Reklama:

po porodzie (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-12-2007, 11:26:00

Witajcie! Mam na imię Asia i mam problem z kręgosłupem, który zaczął się po porodzie. Podczas porodu podano mi znieczulenie zewnątrzoponowe. Wszystko było ok, dopóki nie wróciłam do domu. Po jakimś czasie zaczęły się pojawiać silne bóle w dolnym odcinku kręgosłupa a dokładniej w okolicy gdzie podano mi znieczulenie. Zrobiłam RTG, które nic nie wykazało poza lekkim esowatym skrzywieniem. Lekarz powiedział, że bóle najprawdopodobniej same ustąpią, ale tak się nie stało(trwa to już półtora roku). Największy ból sprawia mi położenie się, wtedy przez następne pół godziny kręgosłup boli najbardziej. Oprócz tego zauważyłam, że zaczęły się pojawiać silne bóle głowy (migrenowe) oraz drętwienie kończyn dolnych z bólem. Zdarzało się, że nawet podczas snu drętwiały mi nogi i budziłam się z bólu. Polega to na tym, że jak położę jedną nogę na drugiej (skrzyżuję je) i przez chwilę będę w tej pozycji, to potem nie czuje ich i nie mogę zdjąć jednej nogi z drugiej (jakby były niewładne i muszę pomóc sobie wtedy rękami). Domyślam się, że mogą to być skutki uboczne znieczulenia. Ale czy da się coś z tym zrobić?? Powiedzcie mi proszę, co to jest badanie KT i na czym, ono polega.
Pozdrawiam,
Asia.
gość
20-12-2007, 21:48:00

Witaj Asiu
Z Twojego opisu raczej nie wynika ,że przyczyna takiego stanu tkwi w skutkach znieczulenia zewnatrzoponowego.
Ten rodzaj znieczulenia podaje się w przestrzeni gdzie nie ma juz rdzenia kręgowego , ewnetualne trącenie korzenia nerwowego byłoby odczuwalne już podczas wprowadzania igły w postaci uczucia prądu idącego wzłuż kończyny-przy ZO nie powinno mieć miejsca .
Ewentualne uszkodzenie worka oponowego i wyciek płynu mózgowo -rdzeniowego powodujący ból głowy jest również objawem występującym w okresie do kilku godzin od wykonania znieczulenia i nie da się takiego bólu przegapić ze względu na jego znaczne nasilenie .
Biorąc pod uwagę objawy ,postawiłabym na diagnostykę w kierunku dyskopatii lędźwiowej .
Okres ciąży powoduje nadmierne zwiększenie lordozy lędźwiowej
( krzywizna kręgosłupa) co może być przyczynkiem do zmian destrukcyjnych dysków .Dźwiganie maluszka , podnoszenie bez zachowania prawidłowej pozycji przy tych czynnościach również powodua przeciążenie.
Domyślam się ,że pielęgnując dziecko nie robisz tego w pozycji na ugietych kolanach tylko schylasz się na prostych nogach. To normalne zachowanie , niewiel osób zwraca na to uwagę a już szczególnie młoda mama , która nie spodziewa się w tym wieku problemów z kręgosłupem.
Chciałaym Ci uświadomić,że przy skłonnościach do dyskopatii o których nie mamy pojęcia dopóki nas ból nie powali, nawet drobne ruchy przciążające mogą doprowadzić do stopniowego uszkadzania krążków międzykręgowych (dysków) i powstawania wypuklin lub przepuklin uciskających na korzenie nerwowe , skutkujących takimi objawami jak u Ciebie.
Nie przesądzam sprawy ale taki scenariusz jest bardziej prawdopodobny niż szukanie przyczyny w przebytym znieczuleniu.
Badanie CT (KT, TK) to tomaografia komputerowa - jest to badanie radiologiczne
http://www.resmedica.pl/zdart2009.html
link do dokładnego opisu badania
Jeśli chodzi o dyskopatię ,dokładniejszy jest MRI-rezonans magnetyczny .
Zadbaj o dobrą diagnostykę a jeśli stan nie będzie zbyt zaawansowany to dbaj o dalsze losy kręgosłupa odpowiednio dobraną fizjoterapią -indywidulany dobór ćwiczeń i technik manualnych
Pozdrawiam
gość
22-12-2007, 11:42:00

Bardzo dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Uzyskałam bardzo dużo niezbędnych informacji. Po świętach skonsultuję się z lekarzem w celu uzyskania diagnozy i być może rzeczywiście dostanę jakąś rehabilitację. Tak naprawdę to są chwile, kiedy muszę troche ponosić dzidziule tak jak np: przy usypianiu. Wtedy boli najbardziej. Z tego co móiwsz drogi "Gościu" to nie jest problem znieczulenia aczkolwiek martwi mnie ta sytuacja ponieważ to jest kręgosłup. Mam nadzieję, że lekarz postawi trafną diagnozę, bo jak do tej pory to przepisał mi DICLODUO i na tym się skonczyło. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!!
gość
22-12-2007, 12:20:00

Jeśli chodzi o ewentualny wpływ znieczulenia na występujące objawy to starałam się wymienić wszystkie aspekty , ktore mogły by rzutować na ww sytuację. Prawidłowo wykonane znieczulenie zewnatrząoponowe czyli w odpowiednio niskiej przestrzeni ,bez przypadkowego nakłucia worka oponowego nie powinno pozostawić w samopoczuciu śladu. Niekiedy mimo dołożenia maksimum starannosci podczas wykonywania znieczulenia może dojść do naruszenia worka oponowego ale jak wspomniałam poprzednio występują w takiej sytuacji objawy wczesne i poprzez wdrożenie odpowiednich procedur również nie pozostawiają śladu.
Myślę ,że możesz zachować spokój pod tym względem .
To tyle teorii popartej wieloletnią praktyką ale każdy pacjent jest indywidualy i jakies odstępstwa zdarzyć się mogą.
Sama również zmagam się z dyskopatią i wiem jak trudno jest trafić na odpowiedniego lekarza żeby nie bagatelizował problemu a jeszcze trudniej na odpowiedniego fizjoterapeutę ,który będzie znał odpowiednią terapię.
Dikloduo oprócz tego ,że przewlekle stosowany zniszczy Ci żołądek- trzeba brać leki osłonowe choćby ranigast to nie przyniesie wymiernej korzyści , jest to leczenie objawowe a nie przyczynowe.
Jeśli dolegliwości bólowe ograniczą się do kręgosłupa to sądzę ,że dobrze dobrana rehabilitacja wystarczy ale dobrze dobrana to nie tylko zabiegi na bazie prądu ale wsparte odpowiednią gimnastyką być może jakimiś technikami np. MC Kenzi ,PNFale obawiam się ,że w ramach NFZ masz marne szanse na znalezienie takiego rehabilitanta.
Jeśli nadal będzie się utrzymywało drętwienie nóg to wskazana wizyta u neurloga i głębsze szukanie przyczyn . Jeśli ewentualne rtg. odcinka lędźwiowego nie wykaże zmian to nie świadczy ,że kręgosłup jest zdrowy.
I jeszcze jedna sugestia , byc może drętwienie nóg jest skutkiem obniżenia poziomu magnezu
Pozdrawiam
gość
22-12-2007, 14:00:00

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie informacje i przepraszam, że zabrałam tyle czasu tymbardziej przed świątecznymi przygotowaniami. Życzę, spokojnych, zdrowych, pełnych magii i radośći Świąt Bożego Narodzenia i jeszcze raz z całego serca dziękuję.
Pozdrawiam
gość
01-02-2008, 13:46:00

Widzac ze udziela pan dobrych rad i odpowiedzi chcialabym spytac czy ,, ogon konski ,, moze byc narazony na jakikolwik uraz podczas przeprowadzonej operacji na kregoslupie ledzwiowym dokladnie dysku L-4 L-5 S-1 jEZELI TAK TO JAKIE TO SA OBJAWY ....Bardzo prosze o odpowiedz jagienka z otwocka
gość
01-02-2008, 13:47:00

Widzac ze udziela pan dobrych rad i odpowiedzi chcialabym spytac czy ,, ogon konski ,, moze byc narazony na jakikolwik uraz podczas przeprowadzonej operacji na kregoslupie ledzwiowym dokladnie dysku L-4 L-5 S-1 jEZELI TAK TO JAKIE TO SA OBJAWY ....Bardzo prosze o odpowiedz jagienka z otwocka
gość
01-02-2008, 13:47:00

gość
01-02-2008, 13:48:00

gość
05-02-2008, 22:40:00

mAM PYTANIE ZWIąZANE ZE ZNIECZULENIEM PODPAJęCZYNKOWYM PO KTóRYM TEż ODCZUWAM BóLE KRęGOSłUPA WRAZ Z CIERPNIECIEM PRAWJ NOGI I BóLEM KRęGOSłUPA W CZASIE KłADZENIA SIę I PODNOSZENIA Z łUżKA . PO ZNIECZULENIE PODPAJęCZYNKOWYM ROK I SIEM MIESIęCEY PóXNIEJ MIAłAM ZNIECZULENIE ZEWNąTRZ OPONOWE PO KTóRYM BóLE POGłęBIłY SIę ZNIECZULENIA TE BYłY STOSOWANE PODCZAS CESARSKICH CIęC. MęCZę SIę Z BóLAMI KEGOSłUP[A JUż PIęć LAT I NIKT NIE UMIE MI POMóC.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: