Reklama:

Padaczka u 11 letniej córki (11)

Forum: Padaczka

gość
23-10-2015, 11:56:54

Witam, jestem matką 11 letniej dziewczynki, która w 25-12-2014r po przebytej grypie jelitowej dostała dziwne odczucia. Jak szła spać zrywała się i mówiła, że jak patrzy na ręce, to wydają się długie i ogólnie jak patrzyła na nas to mówiła, że mamy duże głowy , długie ręce, nogi itp. po 2 - 3 min przechodziło. Powtarzało się to co wieczór z mniejszym lub większym nasileniem. Bardzo się wystraszyłam, więc pojechaliśmy do szpitala w Grodzisku Maz by ją zbadali, ale lekarz zbadał popatrzył na nas jak na wariatki i powiedział, że tu stoi zdrowa dziewczyna i nic niepokojącego nie widzi. Byłam u lekarza rodzinnego, ale też nic nie widział a objawy były coraz mocniejsze więc bojąc się o córkę pojechałam do szpitala do warszawa i tam lekarze zainteresowali się nami. Po wszystkich badaniach okazało się , że córka ma padaczkę (trochę inną bo bez drgawek) świat mi się zawalił!!!! jest teraz na leku Tegretol cr200 i od samego początku dobrze się po nim czuła więc my i ona się troche uspokoiliśmy. Nie wiem jak u innych lekarzy ale u mnie nie kazano mówić w szkole o padaczce tylko, że jest pod obserwacją neurologa ze względu na zawroty głowy. I tak właśnie zrobiłam, ale ja ciągle siedzę w pracy i myślę czy wszystko jest ok? czy w razie powrotu objawów pomoże ktoś córce?!?! Domyślam się , że jak by się dowiedziały dzieci o chorobie córki to może by się bały z nią przebywać :( Jestem pełna obaw, boję sie i myślę co będzie dalej :( Dodam, że od momentu pierwszego objawu córka śpi ze mną i nie chce iść spać do siebie, po prostu się boi ale i ja też się boje.
pozdrawiam Kaśka
gość
23-10-2015, 15:35:06

Jedyne, co mogę doradzić to nie otaczaj córki "parasolem ochronnym" i ucz jej samodzielności w życiu dla jej własnego dobra. A nade wszystko zapomnij o nadopiekuńczości, tak charakterystycznej dla rodziców mających dzieci-epików.
gość
24-10-2015, 20:22:09

Kasiu, padaczka to nie koniec świata, z padaczką się normalnie żyje tylko należy przestrzegać reguł jakie obowiązują przy tej chorobie. Wiedz o tym, że córka jest w okresie rozwojowym i choroba może zostać całkowicie wyleczona. To, że córka śpi w tej chwili z Tobą, dobrze, ona sama jest przerażona chorobą, poczekaj jeszcze trochę, aż oswoi się z myślą, że to padaczka, zobaczy, że ataki ustąpiły, wówczas nabierze odwagi i zacznie spać w swoim łóżku.
Lek Tegretol jest dobrym lekiem, córcia w tej chwili bierze najniższą dawkę, ale od czasu do czasu musisz robić poziom Carbamazepiny we krwi.
Natomiast co do choroby jaka dotknęła Twoje dziecko nie rozmawiaj ze wszystkimi na ten temat. Ludzie po prostu nie wiedzą co to jest za choroba, a przecież my epileptycy jesteśmy normalnymi ludźmi.
Pozdrawiam Alicja
gość
25-10-2015, 15:58:03

Alicjo, bardzo Ci dziękuję za wsparcie i mądre rady. Na daną chwilę pani dr kazała wykonać badanie z krwi tj. Transaminazy, bilirubina i morfologia, wynik jest dobry. Alicjo, masz rację padaczka to nie koniec świata , nauczymy się z nią żyć i musimy zaakceptować, ale jednak żal, że to maje dziecko to spotkało tak dbałam, chuchałam iiiiiiii ale nie mogę narzekać bo byłam z synem na onkologii i tam jest tragedia te wszystkie dzieci, szok!!!!! Wiec nie ma co się użalać, głowa do góry, damy wszyscy radę pozdrawiam Cię Alicjo i wszystkich z epi
gość
25-10-2015, 18:44:55

Gość 2015-10-23 17:35:06
Jedyne, co mogę doradzić to nie otaczaj córki "parasolem ochronnym" i ucz jej samodzielności w życiu dla jej własnego dobra. A nade wszystko zapomnij o nadopiekuńczości, tak charakterystycznej dla rodziców mających dzieci-epików.
Bardzo Ci dziękuję za wsparcie i mądre rady. Na daną chwilę pani dr kazała wykonać badanie z krwi tj. Transaminazy, bilirubina i morfologia, wynik jest dobry. Masz rację padaczka to nie koniec świata, nauczymy się z nią żyć i musimy zaakceptować, ale jednak żal, że to moje dziecko to spotkało tak dbałam, chuchałam .... teraz to się już skończyło, teraz wdrażam przyśpieszony kurs samodzielności u córki. Ale nie mogę narzekać bo byłam z synem na onkologii i tam jest tragedia te wszystkie dzieci, szok!!!!! Wiec nie ma co się użalać, głowa do góry, damy wszyscy radę pozdrawiam.
Początkujący
10-11-2015, 14:01:25

Rany czemu nikt z lekarzy nie poleca Państwu olejku CBD??? Prosze sie zainteresować! PAni Dorota Gudaniec w google!
gość
18-01-2016, 19:59:49

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-01-2016, 19:40:23

Witam moja córka 10 lat też choruje na padaczkę i chodzi do szkoły Ale ja rozmawiałam z panią wychowawczynią i powiedziałam o chorobie córki.Panie powinny wiedzieć bo będą umiały pomóc w razie ataku.A według mnie nie ma się czego wstydzić że nasze dzieci chorują
gość
06-03-2016, 17:39:44

Padaczka u dzieci: jak skuteczne jest CBD?
Badania opublikowane w Epilepsy & Behaviour Journal rzucają nieco światła nt. stosowania CBD u dzieci z padaczką.
Do badań zakwalifikowano 19 dzieci: 13 z Zespołem Draveta, 4 z Zespołem Doose’a, 1 z Zespołem Lennoxa-Gastauta i 1 z padaczką idiopatyczną. Dzieci były w wieku od 2 do 16 lat. Średnia ilość leków przeciwpadaczkowych, przyjmowanych przed zastosowaniem CBD, wynosiła 12. Częstotliwość napadów od 2/tydzień do 250/dzień.
Dawki CBD przyjmowane przez pacjentów wahały się pomiędzy 0,5mg/kg/dzień a 28,6mg/kg/dzień. Dawki THC wynosi od 0 do 0,8mg/kg/dzień. Czas dawkowania wynosił od 2 tygodni do ponad roku.
Wyniki wśród 19 pacjentów:
• 16 (84%) zanotowało spadek napadów, w tym:
- 2 (11%) zanotowało całkowity spadek napadów
- 8 (42%) zanotowało spadek napadów o 80%
- 6 (32%) zanotowało spadek napadów w przedziale 25-60%
• 3 pacjentów nie zanotowało spadku napadów
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24237632
www.konopna-klinika.pl
gość
17-10-2021, 08:59:20

Witam! Jeżeli poszukują Państwo olejków CBD zapraszam do sklepu LUUZ Medic, jest to Certyfikowany Konsultacyjny Punkt Konopny, z chęcią doradzą jaki produkt wybrać podczas darmowej konsultacji!
WWW.LUUZ.PL
sklep@luuz.pl
+48 697 445 885

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: