Reklama:

Niebieskie plamy przed oczami (21)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-07-2017, 09:33:22

Witam, od pół roku mam problem z oczami, widze niebieskie plamy które się pojawiają i znikają na okrągło, przy dziennym świetle są one mało widoczne jednak wieczorami widać to zjawisko bardzo wyraźnie, byłem u dwóch okulistów którzy stwierdzili, ze wszystko jest idealnie, wydaje mi sie takze, ze zjawisko sniegu optycznego stało się mocniejsze, jednak wiem, że każdy to widzi poniewaz przepytałem mase osob, lecz bardziej martwią mnie te plamy, spotkał się ktoś kiedykolwiek z czymś takim? Czy mam jakiekolwiek szanse na wyleczenie :/?
gość
01-07-2017, 11:26:12

a są jakieś inne objawy towarzyszące?
gość
01-07-2017, 23:03:23

Jakis czas temu fotopsje przy zamknietych oczach, jednak prawdopodobnie nerwicowe, poniewaz ustapily gdy o nich zapomnialem, dopiero sobie przypomnialem teraz gdy zaczalem sie nad tym zastanawiac, a te niebieskie plamy sa zazwyczaj w tym samym miejscu i takiej samej wielkości
gość
10-07-2017, 14:11:44

To może być skutek uboczny stosowania awanafilu ( viagry)
gość
05-02-2019, 20:07:15

Mam podobnie... i jak sytuacja obecnie?
gość
17-05-2021, 15:38:40

Witam mam to samo bardzo często jak jadę autem w nocy te niebieskie plami mi się pojawiają i znikają, to może być objaw zaburzeń lekowych, tak jak i męty oraz błyski, u okulisty byłem to tez wszystko ok.
gość
07-08-2021, 17:25:19

Witam.
Ja z niebieskimi plamami (i nie tylko) borykam się od kwietnia 2019r.
Pojawiają się one u mnie w różnych miejscach w polu widzenia, różnej wielkości, kilka-kilkanaście razy dziennie. Sa często szare, niebieskie albo zielone. Pojawia się na kilka sekund bądź minut.
Często również pojawiają się "iskierki" czyli jakby świecący punkcik w polu widzenia, który znika po kilku minutach. Coś jakby mocny powidok ale powstaje bez patrzenia na światło.
Kilka razy w życiu miałem również aurę wzrokową jak przy migrenie ale bez bólu głowy.
Okulista nic nie znalazł. Dodam, że wzrok mam sokoli. Ale mam męty w ciele szklistym, które również widzę. Okulista twierdzi, że to nie męty są odpowiedzialne za te plamy.
Potem badanie USG tętnic szyjnych - wszystko ok.
Następnie echo serca u kardiologa - wszystko ok.
Neurolog zlecił rezonans magnetyczny mózgu z kontrastem i bez. Nic nie wyszło po za jakimiś drobiazgami (jakieś zwężenie żyłki), o którym neurolog stwierdził, że mam prawdopodobnie od urodzenia.
Gdzie szukać problemu? W kręgosłupie? Nie mam innych objawów "kręgosłupowych". Neurolog też stwierdził, że to nie kręgosłup...ale może jest jakiś ucisk na obszar w kręgosłupie odpowiedzialny za wzrok albo za dopływ krwi i powstaje jakieś lekkie niedotlenienie?
A może w mojej psychice coś nie tak? Jakaś nerwica o której nie wiem? Ale plamy powstają bez względu na mój stan psychiczny. Czy się cieszę czy jest mi smutno plamy w różnym stopniu się pojawiają.
gość
11-08-2021, 07:40:40

To może być borelioza oczna - zrobić badania w tym kierunku
gość
11-08-2021, 13:20:48

Treść zablokowana przez moderatora

gość
01-10-2021, 00:02:09

Również się z tym borykam od 2 lat ale teraz to już masakra nawet zasnąć nie mogę bo jak zamknę oczy to ta niebieskość mi się rozlewa, tez u okulisty byłem dwóch i nic a ja tu co noc odchodzę od zmysłów. Poradziłeś sobie jakoś już z tym ? A może znalazłeś przyczynę. Odezwij sie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: