Reklama:

porażenie nerwu strzałkowego (325)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-10-2010, 18:33:10

Hey Patryk odezwij sie na moje gg - 4710578
Z jakiego jestes wojewodztwa? Rozumiem,ze wypadek miales tego roku?
gość
18-11-2010, 18:55:33

mój mąż miał zabieg na opadającą stopę w Kościerzynie-woj.pomorskie i po tym zabiegu jest lepiej i nie potrzebuje już wkładki polecam ortopedię w tym szpitalu i lekarzy ... znają się na rzeczy pozdrawiam
gość
18-11-2010, 23:52:46

bardzo prosze o kontakt osobe która napisała o Kościerzynie, chciałabym się czegoś dowiedzieć i porozmawiać :) gg 4710578
gość
19-11-2010, 23:29:38

witam ja też miałem przeszczep scięgna w KOŚCIERZYNIE W STYCZNIU 2010 I JESTEM ZADOWOLONY z operacji choć nie mam jeszcze całkowitego ruchu stopą a robił mi to lekarz MAREK KRZEMIŃSKI polecam
gość
21-12-2010, 18:57:15

Ja miałem całkowicie przecięty nerw strzałkowy pod kolanem (kawał potłuczonej szyby całkowicie przeciął nerw) Po 6 miesiącach zacząłem ruszać pacami stopy do góry.

Nerw musiał być zszyty chirurgicznie.
CO DO REHABILITACJI:
Najważniejsze to trzymać nogę w cieple (przedłużona termoterapia. np spałem z poduszka elektryczną owiniętą wokół nogi albo z termoforem),
Miałem NIVALIN (60 zastrzyków z przerwami),
Alanerv (tabletki cały czas, łykam do dziś)
Solux
Magnetronik
aha no i chyba najważniejsze elektrostymulacja!!
do tego ćwiczenia i cały czas podnoszenie stopy "w myślach"

Teraz jest już rok i 3 miesiące od wypadku. Chodzę normalnie. jeżdżę na nartach. Stopa mam nadzieję jeszcze się poprawi bo brakuje jej siły.

Co do "odrastania" nerwów to najważniejsze fakty są takie (po roku szukania i rozmów z lekarzami jestem domorosłym ekspertem):
nerwy regenerują się 6-9 miesięcy (jeśli po tym czasie nie dotrą do miejsca w którym łączyły się z mięśniami to niestety szanse na odzyskanie sprawności drastycznie maleją)
nerw regeneruje się z prędkością 1mm/dobę,
przy trzymaniu w cieple i rehabilitacji można uzyskać 4mm/dobę
w moim przypadku nerw musiał "urosnąć" (od miejsca przecięcia do palców stopy) jakieś 60cm, zajęło mu to 6 miesięcy.
Podobno sprawność zauważalnie poprawia się przez 2 lata. tzn ile uzyska się sprawności w przeciągu 2 lat tyle już zostanie na zawsze)

Co ważne najpierw mogłem poruszyć palcami a dopiero potem badanie emg wykazało przewodzenie. Ruszałem już całkiem sporo a emg przeprowadzone jakieś 8 miesięcy po wypadku dalej pokazywało 0% przewodzenia. lekarz też był zdziwiony ale piszę o tym żeby ktoś nie sugerował się tylko badaniem emg.

Naważniejsze to nie tracić nadziei - to banał i sam mówiłem że to "łatwo powiedzieć" jak można ruszać stopą ale tylko nadzieja da siłe do trwającej rok rechabilitacji.
życzę powrotu do zdrowia
gość
30-12-2010, 12:15:58

Gość 2006-07-15 11:07:00 Mam 14 lat i porażenie nerwu strzałkowego. Chciałam się dowiedzieć czy idzie to w jakiś sposób wyleczyć? Wszyscy lekarze mowią ze nie da sie nic zrobić. Nawet w Centrum Zdrowia Dziecka nic na to nie umią poradzić. Prosze o pomoc!

Ja też mam 14 Lat i miałem porażenie nerwu strzałkowego. Powstało ono przez źle dopasowaną szynę gipsową. W moim przypadku od doznania uraz już po jakiś 2,5 mies noga była zdrowa i sprawna. Jest to wyleczalne pod warunkiem że się szybko zacznie leczenie. Mi pomogło leczenie rehabilitacyjne w Krośnie. Miałem tam zabiegi typu:
- elektrostymulacja
- magnetronik
- solux
- masaż
- ćwiczenia ( np. rowerek , lekarz tam coś ją ćwiczył )
- NIVALIN (zastrzyki)
- Alanerv (tabletki)
- i trzymanie nogi w cieple ( ja nie miałem większego problemu bo to lato było :D)

a do tego jeszcze miałem 6 zabiegów rehabilitacyjnych ambulacyjnie przed szpitalem i 10 po szpitalu a i w szpitalu rehabilitacja trwała 3 tyg
Początkująca
06-01-2011, 15:47:48

kasiaa180@buziaczek.pl 2010-03-30 14:40:08 Witam,
od dłuższego czasu mam problem z prawą nogą.....zauważyłam że jest ona chudsza od lewej i jakieś 2 cm krótsza nawet stopa jest krótsza...
niestety widać ten problem gdy chodzę...nie potrafię postawić nogi na pięcie ....i opada mi noga gdy chodzę .......
straciłam także czucie w palcach, a szczególnie w dużym...

Lekarz ortopeda stwierdził porażenie nerwu strzałkowego, ale nie znana jest przyczyna tego porażenia. Więc Dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny kręgosłupa - z tego wyszło że nie mam ucisku na kręgosłupie.Więc problem leży w nodze.

Jestem juz po 20 zabiegach elektrostymulacji, i prawie wcale mi nie pomagają. Noga zamiast iść do góry, u mnie idzie do dołu?? Dlaczego???

Jutro mam Elektromiografie.

KASIU proszę o kontakt mam to samo, stopa przy elektrostymulacji idzie w dół. Oczywiście nikt nie wie dlaczego.........
Czy ktoś miał może podobny problem, jeśli tak piszcie
gg 8535592 Aga

Pozdrawiam
Aga
gość
20-01-2011, 15:43:29

Gość 2009-08-07 07:48:00 Witam - gdy czytam, ze ktoś jest ofiarą truskawek to trudno mi uwierzyć, że młodzież inteligentna coś takiego pisze. Każdy jest kowalem swojego zdrowia i jeżeli juz to również jest ofiarą dbania o nie. Gdyby każdy po pracy w polu miał takie dolegliwości to na wsiach byłyby same ofiary rolnictwa. W końcu praca na wsi zawsze należała to trudnej i w pozycji kucającej. Zrozumcie, że porażenia nerwowe są z powodu drastycznego braku Wit. B. Jednym słowem porażenie nerwu z powodu pracy ma tylko ta osoba, u której jednoczesnie z przeciązeniem kolana wystapią ogromne braki witaminy B1. - Organizm wykazuje olbrzymią tolerancję na niedobór witamin i biopierwiastków. Jak np. dopiero po 200 dniach niedoboru witaminy B1 występują anatomiczne objawy - m.in. porażenie nerwowe. Co nie znaczy, że organizm wcześniej nie sygnalizuje niedoboru czy zakłócenia proporcji między poszczególnymi witaminami czy biopierwiastkami. Dopóki jednak te nieprawidłowości są niewielkie, objawy też są mało zauważalne i nie zwracamy na nie uwagi. Nawet nie chodzi juz o jedzenie - bo w naszym jedzeniu pierwiastków mamy bardzo mało, witaminy niszczymy samą obróbką terminczną, transportem itp – nawet sokowirówka nisczy wszystkie witaminy silnym wirowaniem. Suplementacja to konieczność, a wtedy gdy żyjemy czynnie to już jest przymus. Wściekam się bo moja córka lat 32 też ma obecnie porażenie nerwu strzałkowego - ale żeby ją namówić na suplementy za nic nie było mowy i porażenie nerwu nastąpiło gdy noga ugięła się w kolanie podczas stania - teraz leczenie jest kosztowne i strach ogromny - a wystarczyło trochę się suplementować - zrobić analizę pierwiastkową z włosa i już by wiedziała, co się dzieje w organizmie. Na szczęście szybko zareagowała na porażenie i w Łodzi mamy doskonałych lekarzy z Tybetu - już po jednym zabiegu może chodzić bez bólu, lekarz rozmasowuje jej miejsce bólu w kolanie i stawia tam bańkę - porażenie u córki zaczyna się w kolanie i idzie do stopy - jest to niebezpieczne bo może nastąpić nawet martwica i amputacja nogi. Ten lekarz powiedział, ze jak po 3 dniach nie nastąpi poprawa to będzie źle - ale jest doskonale i wierzę, że będzie wszystko dobrze, że nie będzie musiała mieć przeszczepów ścięgien i zespalania nerwów. Do tego bierze oczywiście zastrzyki z B, nivaliny i jeszcze kilka innych – już ma zapisanych na razie 40 i rehabilitację. NAJWAŻNIEJSZE JEST DBANIE O SIEBIE NIM SIĘ ZACHORUJE!!! Kupujcie dobre suplementy - nie w aptekach!!!! Nie żałujcie na siebie wydawać pieniądze to będziecie później długo zarabiać na plantacjach bez utraty zdrowia - bo zdrowie jest najważniejsze o czym młodzi ludzie zapominają - ale aktywne życie i ciężka praca zdrowie zabiera tylko wtedy gdy organizm nie otrzyma potrzebnego paliwa - a nie otrzyma i to każdy musi zrozumieć - z samego jedzenia bo nikt nie zjada ogromnych porcji wszystkiego!!! To kontakt do mnie promocja.zdrowia@gmail.com

- podam namiary na lekarzy z Tybetu jak ktoś sobie życzy i jest z okolic Łodzi. Co do suplementów to taka ze mnie mądrala, a córka teraz tez cierpi potwornie - wiec nie można być prorokiem we własnym domu i ustrzec najbliższej osoby nawet gdy się o tym wie. Dodam, że córka jest szczupluteńka i dbającą o siebie dziewczyną - ale małe porcje jedzenia muszą być uzupełniane w witaminy i minerały. Każda choroba jest z niedoborów lub z nadmiarów – ale kto chce tego słuchać gdy jest zdrowy – gdy zachoruje to już jest za późno – gdy czytam to forum to jestem przerażona ilością ludzi chorych – ale wcześniej żałowało się na siebie niestety wydać pieniądze i taka jest przykra prawda – bo kto by tam kupował witaminy jak wszyscy w koło nam wmawiają, ze witaminy mamy na talerzu to po co wydawać kasę na tablety!!! Teraz niestety każdy traci ta kasę bo nie może pracować i jeszcze wydaje na leczenie.

gość
07-02-2011, 18:36:21

ja mam porażenie od 3 miesięcy.. Chciał bym sie dowiedziec ile za todostane odszkodowania.

Mniej wiecej..
gość
07-02-2011, 18:39:08

Najczestsza przyczyna jest przysiedzenie nogi..

Np. przy komputeze zawijamy noge pod tyłek i siadamy na nia. krazenie sie zmniejsza i nerw nie moze pracowac...

Lub czeste zwichniecia nogi...

dawid

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Reklama: