Reklama:

Problem z kregami szyjnymi i lekarzem,ktory nie chce mie przyjąć!!!! (12)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-04-2013, 13:27:05

Witam serdecznie.Zastanawialam sie czy prosic forowiczow o rade,czy tez sama zamartwiac sie! Otoz bolaly mnie kregi szyjne.Poszlam do neurologa,ktory dal mi skierowanie na badanie rezonansu magnetycznego jako pilne.Poszlam prywatnie i za 400zl.zrobilam to badanie.Z wynikami przyszlam ponownie do neur.a lekarz powiedzial ze nie ma miejsc wolnych i ze mam sie zapisac w sierpniu,to moze mie przyjac.Wiec tak siedze w domu i sie zamartwiam.Mam 60 lat,jestem emerytką a w tym badaniu jest tak: ZNIESIENIE LORDOZY Z ODWROCENIEM KRZYWIZNY ZE SZCZYTEM NA POZIOMIE C5-C6.TRZONY O ZACHOWANEJ WYSOKOSCI.OBNIZENIE I ODWODNIENIE TARCZ MIEDZYKREGOWYCH NA POZIOMIE C5-C6,PRZYLEGAJACE TRZONY O ZMIENIONYCH DEGENERACYJNIE PLYTKACH GRANICZNYCH.NA POZIOMIE C5- I C6 TRZONY Z TENDENCJA DO ZESLIZGU TYLNEGO OK.2-3MILIMETRY.W OBRAZIE DOMINUJA NASILONE ZMIANY WYTWORCZE NA TYLNO BOCZNYCH KRAWEDZIACH TRZONOW,NAJWIEKSZE NA POZIOMACG C5-C6 C6-C7 GDZIE POWODUJA OBUSTRONNE ZWEZENIE OTWOROW MIEDZY KREGOWYCH,BARDZIEJ OD STRONY PRAWEJ. NA POWYZSZYCH POZIOMACH MATERIAL TARCZ NIE PRZEKRACZA ZAKRESU ZMIAN WYTWORCZYCH,TARCZE WPUKLAJA SIE DOKANALOWO NA OK.3MM,MODELUJAC RDZEN KREGOWY I KORZENIE NERWOWE PRAWE-WYMIAR STRZALKOWY KANALU KREGOWEGO WYNOSI 10-11MM. ZMIANY PRZECIEZENIOWE W STAWACH MIEDZYWYROSTKOWYCH.RDZEN W ODCINKU SZYJNYM BEZ ZMIAN OGNISKOWYCH. Jak to wszystko pisze to jestem przerazona.Jak z tym zyc i czy wogole jeszcze troche pozyje.Jak narazie to mnie bolą kregi szyjne i rece od łokcia w gore.Czasami zaboli tył glowy.Tabletek przeciw bolowych nie biore bo po nich sie zle czyje.Bralam wczesniek ketonal *** i mydokalm ***.Obecnie przyklejam sobie plastry rozgrzewajace.Bardzo prosze o przetlumaczenie mi moich wynikow i co robic aby sobie nie pogorszyc tego stanu A BYŻ MOŻE PODLECZYĆ??Obecnie biore magnez z B6 i Artresan-moze to pomoze!?Mam rozne dni i nastroje.Prosze o rade.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Z powazaniem Barbara z Gdyni.
gość
27-04-2013, 19:46:00

Barbaro zrobiłaś badanie MR prywatnie, więc teraz nie czekaj na sierpień i neurologa tylko idź prywatnie go neurochirurga. Weź płytkę, lekarz zobaczy dokładnie zdjęcia na płytce i on da diagnoze i odpowiednie leczenie. Do sierpnia jest daleko, a bóle rąk są na pewno od kręgosłupa. Z modelowaniem rdzenia kręgowego nie ma żartów. Bądź ostrożna nie dźwigaj, śpij tylko na jaśku a nie na wysokiej poduszce. Nie podnoś do góry głowy ani rąk, czyli mycie okien odpada.
Tylko neurochirurg może powiedzieć Ci co dalej, czy operacja czy rehabilitacja. Szkoda czasu na neurologa, który przepisze tylko leki przeciwbólowe i jakies prądy (dobre i to jak boli), pójdziesz do niego w sierpniu, a teraz neurochirurg. Z dyskopatią nie ma żartów, trzeba żyć oszczędnie. Powodzenia i pozdrawiam.
gość
27-04-2013, 21:54:14

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Ciągle zagladam czy ktos do mnie napisal,wiec bardzo dziekuje.Tak,masz racje-koniec z dzwiganiem,z zakupami.Juz od dawna spie na jasku a nogi w czasie snu trzymam na twardej poduszce.W poniedzialek pojde poszukac dobrego neurochirurga i zamowie wizyte.A moze ktos zna z forowiczow dobrego neurochirurga tu w Gdyni lub okolicach? Mam pytanie a czy to co mi napisali to powazna sprawa,czy da sie to podleczyc?No i jak to leczyć.Dziekuje i serdecznie pozdrawiam. Barbara.
gość
28-04-2013, 05:58:36

Dyskopatia to choroba na całe życie. Da się ją operować lub rehabilitować u dobrych fachowców- fizjoterapeutów, ale na taką formę leczenia może Ci pozwolić/ lub nie - tylko neurochirurg po wnikliwym zbadaniu Ciebie, twoich objawach i po obejrzeniu płytki MR. Rehabilitacja przynosi dobre efekty i zatrzymuje lub cofa nieznacznie dolegliwości, ale Ty oprócz przepuklin i ucisku na rdzeń masz jeszcze ześlizgi trzonów i z tym trzeba bardzo ostrożnie. Tylko neurochirurg może Ci powiedzieć jakie leczenie zastosować żeby zminimalizować dolegliwości i nie zrobić sobie krzywdy. Poszukaj w necie neurochirurgów w Gdyni i wybierz odpowiedniego. Popytaj o gabinety prywatne. Wskazane nawet dwie konsultacje u różnych lekarzy.
pozdrawiam
gość
28-04-2013, 06:21:06

Bardzo dziekuje za tak szybką odpowiedz.Zaraz w google wstawie temat; neurochirurg gdynia; i poszukam.Dziś jest ranek niedzieli wiec zycze milego calego dnia .Pozdrawiam i dziekuje. Barbara
gość
28-04-2013, 06:40:04

Znalazłam- dr.Wojciech Kloc.Profesor neurochirurg,neurotraumator. Jutro zadzwonie i moze odrazu mnie przyjmie?! Napewno napisze co i jak.Pozdrawiam. Barbara
Wtajemniczona
28-04-2013, 11:23:13

Barbaro, wejdź na wątek forum DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA. Wpisz swój wynik rezonansu. Tam jest pełno informacji. Piszą na nim osoby przed i po operacji a także te, które walczą rehabilitacją. Na pewno coś ci doradzą. Może dadzą namiary na sprawdzonego neurochirurga. Myślę, że uzyskasz od nich dużo wiedzy tak jak i ja.
Pozdrawiam
gość
28-04-2013, 17:06:38

Bardzo dziekuje Agacgrab,wejde na to forum i moze cos znajde na ten temat.A tak wogole to jestem troche podlamana,boje sie operacji!!!!! Bylam zawsze bardzo aktywna,pomocna.Organizowalam dla rodzinki obiadki niedzielne a teraz... Co prawda jestem bardziej psychicznie podłamana nizli fizycznie.No trudno,ja mowie ze to wszystko jest od pracy a nie od siedzenia.Zawsze pracowalam aktywnie i teraz mam wyniki mojej pracy.Pozdrawiam serdecznie.Barbara
gość
29-04-2013, 14:15:06

Witam! Wybrałam zły dzien na poszukiwanie neurochirurga, gdyż jest tyle dni wolnych od pracy ze kazdy wybiera sobie urlop.Niestety zaden z lekarzy nie przyjmuje i od 6.o5,br moge zacząć dziełac.Zadzwonilam do Akademi Medycznej w Gdansku i tam zapisano mni na 5.o6.br ale w rejestracji powiedziala abym przyjechala i poprosila lekarza to byc moze mnie przyjmie.Wiec pojechalam,rozmawialam z lekarzem w dzwiach i powiedzial ze jesli mam raka to mnie przyjmie,gdyz za chwile ma operacje a przed jego gabinetem jest tłum pacjentow.Spojrzal na wynik rezonansu,nie był zaniepokojony moimi wynikami,powiedzial ze mam przyjsc w dniu zapisu bo powiedziec cos moze gdy przegladnie płytke.Tak wiec zrobilam sobie wycieczke.Ale byłam zachwycona pięknym gmachem Akademi Medycznej-w srodku to jest małe miasteczko.Wszystko pieknie lśni,panie bardzo mile.Na kazdej ścianie windy-Czysciutko,milutko,wszyscy usmiechnieci.Kolejki oczywiscie sa ale wyswietla sie dany numer i kazdy spokojnie i bez nerwow załatwia swoje sprawy..Ja w sumie po tej wizycie jestem pełna optymizmu bo przeciez gdybym miala powazny stan to by sie mna zainteresowal-prawda? ja tak mysle.Bola mnie tylko rece ale jak podniose do gory a w normalnej pozycji nie.Od czasu do czasu tył szyji.Pomimo zapisu zaczne od poniedzialku poszukiwania neurochirurga.Ale z tego co sie popytalam wizyta to koszt 180zł.no trudno takie jest zycie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i chetnie skorzystam z waszych doswiadczen i przemyslen odnosnie moich wynikow rezonansu magnetycznego.Barbara
gość
29-04-2013, 15:14:18

Witaj Barbaro, to jeszcze raz ja (Ela) ta sama co pisała Ci poprzednie posty.
Nic na temat rezonansu więcej nie będziemy tu pisać, wyjaśni Ci to neurochirurg jak obejrzy płytkę. Z opisu wnioskuję, że masz dyskopatię kręgów szyjnych - wysunięty dysk, modelujący rdzeń kręgowy i uciskający korzenie nerwowe- stąd bóle rąk, głowy, itp. Pozostałe rzeczy wyjaśni Ci lekarz i podejmie odpowiednie leczenie dla Ciebie. Spokojnie, do 5 maja wytrzymasz, później zaczniesz odpowiednie leczenie, w zależności co lekarz zaproponuje. Jak widzisz, nie odesłał cię zupełnie z kwitkiem i spojrzał na opis RM, nie widział aż takiej nagłej sprawy żeby Cię dziś dokładnie zbadać, można troche poczekać. Jak będziesz miała wątpliwości po wizycie, to konsultuj to jeszcze u innego neurochirurga, będziesz miała pewniejszy obraz co dalej robić, a tymczasem oszczędzaj się, nie dźwigaj, nie rób gwałtownych ruchów głową.... spokojnie dasz radę.
Pierwszy krok masz już poza sobą, powinno Cię to uspokoić trochę. Po majowym weekendzie dalej będziesz działać, powodzenia i pisz.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: