Reklama:

Moje dziecko jest kosmitą (53)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Komentatorka
18-11-2012, 14:32:45

Mam autystycznego syna czasem juz nie daje rady ....
moze znajdą sie ludzie do pogadania ...do luznej rozmowy a takze wymiany doswiadczen...o dzieciach autystycznych a moze terapeuci sie tez bedą wypowiadac jak radzic sobie w trudnych sytuacjach?Gdzie dziecko dostaje ataku histerii a matka juz nie daje rady?
pozdrawiam i zapraszam do rozmowy
:)
VIP
18-11-2012, 22:05:30

Kochana ten słodki maluszek nie może być kosmitą ....taki cukiereczek z niego .....może jeszcze wyrośnie .....?
Komentatorka
18-11-2012, 22:07:41

oj REniu tak mi dal dzis czadu ze jesli nawet jest cukiereczkiem to wyjątkowo kwasnym
VIP
19-11-2012, 07:47:29

Wiem Basiu że dziecko autystyczne ma swój świat......ale Szymonek wspaniale sobie radzi ze wszystkim......a aż tak często nie jest nieznośny...prawda?
Komentatorka
19-11-2012, 09:58:11

mare 2012-11-19 08:47:29 Wiem Basiu że dziecko autystyczne ma swój świat......ale Szymonek wspaniale sobie radzi ze wszystkim......a aż tak często nie jest nieznośny...prawda?
ostatni Reniu poranki bardzo ciężkie...wszystkich wygania i w ogóle ciągle histerie ....
gość
19-11-2012, 17:22:15

Jak można dziecko autystyczne nazwać,że jest dzieckiem z kosmosu. Dzieci z autystyczne mają co prawda swój świat,ale należy mieć dla nich wiele cierpliwości z zrozumienia.
Podaje stronę , gdzie możesz zapoznać się z wymienioną przeze mnie chorobą Twojego synka.
http://www.pomagamyszymkowi.pl/idealne-przedszkole/zabawy-dla-dziecka-autystycznego/
Komentatorka
19-11-2012, 17:42:42

Dla Twojej wiadomosci siedze dobrze w temacie autyzmu i w kręgu ludzi ktorzy mają doczynienia z autyzmem autystow nazywa sie kosmitami i nie jest to nic obrazliwego...
http://www.synapsis.waw.pl/_synapsis_1/index.php/content/view/719/148/
najpierw poczytaj troche a pozniej sie udzielaj a nie wklejasz pierwszy lepszy link ktory napotkasz ...znam bardzo duzo blogow więc nie musisz mi nic podrzucać
gość
19-11-2012, 19:25:03

Portal jest dla wszystkich. Zawsze czytam swoje posty zanim wyślę. Proszę Cię nie obrażaj mnie , bo dokładnie zanalizowałam swoje wiadomości.
Współczuję Ci z tego powodu,że masz dziecko z autyzmem. Nie jest Ci łatwo. -Przepraszam.
Komentatorka
20-11-2012, 19:44:11

moze sie komus kiedys przyda
Objawy autyzmu
Należy pamiętać, że pojedynczy objaw występujący u dziecka nie jest równoznaczny z występowaniem autyzmu, lecz występowanie kilku z nich jest już wskazaniem do bardziej wnikliwej obserwacji dziecka.
Deficyty i dysfunkcje w porozumiewaniu się - zarówno werbalnym, jak i niewerbalnym:
opóźnienie lub zupełny brak w rozwoju mowy, który nie jest kompensowany za pomocą gestów lub mimiki jako alternatywnego sposobu porozumiewania się;
brak reakcji na własne imię, niewykonywanie poleceń, niewskazywanie przedmiotów na polecenie (wydaje się, że dziecko jest głuche);
niewskazywanie obrazków w książeczkach, dziecko nie lubi gdy ktoś mu czyta, zamyka książeczkę lub usta czytającego;
branie ręki dorosłego by coś nią pokazać - dziecko nie posługuje się własnym palcem.
Nieprawidłowości w rozwoju społecznym, zwłaszcza w zdolności do uczestniczenia w naprzemiennych interakcjach społecznych:
ignorowanie ludzi (ludzie służą za narzędzia)....bierze rękę mamy by coś mu podała, wchodzi po mamie by coś zdobyć, nie traktuje jej jak osoby z którą można wejść w interakcje;
nieinteresowanie się innymi dziećmi, samotne zabawy, preferowanie samotności;
niewyciąganie rąk do ludzi;
nieuśmiechanie się w sytuacjach społecznych;
dziecko z autyzmem nie lubi bawić się w chowanego lub w "A ku-ku";
brak kontaktu wzrokowego bądź kontakt krótki, wymuszony;
brak naśladowania (nie naśladuje ruchów ciała, odgłosów);
bierność (siedzi spokojnie, nie domaga się uwagi, jest grzeczne);
nieposzukiwanie kontaktu z innymi osobami w celu dzielenia emocji (dziecko z autyzmem nie pokazuje, że coś go interesuje, że podoba mu się zabawka). Normalnie przychodzi i pokazuje, ze coś znalazł, dostał lub chce by mama mu coś dała. Dziecko powinno wskazywać palcem na przedmiot, którym jest zainteresowane lub o który prosi;
nieposzukiwanie pocieszenia i nieoferowanie go innym - brak empatii (gdy dziecko się uderzy lub przestraszy nie przychodzi by się pożalić);
małe zainteresowanie kontaktem fizycznym z innymi osobami (dziecko nie lubi się przytulać, wygina się i sztywnieje gdy jest brane na ręce);
brak zabaw "na niby" ( już 18 miesięczne dziecko powinno kłaść misie/lale spać, dać jej jeść, pić z kubeczka, udawać, że rozmawia przez telefon).
Obecność sztywnych wzorców zachowania, aktywności i zainteresowań:
niewłaściwy sposób wykorzystywania przedmiotów/ nietypowa zabawa niezgodna z przeznaczeniem zabawki (np. bawi się samochodzikiem wpatrując się w jego koła lub odwraca samochód i rusza kołami - może to trwać bardzo długo-kilka godzin)lub bierze zabawki do buzi, manipuluje nimi bezmyślnie lub rzuca nimi o ziemię;
przybieranie nietypowych póz;
silna potrzeba identyczności w otoczeniu (zawsze wybiera tą samą drogę, wszystko musi stać w określonym miejscu i nie można tego przestawić, nie lubi zmian w rozkładzie dnia);
noszenie talizmanów (przedmioty bez których nie wyobraża sobie życia - może to być kawałek rurki, kamyczek, piórko...obojętnie co).
Zaburzenia związane z przetwarzaniem bodźców sensorycznych:
niezwykłe zainteresowania wzrokowe (dziecko lubi oglądać tv z bliska, wpatruje się w słońce, żarówki lub lustra, wertuje książeczki nie oglądając obrazków, mruży oczy, wpatruje się w pyłki, cienie, światło padające na ziemię, macha rączkami przed oczami, kiwa się, kręci w kółko, wpatruje w jeden punkt, "zamyśla się", patrzy "przez" osobę);
nietypowe reakcje na dźwięki (boi się odkurzacza,suszarki do włosów, wiertarki czy innych urządzeń,zatyka i odkrywa uszy, lubi zabawki dźwiękowe i bawi się nimi cały czas, rzuca przedmiotami, reaguje tylko na cichy głos lub piszczy);
brak reakcji na ból, zimno lub gorąco (nie płacze gdy się uderzy);
nietypowa reakcja na dotyk : nie lubi być głaskane, przytulane lub uwielbia się mocno przytulać, wciskać w ciasne przestrzenie, być ugniatane poduszkami. Nie lubi obcinać paznokci, smarowania twarzy kremem. Nie lubi nosić ubrań - rozbiera się, chodzi na palcach lub pociera dłońmi lub stopami o różne powierzchnie ( szorstka ściana, wykładzina). Zachowania autoagresywne (dziecko może się gryźć, szczypać, wyrywać włosy, wkładać palce do oczu...);
nietypowa reakcja na zapachy, nadwrażliwość smakowa (wybiera tylko niektóre potrawy, nie lubi kuchni lub uwielbia w niej przebywać, wącha rzeczy które mają zapach, zjada rzeczy niejadalne, często trzyma coś w buzi lub ***, gryzie ubrania.
Należy pamiętać, że pojedynczy objaw występujący u dziecka nie jest równoznaczny z występowaniem autyzmu, lecz występowanie kilku z nich jest już wskazaniem do bardziej wnikliwej obserwacji dziecka.
gość
20-11-2012, 19:52:22

Basiu a jak na co dzień radzisz sobie i czy masz opiekunkę , czy Twój syn uczęszcza do specjalnej szkoły tam u Ciebie w Szkocji?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: