Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-04-2008, 11:11:00

jeśli nie skończyliście jeszcze 18 lat to również polecam Centrum Zdrowia Dziecka, mają tam na prawde świetnych specjalistów.
mam 16 lat i 3 operacje za sobą. Moja torbiel nie dawała rzadnych objawów, ale była bardzo duza 10.5cm/5cm dlatego musieli ją operować. Ze skierowaniem nie powinno być problemów. powodzenia
gość
19-04-2008, 19:07:00

Mam 33 lata i torbiel w lewej skroni o wymiarach 3,5x1,5 cm. Leczę się w Katowicach prywatnie. Większość neurologów nie chce tego ruszać i woli leczyć; W moim przypadku stwierdzono ją od urodzenia ale objawy miałem dopiero w wieku 30 lat. Podwyższyło mi się ciśnienie, słyszę przepływający płyn w głowie, przeszywa mnie po lewej tylnej stronie głowy. Lekarz przepisał mi Lexapro, Timonil oraz Coryol. Może ktoś podobne leki dostał lub może je skomentować. Pozdrawiam wszystkich
gość
20-04-2008, 17:11:00

witam....moja siedmio letnia córka od urodzenia ma torbiel pajęczynówki lewej pułkuli móżdzku...jest już po jednej operacji lekarze powiedzieli mi że całkowicie wróci do zdrowia...niestety po czterech latach okazało sie że torbiel jest nadal i musi tak życ...a ona ma dopiero 7 lat...na dzień dzisiejszy ma problemy ze wzrokiem i słuchem,musi prowadzic oszczędny tryb życia tak lekarze powiedzieli....nie na szans na całkowite wyleczenie.pozdrawiam...
gość
26-04-2008, 12:27:00

jwwjw
gość
03-05-2008, 11:17:00

Witam posiadam torbiel pajęczynówki u podstawy prawego płata skroniowego, torbiel wykryto u mnie w grudniu na izbie przyjęć. Miewam bule głowy i oka, w czwartek miałem kolejne bule Glowy nie do zniesienia żadne leki mi nie pomagały przeciw bólowe przepisane przez lekarza, dopiero po zażyciu leku nassanego i przespaniu się kilku godzin przestała mnie Glowa bolec. Niestety kolejna tomografie komputerowa stwierdzająca czy moja torbiel się powiększa mam 4 czerwca trochę się obawiam, bo bule się nasilają i występują coraz częściej. Co wy o tym sądzicie pozdrawiam Marcin?
gość
09-05-2008, 19:56:00

u mnie stwierdzono torbiel 3 lata temu...5cm na 2,5cm...bylam przerazona, ale swietny neurochirurg z Krakowa powiedzial-nie ruszaj...teraz mieszkam w UK i tu tez lekarze mowia, zostaw i nie martw sie....i nie martwie sie...owszem glowa czasem boli bardzo, ale podobno to bole naczyniowe (skurcze naczyn) i nie maja nic wspolnego z torbiela (ta nie boli)...duzo tez zalezy od nastawienia - wiesz ze cos masz w glowie i nakrecasz sie sam/a...dlatego trzeba zyc i cieszyc sie...a najlepsze, ze wczoraj mierzac okulary poraz pierwszy w zyciu zauwazylam, ze tam gdzize mam torbiel, moja czaszka jest bardziej wypukla - torbiel rosla razem ze mna...
gość
10-05-2008, 05:05:00

Witam,
Ja również mam torbiel szyszynki,
chciałabym się dowiedzieć co to znaczy jeśli po podaniu kontrastu znacznie wzmacnia się "ściana" tej torbieli
i czy ktoś może mi polecić dobrego specjaliste dla dorosłych w krakowie?
Pozdrawiam
gość
15-05-2008, 17:04:00

Mam torbiel o wym.3X3X4 cm pajęczynówki tylnego dołu czaszki, która w okresie 8 m-cy urosła z 0,9 cmX0,8 cm. Zatrzymałem jej wzrost następującym sposobem
gość
15-05-2008, 17:18:00

Mianowicie- około 3 lat temu przestałem jejść cukry i węglowodany.
Miałem wtedy już zaburzenia widzenia, zaburzenia równowagi i ciągłe wysoki pisk w uchu uniemożliwiający spanie.
Nikt z neurochirurgów czy neurologów nie wiedział jak powstrzymać tendencję wzrostową torbiela.
Ja czułem się coraz gorzej, nie potrafiłem funkcjonować.
Byłem ciągle zmęczony, miałem niechęć do jakiejkolwiek aktywności.
Dowiedziałem się ,że guzy żywią się cukrami- wiec przestałem jej jeść.
Po 3 tygodniach objawy się cofnęły.
Od 3 lat nie jadam prawie węglowodanów, cukrów. Czuję się dobrze. Torbiel przestał rosnąć.
Jak zacząłem na próbę jeść cukry objawy zaczęły wracać.
Teraz nie jem węglowodanów - objawów nie ma.
Na razie jest to jedyny sposób znany mi na zatrzymanie wzrostu torbiela.
Czy może ktoś zna inny jeszcze sposób na załatwienie torbiela-proszę niech poda / ponieważ bardzo lubię cukry
a nie mogę ich jeść/.
Pozdrawiam wszystkich
gość
18-05-2008, 16:15:00

29-07-2007 o 21:33, gość :
ja tez mam torbiel na lewej skroni i lekaz tez powiedzial ze niemam sie tym przejmowac zyje teraz troszke ostrożniej wykonuje zawod kierowcy tira
to nie prawda konsultulcie sie z innymi lekarzami bo mi też neurolog powiedział że z tym sie da żyć a jestem już po operacji bo poszłem do drugiego specjalisty

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: