Reklama:

orzeczenie o niepełnosprawności po operacji kręgosłupa (18)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-08-2013, 07:04:44

Witam Wszystkich
Jestem po operacji kręgosłupa szyjnego (08.08.2013)dyskopatia, przepukliny,stabilizacja, lędźwiowy też w nie najlepszym stanie, ale nie operacyjny - narazie Słyszałam że po takim zabiegu mogę się starać o przyznanie stopnia niepełnosprawności. Nie chodzi mi o rentę bo chcę dalej pracować.Po operacji kręgosłupa już nigdy nie będzie 100% sprawności-słowa lekarza. Teraz odwiedzam wszystkich moich lekarzy i zbieram całą dokumentację (neurolog,reumatolog,rodzinny)Dodatkowo dostałam w promocji chorobę trzewną jelit (gastrolog,metabolik,wypisy ze szpitali)We wrześniu będę składała wniosek na komisję z pełną dokumentacją medyczną, mają w czym wybierać
Słyszał ktoś z Forumowiczów o podobnej możliwości? Zobaczę co załatwię? jeśli ktoś będzie zainteresowany to moje info będzie na bieżąco. Pozdrawiam Agata
Wtajemniczona
12-09-2013, 14:17:53

agata, większość z nas połamańców składała i większość otrzymała, renty nie dostaniesz , bądź spokojna, teraz na kręgosłup renty nie dają, ja po operacji otrzymałam czasowo na trzy lata 2 grupę(umiarkowaną), na rok przed operacją składałam papiery i stopien lekki dostałam dożywotnio, a że miałam zaznaczone R w decyzji, to uprawniło mnie do wyrobienia karty parkingowej w wydziale komunikacji, teraz po operacji złożyłam nowe dokumenty, tym razem wniosek wypełniła mi dr od rehabilitacji, poprzedni wniosek lekarz rodzinny, także pewnie też dostaniesz, tylko nie wiadomo na jak długo i jaki stopień,
stopien trzeci właściwie do niczego cię nie uprawnia
stopień drugi do 7 godzinnego dnia pracy oraz dodatkowego urlopu, chyba że pracujesz u siebie to wtedy masz różny zwrot składki z pferonu
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
09-10-2013, 18:33:54

Witam
Jestem po komisji i dostałam umiarkowany na trzy lata, ale mam dwa symbole, jeden to na kręgosłup a drugi na przewód pokarmowy. Nie przyznali mi karty parkingowej. Zastanawiam się czy nie złożyć odwołania mam jeszcze 4 dni.
Pozdrawiam Agata
09-10-2013, 19:34:41

Tez chyba odbiore nadzieje-na kregoslup teraz wiele osob choruje i nie daja już nawet stopnia niepelnosprawnosci, a co dopiero renty. Jesli czujesz się poszkodowana, może się odwołaj .Wtedy staje się przed "prawdziwa komisja"zlozona z 3 osob. Ja odwolywalem się gdyż po 9 latach nie przyznano mi renty na stale .Mimo tego, ze mam ewidentne i widoczne objawy m.in silnie drzaca lewa reke i problemy ze wzrokiem
.Po odwolaniu przyznano mi wreszcie rente na stale.
Początkująca
10-10-2013, 06:28:04

Witaj
Ja starałam się tylko o przyznanie stopnia niepełnosprawności i zaznaczyłam na komisji że nie chcę żadnej renty. Mam państwową pracę i nie chcę jej stracić, bo ZUS po roku mógł by mnie uzdrowić i co ja bym wtedy zrobiła?
Pozdrawiam Agata
Początkujący
10-10-2013, 09:38:26

miałem operacje kregosłupa lędźwiowego na odcinku L5-S4 o ile dobrze pamiętam.
wczoraj po wizycie stwierdzono mniejsze przestrzenie między kręgami L, S i jeszcze jakiś na razie mam zastrzyki jeśli to nie pomoże to rezonans mag. i prawdopodobnie operacja. mam bóle i dretwienie prawej nogi.
rozważam opcję iść na rente, pracuję w wojsku, mam jakieś szanse ?
Forumowiczka
10-10-2013, 09:51:02

agata69 2013-10-09 20:33:54 Witam
Jestem po komisji i dostałam umiarkowany na trzy lata, ale mam dwa symbole, jeden to na kręgosłup a drugi na przewód pokarmowy. Nie przyznali mi karty parkingowej. Zastanawiam się czy nie złożyć odwołania mam jeszcze 4 dni.
Pozdrawiam Agata
Agata, dostałaś stopień umiarkowany i to jest bardzo wiele - masz prawo do dodatkowego urlopu (10 dni) lub do 21 zwolnienia z pracy na turnus rehabilitacyjny. Także zniżkę na komunikacje miejską (w Warszawie to 50%), 7 godzinny dzień pracy - pod warunkiem, ze lekarz medycyny pracy Ci to dodatkowo zaleci.
Dlaczego chcesz się odwoływać? Spytaj sie uczciwie - czy potrzebna Ci karta parkingowa? Miejsca dla inwalidów znajdują się zwykle blisko wejścia do różnych budynków i przeznaczone sa przecież, to logiczne, dla osób na wózkach i / lub takich, które potrzebuja pomocy innych osób przy poruszaniu się.
Masz aż takie problemy? :)
Też mam stopień umiarkowany od kilku lat (jestem po dwóch operacjach szyjnego). Zostawmy miejsca parkingowe dla naprawdę potrzebujących.
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Początkująca
10-10-2013, 14:19:48

Witaj Spine
Niestety, czasami mam konieczność korzystania z parkingu blisko wejścia. Kręgosłup szyjny - operowany i lędźwiowy - jeszcze nie ruszony przez operację. Na dodatek wiele innych paskudztw na które też mam grupę i bardziej bolą niż kręgosłup. To że ktoś jeszcze nie jeździ na wózku to nie znaczy że porusza się sprawnie i bezboleśnie. Poza tym nie mam zamiaru nikogo naciągać ani zajmować jego miejsca parkingowego.
Jeśli tak to odebrałaś to trudno.
Forumowiczka
10-10-2013, 17:59:09

Oczywiście Ty wiesz jak się czujesz, skoro uważasz, że Ci się miejsce parkingowe należy to mam nadzieję, że się odwołałaś. Napisałam z własnego punktu widzenia - jako dwukrotnie operowana na kręgosłup. Nie znam dnia bez bólu ale przejść przez parking mogę :)
Na wniosku o przyznanie stopnia zaznaczyłaś oczywiście, że prosisz o kartę?
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Początkująca
12-10-2013, 16:49:28

Tak oczywiście zaznaczyłam że proszę o kartę parkingową, a i czytać ze zrozumieniem także potrafię.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: