Reklama:

Padaczka czy coś innego? (12)

Forum: Padaczka

gość
19-02-2015, 22:07:57

Witam, rok temu dostałem padaczki, konkretnie traciłem świadomość jakbym grubo przesadził z alkoholem, krew i tomografia ok, EEG ok, neurolog stwierdzil padaczke jacsonowską, neutrotop retard 300x2 na dzien i "odlatywanie" ustąpiło praktycznie całkiem, teraz zdaża sie to sporadycznie ale bardzo często sie źle czuje i nie mam takich typowych objawów, czy to moze byc cos podobnego?
Komentatorka
20-02-2015, 07:08:51

Możliwe jest, że przy padaczce badanie EEG wychodzi prawidłowo, dlatego najbardziej wiarygodnym badaniem jest rezonans magnetyczny. Przy padaczce Jacksona są takie "odpływy", chory często wykonuje jakieś automatyczne ruchy, czy ma drgawki, które inni moga odbierać jako tiki nerwowe (np drganie kącików ust).
Skoro wszystkie badania wyszły prawidłowo, to na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że to padaczka Jacksona?
gość
20-02-2015, 09:27:59

Z tego co mi wiadomo, to po pierwszym ataku lekarze neurolodzy zajmujący się leczeniem padaczki nie przepisują leków przeciwpadaczkowych. Skoro podstawowe badania wyszły Ci prawidłowo, to na jakiej podstawie lekarz przepisał Ci leki przeciwpadaczkowe. Powinien rozszerzyć panel badań, zrobić Video EEG, trwa godzinę, jeżeli dalej by nic nie wyszło, powinien skierować Cię na badanie EEG po nieprzespanej nocy, lub zrobić Holter EEG, trwa 24 godziny. W którymś z tych badań powinny wyjść zaburzenia w zapisie.
Każdy zdrowy człowiek w swoim życiu może mieć jeden atak podobny do ataku padaczki, ale ten pierwszy atak nie oznacza jeszcze choroby. Są różne przyczyny utraty świadomości, przytomności. Sprawdź sobie, czy Twój lekarz zajmuje się leczeniem padaczki, jeżeli nie, to będzie wiedział tyle ile zdoła nauczyć się na studiach.
Komentatorka
20-02-2015, 09:37:21

Leczeniem padaczki zajmuje się każdy neurolog, ponieważ to choroba neurologiczna, podobnie jak Parkinson, czy Alzheimer i nie pisz, że specjalista na temat poszczególnych chorób wie tyle, co po studiach. Oczywiście są lekarze zajmujący sie specjalistycznie pewnymi chorobami i do nich warto się zwrócić (jeżeli jest taka możliwość) w niejasnych sytuacjach.
Najbardziej wiarygodny jest rezonans i on pokazuje, czy jest to padaczka, czy nie.
gość
20-02-2015, 12:43:02

Barbaro, uwierz mi, że nie. Doświadczyłam tego na własnej skórze. Przez 10 lat byłam leczona przez dwóch lekarzy neurologów (nie specjalizujących się w leczeniu padaczki) i byłam leczona nie właściwie. Żaden z leków które przyjmowałam nie był lekiem przeciwepileptycznym, a lekami przeciwdepresyjnymi. Zmarnowane 10 lat, niepotrzebnie zatruwany organizm. Są różne rodzaje leków neurologicznych, a także przeciwpadaczkowych, nie wszystkie ze sobą można łączyć. Mąż mój, kiedy był chory, przyjechał do niego lekarz rodzinny, przepisał mu lek przeciwbólowy, po zażyciu tego leku mąż dostał jakiegoś szału, co się okazało, że tego leku nie można łączyć z morfiną. Dobry lekarz, jako lekarz rodzinny musiał przejść szkolenie z zakresu onkologii. Po prostu, nie można być doskonałym z każdego tematu.
A co do rezonansu, nie będę się wypowiadać, nie miałam robionego. Ale czy tak szybko lekarz daje skierowanie na to badanie? Skoro nie zrobił podstawowych badań, które robi się pacjentowi, aby wykryć chorobę? Natomiast będąc na oddziale neurologicznym widziałam pacjentów z Holterem EEG na głowie, widziałam pacjentów przed EEG po nieprzespanej nocy, nawet z taka osobą leżałam na sali i to badanie wykazało istnienie padaczki.
Na goglach można sprawdzić, który lekarz neurolog w najbliższej okolicy zajmuje się leczeniem padaczki.
Komentatorka
20-02-2015, 15:23:20

Nie wiem, czy to Tobie ale pisałam już, że różni ludzie maja różne doświadczenia z lekarzami i chorobami; często potem wg tego ocenia wszystkich i wszyscy idą do jednego worka. Ty miałaś pecha (chyba tak to można nazwać) i nie byłaś prawidłowo leczona, dlatego teraz tak mówisz o lekarzach.
Miałam - wydaje mi się, wszystkie badania i wiem, że rezonans jest najlepszym odzwierciedleniem choroby.
Kiedy zaczęłam chorować ( nie miałam internetu), kupowałam książki, starałam się dowiedzieć, wszędzie, gdzie to było możliwe, jak najwięcej o padaczce, byłam u różnych lekarzy i może dlatego, że sama sporo wiedziałam, nie dałam się tak "odstawić na bok". Dzisiaj z pomocą internetu jest to dużo prostsze, bo znając lek możesz o nim wszystko przeczytać i potem o swoich ew. wątpliwościach rozmawiać z lekarzem.
gość
11-03-2015, 15:16:25

Witam, mam taką sytuację że pół roku temu miałam atak drgawek z utratą przytomności (atak był na tyle silny że złamałam górne blaszki trzonów kręgosłupa), miałam robioną tomografię, rezonans, byłam badana kardiologicznie i wszystkie badania są ok, a jednak biorę convulex 300 dwa razy dziennie przepisany przez neurologa, bo zdarzają mi się króciutkie "wyłączenia", po których czasami plącze mi się język albo mam problem żeby zbudować zdanie, uczucie to trwa zaledwie 10-20 sekund, jest nieprzyjemne i dziwne, nawet nie umiem go opisać, dodam że choruję na tarczycę- choroba Hashimoto, i biore euthyrox, czy ktoś miał podobne doświadczenia? i co powinnam brać przy convulexie, bo podobno może spowodować osteoporozę , pozdrawiam wszystkich
Komentatorka
12-03-2015, 17:17:36

Convulex jest lekiem przy krótkich atakach nieświadomości, może dlatego i Ty go zażywasz. Porozmawiaj z lekarzem konkretnie - niech Ci powie, jak nazywają się te wyłączenia i czym to jest spowodowane. Z Twojej wypowiedzi nie wynika, że lekarze jasno zdecydowali o padaczce, jeżeli dobrze zrozumiałam.
Convulex brałam bardzo dawno, nie wiem juz teraz, czy brałam jakieś tabletki osłonowe.
10 lat temu też zaczęłam mieć problemy z tarczycą i do dzisiaj biorę tabletkę na utrzymanie równowagi hormonów L-thyroxin.
Wydaje mi się, że o wszystkich wątpliwościach powinnaś porozmawiać z lekarzem
Pozdrawiam
gość
17-03-2015, 18:07:53

Dziekuję za odpowiedź, rzeczywiście jeszcze nie mam postawionej konkretnej diagnozy, na razie jestem na tzw obserwacji i masz rację, potrzebuję szczerej rozmowy z lekarzem,
dzięki i pozdrawiam serdecznie
gość
29-03-2015, 00:58:54

To nie prawda ze rezonans magnetyczny jest najlepsza metoda na zdiagnozowanie padaczki. Ja kilka dni temu wyszłam ze szpitala,gdzie seria badań, w tym rezonans,wyszły prawidłowo. Jedynie eeg wykazało wyładowania bioelektryczne i zmiany padaczkowe.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: