczne odchylenie odcinka th-1 kręgosłupa.
zdjęcie znajduje się w poniższym linku, nie wiem jak wkleić żeby było od razu na widoku.
http://i807.photobucket.com/albums/yy354/jaca88jac/2013-09-04-170_zpsef1f2bc9.jpg
pozdrawiam
Jacek
Początkująca
19-02-2014, 08:41:05

Witam,
13.02.2014 miałam wypadek w pracy tzn. podczas podnoszenia ciężkiego kartonu poczułam promieniujący ból idący od lędźwi do połowy pleców. Od tego bólu stopniowo sztywniały mi plecy w odcinku lędźwiowym. Po tygodniu mogę się normalnie poruszać bez większego bólu. Tylko mam problem z całkowitym wyprostowaniem pleców. Widzę jak dolne mięśnie brzucha są napięte (do środka) i mam uczucie lekko sztywnych pleców na dole i odczuwam leciutki ucisk/ból troszkę na lewo od środka odcinka lędźwiowego. Na prawą stronę od środka kręgosłupa w odcinku lędźwiowym tego nie czuję.
Mój opis RTG brzmi: nieznaczne dyskopatyczne obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej L5/S1, Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej z niewielką lewoboczną skoliozą kręgu L - najpewniej dolny łuk lewowypukłej skoliozy kręgu Th-L.
Proszę o interpretacje moich zdjęć i obecnych objawów.
Czy obecne objawy wynikają z tego, że uraz potrzebuje czasu aby się wygoić czy bez ćwiczeń/ rehabilitacji nie uda mi się wrócić do codziennego funkcjonowania ???

Do 21.02 mam L4 a potem do pracy. Boję się czy powinnam bo ja pracuj 8 godzin na nogach chodząc, trzeba czasem coś dźwigać :/
gość
08-08-2016, 09:08:04

Witam.Proszę o interpretację wyniku badania MRI kręgosłupa ledzwiowego. Zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1,ze zmianami zwyrodnieniowymi trzonow/stawów międzykręgowych z czescią podchrzestną obrzekowo-tłuszczową przebudową struktury kostnej trzonów.Dehydratacja krążka międzykręgowego L5/S1,z obniżeniem jego wysokości. Wypuklina(z przewagą strony lewej) krążka międzykręgowegoL5/S1, z modelowaniem worka oponowego z wpuklaniem się w obręb P

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Parkonson
Witam czy ktoś poleca dobrego neurologa z Katowic albo z Warszawy od Parkinsona drżenie lewej ręki Proszę jak ktoś już był i poleca Dziękuję❤️ Gosia
gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Reklama: