Reklama:

nietypowe bóle głowy - prosze o pomoc (15)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-12-2008, 16:37:00

witam
od około 5 miesięcy w zasadzie nie było dnia w którym nie bolała by mnie głowa..
zaczęło się własnie jakies 5 miesięcy temu
po dużym wysiłku fizycznym (biegałem) przystanąłem na chwilę i poczułem ostry ból w potylicy.
Do tego straszliwie kręciło mi się w głowie i zrobiło mi się słabo
musiałem usiąść na ławce
wróciłem do domu i położylem sie do łożka, ale ból ustąpił dopiero po paru godzinach
sytuacja powtórzyła sie kilka dni później, tym razem podczas stosunku...
wszystko to wskazywało by na jakiś związek przyczynowy z nadciśnieniem tętniczym
ale nadciśnienia nie mam, mierzyłem je przez okres kilku dni, regularnie po kilka razy dziennie i było w normie
po tych dwóch "atakach" gdzie ból pojawiał się w potylicy, zaczął mi dokuczać nieprzyjemny ucisk w okolicy oczu, oczodołów, zatok, co jest charakterystyczne również problemy z widzeniem (jakby po kilku piwach) i delikatny świst, dzwięczenie w uszach

badania laryngologiczne - delikatne brzeźne zgrubienie błony śluzowej lewej zatoki, co zdaniem lekarza nie jest przyczyną bólów

badania neurologiczne - po tygodniowej obserwacji w szpitalu -
TK, angio TK, EEG - ok
ze szpitala wypisano mnie z diagnozą - napięciowe bóle głowy, zalecenie - amitryptylina 3 x dziennie po której dobrze śpie ale bóle w niewielkim stopniu ustąpiły

badania okulistyczne - delikatnie wzmożone ciśnienie w prawym oku

badania odcinka szyjnego kręgosłupa - wysokość trzonów i tarcz m/k w normie, wyostrzenia w stawach Luschki

leczono mnie również na migrene, ale jako że ból występuje w obrębie całej głowy to w szpitalu tą diagnozę odrzucono

Oprócz bólu oczodołow boli mnie w okolicy zatok, taki nieprzyjemny ucisk połączony z delikatnym mrowieniem, dochodzą do tego "błyski" na szczycie głowy, czasem z lewej czasem z prawej strony

nie mam już pojęcia co robić
jeśli ktoś może mi pomóc - byłbym dozgonnie wdzięczny
prosiłbym o jakiekolwiek sugestie, z góry dziekuje
gość
30-06-2009, 17:57:00

13-12-2008 o 17:37, gość :
witam
od około 5 miesięcy w zasadzie nie było dnia w którym nie bolała by mnie głowa..
zaczęło się własnie jakies 5 miesięcy temu
po dużym wysiłku fizycznym (biegałem) przystanąłem na chwilę i poczułem ostry ból w potylicy.
Do tego straszliwie kręciło mi się w głowie i zrobiło mi się słabo
musiałem usiąść na ławce
wróciłem do domu i położylem sie do łożka, ale ból ustąpił dopiero po paru godzinach
sytuacja powtórzyła sie kilka dni później, tym razem podczas stosunku...
wszystko to wskazywało by na jakiś związek przyczynowy z nadciśnieniem tętniczym
ale nadciśnienia nie mam, mierzyłem je przez okres kilku dni, regularnie po kilka razy dziennie i było w normie
po tych dwóch "atakach" gdzie ból pojawiał się w potylicy, zaczął mi dokuczać nieprzyjemny ucisk w okolicy oczu, oczodołów, zatok, co jest charakterystyczne również problemy z widzeniem (jakby po kilku piwach) i delikatny świst, dzwięczenie w uszach

badania laryngologiczne - delikatne brzeźne zgrubienie błony śluzowej lewej zatoki, co zdaniem lekarza nie jest przyczyną bólów

badania neurologiczne - po tygodniowej obserwacji w szpitalu -
TK, angio TK, EEG - ok
ze szpitala wypisano mnie z diagnozą - napięciowe bóle głowy, zalecenie - amitryptylina 3 x dziennie po której dobrze śpie ale bóle w niewielkim stopniu ustąpiły

badania okulistyczne - delikatnie wzmożone ciśnienie w prawym oku

badania odcinka szyjnego kręgosłupa - wysokość trzonów i tarcz m/k w normie, wyostrzenia w stawach Luschki

leczono mnie również na migrene, ale jako że ból występuje w obrębie całej głowy to w szpitalu tą diagnozę odrzucono

Oprócz bólu oczodołow boli mnie w okolicy zatok, taki nieprzyjemny ucisk połączony z delikatnym mrowieniem, dochodzą do tego "błyski" na szczycie głowy, czasem z lewej czasem z prawej strony

nie mam już pojęcia co robić
jeśli ktoś może mi pomóc - byłbym dozgonnie wdzięczny
prosiłbym o jakiekolwiek sugestie, z góry dziekuje
gość
30-06-2009, 18:05:00

witaj,

Mam dokładnie to samo.
Neurolog stwierdził, że nie są to typowe bóle migrenowe,tylko zmiany napięciowe w żyłach, czy coś podobnego...
Jestem po TK głowy... stwierdzono: przyścienne zgrubienia błony śluzowej w sitowiu oraz zatokach szczękowych obustronnie - co to oznacza.
Póki co czekam na kolejną wizytę lekarską.

Czy o Twoim przypadku masz już więcej informacji?

Dzięki za odpowiedź.
Evo
gość
06-07-2009, 23:50:00

Treść zablokowana przez moderatora

gość
21-09-2013, 07:04:28

Odświeżam po latach... Może Pan od biegania tu jeszcze jest.. Mam podobny przypadek.. Czy udało się Panu wyleczyć/dojść do tego co powoduje bóle?
gość
30-09-2013, 21:39:40

Bóle glowy mogą byc spowodowane uciskiem nieprawidlowo polozonego kregu szyjnego na naczynie krwionosne lub nerwy. czasami jak nie wiadomo co jest przyczyną bulu, warto sprawdzić taką opcję. Pomagają tutaj zabiegi chiropraktyczne. W Poznaniu w klinice Kręg-Clinic http://kreg.com.pl/ leczą migrenę chiropraktyką , czyli terapia manualną. Podobno to bardzo skuteczne, moja znajoma wyleczyla sie tam z migreny.
gość
01-10-2013, 08:57:58

"Odświeżam po latach... Może Pan od biegania tu jeszcze jest.. Mam podobny przypadek.. Czy udało się Panu wyleczyć/dojść do tego co powoduje bóle? "
To dalej ja - powiedzmy, że 'Pan od podciągania na drążku'.
Historia bardzo podobno jak u Pana biegacza, z tymże ból głowy (z tyłu, bardzo silny, pulsujący) pojawił się po podciąganiu na drążku, po krótkim czasie, przeszło, potem po tygodniu podczas seksu znowu z tyłu "walnęło" ale przeszło, lecz taki "rozlany" ból z przodu głowy pozostał.
I tak od prawie dwóch miesięcy ból głowy prawie non stop: czoło, skronie (gniecenie, rozpieranie) oczodoły. Pomaga na krótko rozciąganie szyi, karku, pływanie. Często czuję się przy tym chory, jakbym miał lekką gorączkę. Wątpię czy to spowodowane nerwami bo często z tym bólem (i to dużym) budzę się już rano, a zdarza się i że w nocy. Nie mam jak biegacz błysków na szczycie głowy ani mrowienia.
Kręgosłup szyjny u mnie w porządku (rtg czynnościowe). Chiropraktyk, fizjoterapeuta też nie pomógł i nic nie stwierdził, neurolog również (eeg - niewielkie zmiany w lewej skroni - depakine 300 przez 3 tygodnie, później zmieniła mu się koncepcja i brałem leki na poprawę krążenia w mózgu: cavinton oraz nootropil - bez efektów wszystko). Rezonans głowy + angio żył + usg tętnic szyjnych wszystko ok, jedynie co wyszło na rezonansie to zapalenie sitowia i zatoki klinowej ale to raczej z tego, że jestem alergikiem - może jednak odwiedzić jeszcze laryngologa??
Z takich rzeczy "dziwnych" które u siebie zaobserwowałem to:
- za lewym uchem wydaje mi się jakby lekko powiększony wyrostek sutkowaty i w miejscu za uchem gdzie nie ma włosów takie dziwne uczucie rozpierania jakby od wewnątrz co przechodzi trochę do lewej skroni (ale lekarz rodzinny nic nie stwierdził).
- kilka razy wydmuchałem z nosa taką bardzo gęstą półprzezroczystą galaretę, co zdarzało mi się wcześniej tylko podczas przeziębień i kataru.
Pierwszy miesiąc ogólnie był tragiczny bo bolała ta głowa bardzo 24h/na dobę. Teraz jest trochę poprawa bo też boli ciągle, ale już troszeczkę mniej, ale ciągle mnie to martwi i dokucza :/
Ktoś ma jakiś pomysł co to i jak z tym postępować? Podobnie jak u Pana biegacza wyglądałoby, że to coś z ciśnieniem (które jest u mnie 120/80), ale może przekształciło się to jakoś w napięciowy ból głowy czy coś? Nie mam juz pomysłu co robić.. :(
gość
01-10-2013, 09:14:10

p.s. Aha, no i nie mam problemów z widzeniem ani świstu w uszach, ale słyszę wieczorami w nich pulsowanie..
'Pan od podciągania na drążku'
gość
14-01-2014, 15:13:47

Czy leki typowe na migrenę pomagają, nie mówię o o ketonalach itp a np o Sumamigrenie , bo skoro wyniki badań są w normie przeważnie stawia się że winna jest migrena.
gość
29-01-2014, 19:13:36

Panowie ratujcie mam identycznie , ostry trening do armii podciaganie bieganie i brzuszki...no i od dwóch miesiecy ból w skroniach i tyłu szyji. Czy udało wam się to zdiagnozować bo juz tracę cierpliwość.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: