Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczony
29-01-2018, 17:33:31

Ja osobiście przeszedłem dwie rehabilitację na dwóch oddziałach rehabilitacji mitologicznej w dwóch różnych szpitalach ,pierwszą już po 10 dniach od operacji , z niepokojem , z dziurą w głowie i chyba dlatego że tak szybko ,tak wiele odzyskałem...
Życzę wzystkim ,wszystkiego dobrego....Jacek.
Wtajemniczony
29-01-2018, 17:35:40

Przepraszam....oddziałach rehabilitacji neurologicznych....przepraszam ale pisałem z telefonu i słownik zmienił słowo na bezsensowne...przepraszam i jeszcze raz wszystkiego dobrego...Jacek.
Początkująca
14-04-2018, 08:08:03

jacek-47 2017-04-15 12:30:31
Witam.
Ja jestem po dwóch turnusach rehabilitacyjnych w dwóch różnych szpitalach na oddziałach rehabilitacji neurologicznej i doskonale zdaję sobie sprawę co oznacza taki uśmiech na twarzy u człowieka po udarze mózgu -- gratuluję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia .
Taki uśmiech pokazuje co czujemy i jak nas traktują -- ja ze swojego doświadczenia wiem jak jest cenny .
Cieszę się jak widzę tak uśmiechnięte osoby po takich przejściach.
Ja przeszedłem udar krwotoczny, operowano mi ogromnego krwiaka ,trepanacja czaszki, dwie śpiączki , rekonstrukcja czaszki -- rehabilitacja --nauka chodzenia , jedzenia, czytania pisania i wszystkiego innego --teraz po 8 miesiącach --normalny człowiek --dopóki nie zdejmę czapki nikt nie zgadnie że przeżyłem własną śmierć i jestem po takim przejściu.
Teraz uśmiecham się i cieszę życiem, dzięki żonie , lekarzowi i ludziom którzy mi pomogli na rehabilitacji , rehabilitantom, psychologom i wielu innym osobom.
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego .
Pozdrawiam serdecznie ...Jacek.
Panie Jacku, w jakich miejscach podejmował Pan rehabilitację? Będę ogromnie wdzięczna za informacje. Pilnie szukam oddziału rehabilitacji dla mojego narzeczonego po wylewie krwotocznym lewej półkuli.
Początkująca
14-04-2018, 08:18:12

Gość 2015-10-16 10:40:12
Witajcie.
Bardzo się cieszę, że powstają takie fora, gdzie można posłuchać ludzi, którzy na własnej skórze doświadczyli co to jest udar i piszą o swoich odczuciach/przemyśleniach - dając wsparcie i wiedzę dla innych osób, których dotknął problem udaru bezpośrednio lub pośrednio (rodzina)!
Mój tato (59 lat) przeszedł niedawno udar mózgu + krwiak. Leżał w szpitalu ponad 2 tygodnie. Obecnie jest na rehabilitacji w ośrodku. Spędzi tam minimum 6 tygodni. Tacie "poszła" lewa półkula. Ma afazję - rozumie wszystko co się do niego mówi, ale gdy sam próbuje coś powiedzieć pojawia się tylko coś w rodzaju niemowlęcego gaworzenia. Lepiej jest z powtarzaniem słów: potrafi dość wyraźnie powtórzyć słowa a nawet całe zdania. Do tego ma niedowład na całej prawej stronie, lewa strona jest sprawna i tato wykonuje większość (możliwych dla niego w tym momencie) czynności tą stroną, np. jedzenie itp.
Moje pytanie dotyczy dwóch kwestii:
- czy kojarzy ktoś neurologopedę we Wrocławiu, którego mógłby z całym sercem polecić (fajnie jeżeli ten lekarz mógłby dojeżdżać do pacjenta)?
- czy po zakończeniu rehabilitacji poszpitalnej, w ośrodku rehabilitacyjnym, warto wysłać tatę do jakiegoś kolejnego ośrodka rehabilitacji? Jeżeli tak to jakiego? Czy może skupić się na pracy w domu i zorganizować rehabilitantów do pracy z tatą na miejscu?
Jakie są doświadczenia i wiedza w tych kwestiach??
Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!
Witaj, w jakich ośrodkach/szpitalach Twój tata był rehabilitowany? Będę ogromnie wdzięczna za informacje. Pilnie szukam oddziału rehabilitacji dla mojego narzeczonego po wylewie krwotocznym lewej półkuli. Również ma afazje i niedowład. Z rurką tracheotomijną ciężko o jakieś miejsce, które podejmie się rehabilitacji :( z góry ogromnie dziękuję!
Początkująca
14-04-2018, 08:32:34

Gość 2014-07-10 07:38:49
ja miałam udar w wieku 24 lat, po udarze afazja mowy, niedowład prawej strony ciała. Rehabilitacja intensywna ale głównie przy pomocy rodziny w późniejszym okresie przy własnym samozaparciu przyniosła niespodziewane efekty. Korzystałam ze wsparcia profesjonalistów, ale rehabilitacja ma być wczesna, ciągła, ustawiczna dlatego trzeba samozaparcia i pomocy rodziny w osiągnięciu efektów (na stałą opiekę profesjonalisty (ok 10 godz dziennie) trzeba by wydać dużo pieniędzy). Wg. mnie ważne wskazówki to te o zapobieganiu przykurczów. PNF jest dobrą metodą ale nie można zapominać o ćwiczeniach poza tą metodę, należy wzmacniać całe ciało. polecam ustawiczne ruchy. pacjent może pomagać sobie sam wykonując ruchy zdrową częścią ciała, ćwicząc biernie i czynno-biernie. Wysiłek zdrowej części ciała też przyniesie efekty (nie pamiętam fachowej nazwy, ale ćwiczenie zdrowej części ciała ma znaczenie przy pobudzeniu układu nerwowego drugiej strony ciała). Życzę zaparcia w powracaniu do zdrowia i powodzenia.
Witaj, w jakich ośrodkach/szpitalach podejmowałaś rehabilitację tuż po wyjściu ze szpitala? Będę ogromnie wdzięczna za informacje. Pilnie szukam oddziału rehabilitacji dla mojego narzeczonego po wylewie krwotocznym lewej półkuli. Również ma afazje i niedowład. Z rurką tracheotomijną ciężko o jakieś miejsce, które podejmie się rehabilitacji :( z góry ogromnie dziękuję!
gość
15-04-2018, 16:12:12

Witaj Kasia.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to na własną rękę szukaj ośrodków z dokumentacją jedz i rozmawiaj z ordynatorami oddziałów rehabilitacyjnych proś blagaj to też sa ludzie. Wiadomo że z pegiem i rurką traheo nie chcą przyjmować ale jednak osoby takie też się dostają. Powodzenia Iwa
gość
16-04-2018, 08:13:47

Dziękuję Ci za odpowiedź i wsparcie. Będę próbować i nie odpuszczę!
gość
22-04-2018, 13:11:23

Hej. Nam po konsultacjach kardiologicznych u 2 lekarzy to polecono fizjoterapeutów z trójmiejskiej firmy.
I to od terapii neurologicznych
właśnie tutaj~ http://domowarehabilitacja.com/oferta-specjalna
Mogę powiedzieć ze po zabiegach rehabilitacjyjnych i nauce chodzenia oraz lekkich masazach to jesteśmy zadowoleni.
Gdańszczanka :)
gość
11-05-2018, 09:59:30

Treść zablokowana przez moderatora

gość
29-09-2018, 23:33:38

Jeżeli chodzi o rehabilitację neurologiczną na terenie Trójmiasta, to zostawiam namiary na dobrych specjalistów – pomorskirehabilitant.pl tak nazywa się ich strona internetowa. Mają bardzo dobre, indywidualne podejście do pacjenta, znają się na rzeczy. Można skorzystać z pomocy lekarza, terapeuty, rehabilitantów.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: