Reklama:

Odzyskanie prawa jazdy po 2 atakach. (11)

Forum: Padaczka

Początkujący
10-09-2013, 22:43:58

Witam.
Jestem Tomek i mam 21 lat. Jakiś czas temu mój lekarz neurolog zawiadomił starostwo o moim ataku padaczki i starostwo wydało decyzję o cofnięciu mi uprawnień do prowadzeniu pojazdów kat. B. Z tego co się dowiedziałem, muszą minąć 2 pełne lata od ostatniego ataku abym mógł się starać o odzyskanie prawa jazdy. 2 lata minęły tego roku w lipcu. Jestem aktualnie na Depakine Chrono 500, z moim neurologiem widuję się rzadko gdyż przebywam za granicą, a poza tym mój neurolog to straszny cham i cały czas robi mi pod górkę. Nawet gdy chciałem historię swojej choroby aby zmienić lekarza, nie otrzymałem jej. Wiem że z nim będę miał ciężko. Niebawem wybieram się na 2tygodniowy urlop i chciałbym załatwić tyle ile się da w tej sprawie. I tu moja prośba aby wypowiedział się ktoś kto starał się już o prawo jazdy będąc w takiej sytuacjii jak ja, lub ewentualnie ktoś obeznany prawnie. Chciałbym aby ktoś się wypowiedział co po kolei załatwiać aby załatwić to jak najszybciej i jak najprościej.
Zawsze mogę zrobić prawo jazdy za granicą ale wolałbym mieć to polskie, bo nie chcę tu zostać na zawsze.
Dziękuję i pozdrawiam
gość
11-09-2013, 07:03:55

Witaj Tomku
Co do Historii Choroby, przychodnia oryginałów nigdy nie wydaja, ale poproś o ksero z pieczątka "Kopia na prawach oryginału", taki dokument maja prawo Ci wydać.
Co do prawa jazdy, epileptycy w Polsce maja pod górkę, nie znam przepisów, dobry był w tym "marco"
Pozdrawiam Alicja
gość
15-09-2013, 10:11:46

Cześć,
A który urząd jest dla Ciebie właściwy w Polsce? Który wydał prawo jazdy?
gość
15-09-2013, 12:21:10

Nie do końca rozumiem pytanie. Chodzi o WORD? Czy o starostwo powiatowe?
gość
15-09-2013, 17:47:16

Starostwo - która miejscowość.
Natomiast w państwie, w którym jesteś, ile lat musi upłynąć od ostatniego napadu, aby dostać prawo jazdy kat. B?
gość
17-09-2013, 11:39:36

Jestem aktualnie na terenie Holandii i jeszcze nie dowiadywałem się niczego na ten temat. Wiem tylko tyle, że w PL muszą minąć 2 lata. Ja należę do starostwa powiatowego w Żarach a WORD jest w Zielonej Górze.
gość
18-09-2013, 11:38:01

To dla mnie drugi koniec Polski więc nie za bardzo dam radę pomóc.
Natomiast zgadza się - wg polskiego rozporządzenia jest dwa lata.
Natomiast wg dyrektywy UE - wystarczy jeden rok od ostatniego napadu. Jeżeli był to natomiast pierwszy - wystarczy 6 miesięcy i skutkiem tego nigdy nie zdajesz ponownego egzaminu. Okresy te wynikają z badań, a nie z przesądów.
Skutkiem tego zgodnie z dyrektywą UE możesz dostać prawo jazdy bez ponownego egzaminu, jeżeli szybko trafiono z leczeniem przy epi (a więc napadach powtarzajacych się), a w Polsce musisz zdawać egzamin.
Jak więc widzisz, w Polsce dyskryminuje się na maksa osoby z epi. Zastanawiam się jak ruszyć ten wątek.
Dlatego zastanów się, czy nie zrobić prawka u siebie. U nas jest bryndza.
Wtajemniczony
21-09-2013, 17:37:40

Raczej nie możesz zrobić nowego prawa jazdy w Holandii.
Fragment ustawy o kierujących pojazdami
[ale to prawo ue, więc jak stracisz prawo jazdy w jednym kraju UE lub EOG, to tracisz na całą UE i EOG]
Art. 4.
3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie jest uznawane za ważne prawo jazdy wydane w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, jeżeli na terytorium któregokolwiek z tych państw to prawo jazdy zostało zatrzymane lub czasowo albo na stałe cofnięto posiadane uprawnienie do kierowania pojazdem.
Więc raczej, musisz odzyskać w Polsce prawo jazdy, aby jeździć po UE.
Osobiście wolę zrobić prawko w UK.
Ale na razie mam jeszcze egz. eksternistyczne i potem(jak zdam egzaminy z LO) w maju 2014 maturę.
Więc tematem prawa jazdy się raczej na razie się mało interesuje.
A tym bardziej prawem jazdy(polska nazwa).
Raczej interesuję się driver license.
Jeszcze tak informacyjnie, ale tylko informacyjnie, to jak uzyskasz z WOMP pozytywne orzeczenie lekarskie. Będzie cię czekać jeszcze jedna nie miła niespodzianka:
Art. 104. Osoba, w stosunku do której została wydana decyzja o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami, odpowiednio w trybie art. 103 ust. 1 pkt 2 lub 3, może uzyskać uprawnienie do kierowania pojazdami po ponownym spełnieniu wszystkich wymagań stawianych osobom po raz pierwszy ubiegającym się o uprawnienie do kierowania pojazdem.
Art. 103. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku:

1) stwierdzenia:

a) na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem,

b) na podstawie orzeczenia psychologicznego istnienia przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem,
[czyli kurs prawa jazdy od nowa - cały + egzamin teoretyczny i praktyczny.]
Oczywiście jeśli ci dwa lata temu zabrano prawo jazdy, to podstawa prawna decyzji była inna, ale jak znam życie, to nie będzie dla urzędników miało znaczenia.
I kursik od nowa.
marco
gość
06-01-2015, 19:02:43

"Art. 4.
3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie jest uznawane za ważne prawo jazdy wydane w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, jeżeli na terytorium któregokolwiek z tych państw to prawo jazdy zostało zatrzymane lub czasowo albo na stałe cofnięto posiadane uprawnienie do kierowania pojazdem."
Wydaje mi się ze złe to imprezujesz tu chodzi raczej o to ze jeśli twoje prawko zrobione np. w UK zostanie zatrzymane w UK czy Irlandii to kara ta obowiązuje również w Polsce. W przeciwnym razie jak by ci prawko zabrali w Polsce za alkohol i miał byś u nas cofnięte uprawnienia to nowe prawo jazdy mógłbyś zrobić tylko w Polsce mimo ze np. mieszkał byś na stałe w Irlandii..
gość
21-09-2016, 12:57:46

Witam serdecznie,
mój chłopak ma obecnie 30 lat, mija 5 od kiedy miał ostatni atak padaczki, który dostał w domu, lekarz wstrzymał mu prawo jazd. Od pół roku nie bierze leków czuje się dobrze, nie maił napadu, lekarz prowadzący wydał mu dokument stwierdzający zakończenie leczenie.
Jak możemy teraz działać żeby odzyskać dokument prawa jazdy i czy jest konieczne ponowne zdawania egzaminu?
Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: