Witam serdecznie.Zastanawialam sie czy prosic forowiczow o rade,czy tez sama zamartwiac sie! Otoz bolaly mnie kregi szyjne.Poszlam do neurologa,ktory dal mi skierowanie na badanie rezonansu magnetycznego jako pilne.Poszlam prywatnie i za 400zl.zrobilam to badanie.Z wynikami przyszlam ponownie do neur.a lekarz powiedzial ze nie ma miejsc wolnych i ze mam sie zapisac w sierpniu,to moze mie przyjac.Wiec tak siedze w domu i sie zamartwiam.Mam 60 lat,jestem emerytką a w tym badaniu jest tak: ZNIESIENIE LORDOZY Z ODWROCENIEM KRZYWIZNY ZE SZCZYTEM NA POZIOMIE C5-C6.TRZONY O ZACHOWANEJ WYSOKOSCI.OBNIZENIE I ODWODNIENIE TARCZ MIEDZYKREGOWYCH NA POZIOMIE C5-C6,PRZYLEGAJACE TRZONY O ZMIENIONYCH DEGENERACYJNIE PLYTKACH GRANICZNYCH.NA POZIOMIE C5- I C6 TRZONY Z TENDENCJA DO ZESLIZGU TYLNEGO OK.2-3MILIMETRY.W OBRAZIE DOMINUJA NASILONE ZMIANY WYTWORCZE NA TYLNO BOCZNYCH KRAWEDZIACH TRZONOW,NAJWIEKSZE NA POZIOMACG C5-C6 C6-C7 GDZIE POWODUJA OBUSTRONNE ZWEZENIE OTWOROW MIEDZY KREGOWYCH,BARDZIEJ OD STRONY PRAWEJ. NA POWYZSZYCH POZIOMACH MATERIAL TARCZ NIE PRZEKRACZA ZAKRESU ZMIAN WYTWORCZYCH,TARCZE WPUKLAJA SIE DOKANALOWO NA OK.3MM,MODELUJAC RDZEN KREGOWY I KORZENIE NERWOWE PRAWE-WYMIAR STRZALKOWY KANALU KREGOWEGO WYNOSI 10-11MM. ZMIANY PRZECIEZENIOWE W STAWACH MIEDZYWYROSTKOWYCH.RDZEN W ODCINKU SZYJNYM BEZ ZMIAN OGNISKOWYCH. Jak to wszystko pisze to jestem przerazona.Jak z tym zyc i czy wogole jeszcze troche pozyje.Jak narazie to mnie bolą kregi szyjne i rece od łokcia w gore.Czasami zaboli tył glowy.Tabletek przeciw bolowych nie biore bo po nich sie zle czyje.Bralam wczesniek ketonal *** i mydokalm ***.Obecnie przyklejam sobie plastry rozgrzewajace.Bardzo prosze o przetlumaczenie mi moich wynikow i co robic aby sobie nie pogorszyc tego stanu A BYŻ MOŻE PODLECZYĆ??Obecnie biore magnez z B6 i Artresan-moze to pomoze!?Mam rozne dni i nastroje.Prosze o rade.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Z powazaniem Barbara z Gdyni.