Reklama:

Osteofitoza (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-08-2008, 12:07:00

Mam pytanie: Mam 54 lata ostatnio dostałam silnego bólu pleców. Po zrobieniu Rtg dowiedziałam się, że mam dyskopatie, brzeżną osteofitozę trzonów kręgowych i zwężenie szpary m/k L4/L5. Czy mogę wrócić do pracy w sklepie rolno-spożywczym(podnoszę tam ciężary do 10 kg)? Jak przebiega leczenie takich schorzeń?
gość
03-08-2008, 09:52:00

Witaj
Dostałas sygnał ostrzegawczy . Jesli wynik rtg. uwidacznia takie zmiany to dyskopatia jest zaawansowana.
W ostrym stanie najczęściej stosuje sie leki p. bólowe p.zapalne i rozluźniajace mięśnie a po uzyskaniu porawy lecznie przyczynowe czyli odpowiednio dobraną rehabilitację w zakresie fizykoterapii ale przede wszystkim fizjoterapii (terapia manualna, gimnastyka, nauka prawidłwoego schematu ruchu )
Gdyby ból promieniował do kończyn dolnych , pojawiło się drętwienie , zaburzenie czucia to wtedy niezbędne jest diagnostyka MRI.
Jesli przebywasz obecnie na zwolnieniuu to szansą na odpowiednią rehabiliatcję pod warunkiem że trafi się do dobrego ośrodka uzdrowiskowego jest rehabiliatcja w ramach prewencji rentowej ZUS -szczegóły na stronie
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420
Przy dyskopatii praca wiażąca się z dźwiganiem jest niewskazana i nawet do prostych czynności domowych trzeba wyrobic sobie nawyk kucania a nie schylania się na prostych nogach.

http://dyskopatia.blog.onet.pl/
na tym blogu w archiwum znajdziesz wiele cennych rad jak zyć zeby zminimalizować ryzyko postepu choroby.
gość
03-08-2008, 11:18:00

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam
gość
03-08-2008, 21:03:00

Absolutnie nie może Pani wrócić do pracy w sklepie jeżeli Pani podnosi takie ciężary. Mogłoby się to skończyć poważnymi powikłaniami, nie może Pani tego bagatelizować. Radzę jak najszybciej zacząć rehabilitacje i oszczędzać kręgosłup. Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
02-04-2009, 17:31:00

Witam pracuje w zakładzie mechaniki pojazdowej w którym również dokonuje się obróbkę silników . Wczasie pracy doznałem uszkodzenia .Lekarz po wykonaniu Rtg stwierdził w odcinku L-S kręgosłupa objawy dyskopatycznego przewężenia tarczy międzykręgowej L5-S1 , z osteofitozą przednich krawędzi trzonów kręgowych , głównie segmentu ruchowego L3-L4 i w mniejszym stopniu L2-L3 .Podnosze ciężary nawet powyżej 100kg na osobę . (SW-400 z wałem , SW-680 z wałem - Kombajn oraz Jelcz oraz inne ). Czy dalej mogę pracować i podnosić takie ciężary? Czy mogę dalej pracować fizycznie ?Mam 40 lat.
gość
22-12-2009, 15:33:24

Gość 2008-08-03 13:18:00 Dziękuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam
gość
26-01-2010, 14:24:35

Gość 2008-08-02 14:07:00 Mam pytanie: Mam 54 lata ostatnio dostałam silnego bólu pleców. Po zrobieniu Rtg dowiedziałam się, że mam dyskopatie, brzeżną osteofitozę trzonów kręgowych i zwężenie szpary m/k L4/L5. Czy mogę wrócić do pracy w sklepie rolno-spożywczym(podnoszę tam ciężary do 10 kg)? Jak przebiega leczenie takich schorzeń?

gość
15-03-2010, 19:43:24

Witam proszę mi powiedziec co to jest diagnostyka MRI
gość
15-03-2010, 19:56:55

Witam .proszę o odpowiedż. opis mojego RTG: bólowe ustawienie kr egosłupa lędźwiowego(spłycenie lordozy, rotacja). Przewężenie tarczy międzykręgowej L5-S1(discopatia). Początkowa osteofitoza na krawędziach trzonów L3,L4. Brałam już serię zastrzyków, rechabilitację tzn. po 10 zabiegów lasera i ultradźwięków, cały czas biorę tabletki mydocalm 150, Xefo rapid a wcześniej rantudil *** niestety nic nie pomogło. byłam też na ustawieniu kręgosłupa u lekarza i teraz do tego nogi mam takie jakbym cały czas miała kurcze . Niewiem już co robic mam małe dziecko i nawet nie mogę jej wziąc na ręce. Proszę o podpowiedź co mam robic.
gość
31-07-2011, 08:32:42

Gość 2010-03-15 20:56:55 Witam .proszę o odpowiedż. opis mojego RTG: bólowe ustawienie kr egosłupa lędźwiowego(spłycenie lordozy, rotacja). Przewężenie tarczy międzykręgowej L5-S1(discopatia). Początkowa osteofitoza na krawędziach trzonów L3,L4. Brałam już serię zastrzyków, rechabilitację tzn. po 10 zabiegów lasera i ultradźwięków, cały czas biorę tabletki mydocalm 150, Xefo rapid a wcześniej rantudil *** niestety nic nie pomogło. byłam też na ustawieniu kręgosłupa u lekarza i teraz do tego nogi mam takie jakbym cały czas miała kurcze . Niewiem już co robic mam małe dziecko i nawet nie mogę jej wziąc na ręce. Proszę o podpowiedź co mam robic.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: