Reklama:

operacja usunięcia przepukliny nie spowodowała usunięcia przepukliny (12)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-01-2023, 17:44:15

Witam. Półtora miesiąca temu miałem operację endoskopowego usunięcia przepukliny L4/L5. Bezpośrednio po operacji odczuwałem jedynie śladowe kłucie w operowanym miejscu. Po tygodniu od operacji mój stan zaczął się pogarszać - wystąpiła silna rwa pośladkowa i pulsowanie. Po 2 tygodniach zwiększyło się kłucie w miejscu operacji, a po 3 poraziło mi nerw i przez tydzień miałem zdrętwiałą cała nogę. Po 4 tygodniach zdrętwienie zaczęło odpuszczać, więc zrobiłem rezonans. Wynik rezonansu i opis lekarza radiologa wskazują na brak istotnych zmian w porównaniu z RM przed operacją. Przepuklina nadal jest, dotyka rdzenia i go drażni, stąd bóle i zdrętwienia. Póki co jest gorzej, niż przed operacją. Mam w związku z tym 2 pytania:
1. Dlaczego przepuklina nie została usunięta? Czy to jest częsty przypadek?
2. Co dalej - reoperować, rehabilitować, szykować się na rentę? Czy jest duża szansa, że pomimo nieudanej operacji pozostała część się wchłonie podczas rehabilitacji?
Poniżej RM przed i po.
Forumowiczka
22-01-2023, 16:58:28

Witaj Gościu - zaloguj się bo łatwiej jest pisać 😉
To jakiś żart - ja rozumiem, że z lewej strony to zdjęcie przed operacją a drugie po !!!!
Przede wszystkim operował Cię chirurg czy neurochirurg bo to jest różnica.
Nie wiem ile masz lat aby iść na rentę bo na kręgosłup to raczej nie dostaniesz chyba, że masz mnóstwo chorób współistniejących i poważnych.
Ja mam też do operacji lędźwiowy i tak samo jak ty tyle, że najpierwej muszę uporać się z szyjnym bo mam już niedotleniony rdzeń a potem drugi odcinek. Ja nie podejmę się metodą laparoskową bo naprawdę musisz natrafić naprawdę na dobrego operatora i tylko dam się pociąć dobremu sprawdzone mu neurochirurgowii i tylko takiemu.
Ja teraz z tym poszła bym do dobrego neurochirurga i on Ci powie odrazu czy reoperacja czy rechabilitacja?
Mojra
Początkujący
24-01-2023, 21:47:36

Dzięki za odpowiedź. Ok, zalogowany. Z czym żart? Operował mnie neurochirurg z wieloletnim doświadczeniem i masą pozytywnych opinii. Chorób poważnych póki co nie mam jeszcze, ale z takim kręgosłupem szybko nabędę, bo już się pojawiły kolejne problemy wynikające ze zmiany stylu życia z powodu przepukliny ;)
Byłem u innej neurochirurg, powiedziała, że za wcześnie, aby oceniać, że może się wchłonąć podczas rehabilitacji itp. pocieszanie. Jutro mam pierwszą wizytę u reha i się dowiem, czy w ogóle podejmie się rehabilitacji, a jeśli tak, to po co, skoro operacja nie rozwiązała problemu, a tylko go zwiększyła.
A który neuro jest dobry, skoro mnie niby najlepszy operował i spieprzył prostą operację?
Forumowicz
04-02-2023, 14:27:56

Pisz tutaj - więcej osób.
https://www.forumneurologiczne.pl/forum/dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja/watek/44978/2744
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkujący
05-02-2023, 13:40:42

No raczej nie. Tamten wątek jest dla osób z przepukliną szyjną. Generalnie nie ma tu co pisać - operował mnie oszust, wyrwał kawałek zdrowej tkanki, przepukliny nie ruszył, więc sprawa idzie do sądu, ja na rehabilitacje i długie L4 i tyle.
gość
09-03-2023, 20:50:24

Aznan mamy podobna sytuacje Rezonans po operacji jest gorszy niż przed :( Podejrzewamy
Przesunięcie implanta . Czy ktoś proponował reoperacje ?
Początkujący
10-03-2023, 14:25:32

Byłem u kilku neurochirurgów, każdy co innego mówił (rehabilitacja, termolezja, mikrodiscektomia). Póki co mam zwiększać aktywność fizyczną (co jest trudne, bo boli bardziej, niż przed operacją) i brać leki przeciwbólowe, potem wyjazd do szpitala rehabilitacyjnego, który pewnie nic nie pomoże no i do pracy (nie wiem, czy dam radę, ale muszę). Jak wyjazd nie pomoże, to mam się zgłosić jeszcze raz do chirurga, który proponuje mikrodiscektomię i będzie znowu cięcie (w wakacje).
gość
10-03-2023, 17:42:01

Azan , co mówili lekarze ? Jaka jest przyczyna ? Błąd lekarzy ? Zły budulec kości ?
Wiesz co mnie zastanawia , że nie są skłonni do reoperacji ? Zastanawiam się czemu , skoro pierwszym razem przy takim stanie decyzja była szybka i mało kto proponuje rehabilitacje … Mógłbyś coś powiedzieć o tej mikrodiscektomi ? Mógłbyś kogoś polecić my zmagamy się z szyjnym odcinkiem Obawiam się 3 operacji a mąż nie wierzy w dłuższy sens Rehabilitacji Uważa ze z wiekiem będzie gorzej a przyczyna ciagle jest ….
Dziękuje za wypowiedz 😉
gość
10-03-2023, 18:02:27

Ja podobnie uważam - człowiek coraz starszy, coraz gorsze zdrowie z powodu bezruchu, z powodu bólu, zawalenia się planów życiowych i bezsilności fizycznej siada psychika. Skoro rehabilitacja była przed pierwszą operacją i nie pomogła, to tym bardziej nie pomoże po nieudanej operacji. Co przemawia za tym, aby ciągle cierpieć? W końcu życie minie, a drugiego nie będzie.
Nie znam powodu odwlekania reoperacji, prawdopodobnie nie lubią reperować po kimś innym. Może boją się też ryzyka? Ja jestem stosunkowo młody i miałem endoskopię z dostępu boczno-tylnego, która udaje się w 97 %, a odsetek powikłań małych lub średnich wynosi 0,2 %. Z jakiego powodu się nie udała - nie wiem, miesiąc temu wystąpiłem o kopię dokumentacji medycznej do szpitala i do tej pory, pomimo interwencji telefonicznych i mailowych szpital jej nie przesłał. Prawdopodobnie niskie umiejętności operatora.
Mikrodiscektomia polega na wycięciu fragmentów tkanek zasłaniających dostęp do operowanego miejsca (u mnie to fragment więzadła żółtego i kości kręgu). Dostęp do operowanego miejsca jest dużo lepszy, niż w przypadku endoskopii, szansa na usunięcie całej przepukliny jest większa. Z drugiej strony istnieje niebezpieczeństwo trwałego uszkodzenia okolicznych nerwów (przy endoskopii są omijane). Dość szybko się goi, jeżeli się uda, to po 2 miesiącach powrót do lekkiej pracy.
Implantu nie miałem.
Który lekarz operował męża?
Początkujący
10-03-2023, 18:04:11

to wyzej ja pisałem, tylko niezalogowany

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: