Reklama:

problem z kręgosłupem , czy to już nieunikniona operacja (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
03-05-2014, 19:22:04

MR kręgosłupa lędźwiowego
Badanie wykonano w sekwencjach T2 FRFSE, T1 FSE, STIR w płaszczyznach strzałkowych, w sekwencjach T2 FRFSE w
płaszczyznach poprzecznych.
Opis badania:
Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Mierne zmiany zwyrodnieniowe odcinka lędźwiowego kręgosłupa pod postacią osteofitozy krawędzi trzonów kręgów w odcinku
dolnym lędźwiowym. .
Zmiany degeneracyjne w stawach międzykręgowych w odcinku dolnym L.
Obniżenie wysokości i intensywności sygnału tarczy międzykręgowej na poziomie LS/S1 z cechami niewielkiego obrzęku blaszek
granicznych trzonów kręgów.
Obniżenie intensywności sygnału, bez obniżenia wysokości tarczy międzykręgowej L4/LS- cechy dehydratacji.
Na poziomie L4/LS obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego z pęknięciem pierścienia włóknistego, modelujące worek
oponowy, spłycające zachyłki boczne oraz zmniejszające rezerwę objętościową dolnych części kanałów korzeniowych, bez
ewidentnego ucisku na nerwy rdzeniowe. Korzeń nerwu rdzeniowego LS po stronie prawej bezpośrednio przylega do materiału
krążka.
Na poziomie LS/S1 widoczna tylna, centralna przepuklina krążka międzykręgowego, lateralizująca na stronę prawą, której główna
część skierowana jest ku dołowi wzdłuż tylnej powierzchni trzonu kręgu S1. Wielkość zmiany ok. 9 x 1Sx 17JTlm(ap x sd x cc).
Powoduje ona wyraźne modelowanie tkanki tłuszczowej zewnątrzoponowej oraz niewielkie modelowanie worka oponowego;
materiał przepukliny przylega do początkowego odcinka korzenia nerwu S1 po stronie prawej.
Ponadto na tym poziomie widoczne jest obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego, zwężające kanały korzeniowe, z przewagą
po stronie lewej, z modelowaniem nerwów rdzeniowych LS obstronnie oraz korzenia nerwu S1 po stronie lewej. Kanały korzeniowe
dodatkowo zwężone przez zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.
Stożek końcowy rdzenia kręgowego na poziomie L2, bez patologicznych sygnałów.Dodam że mam dopiero 36 lat.
Wtajemniczona
03-05-2014, 20:10:17

Witaj,
Z opisu wynika, że doszło do sekwestracji jądra miażdżystego na poziomie L4/L5, więc pewnie zabieg jakiś będzie musiał być. Dużo też zależy od objawów i dolegliwości które masz i które skłoniły Cię do zrobienia MR. Czy są już ubytki neurologiczne? W odcinku lęźwiowym często możliwe są do wykonania zabiegi małoinwazyjne. Ostateczną kwalifikację i tak podejmie neurochirurg wzgęldnie ortopeda.
Jedno jest pewne musisz zająć sie swoim kręgosłupem i to na poważnie. Teraz skonsultuj się z lekarzem. Jeśli obejdzie sie bez zabiegu to poszukaj w swojej okolicy dobrego rehabilitanta i się z nim "zaprzyjaźnij" Jeśli zabieg to rehabilitant przyda się po zabiegu napewno. Nie wiem z jakiego rejonu Polski jesteś. Ja jestem z małopolski więc moge polecić lekarzy i rehabilitantów z tego terenu, względnie lekarzy z Warszawy, bo tam też się konsultowałam.
Pozdrawiam.
Bety
Pozdrawiam
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkujący
03-05-2014, 21:02:31

Jestem ze śląska ,dolegliwości hm..- ciągły ból lecz do wytrzymania ,miałem już przypadki tego typu , że nie mogłem chodzić tramal ketanol itd. miałem też jedną blokadę ale musiałem przerwać(dostałem jeden zaszczyk w kręgosłup) ze względu na ospę którą ostatnio przeszedłem, i tak borykam się od kilku lat.Szukam dobrego lekarza z NFz-tu który mógłby zrobić zabieg ale to chyba graniczy z cudem.Teraz bez odpowiedniej gotówki człowiek zdany jest na cierpienie.
gość
04-05-2014, 19:32:40

Polecam neurochirurga ze szpitala biziela w bydgoszczy andrzej swincow robił mojej mamie implanty w szyjnym super sprawa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: