Reklama:

Mój tata otrzymał opis badania tomograficznego , co to oznacza? (11)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-06-2007, 17:22:00

to moj adres : nieslodki@op.pl, to ja pisałem tekst powyżej
gość
30-06-2007, 17:22:00

W rogu skroniowym lewym zmiana ogniskowa, intensywnie wzmacjaniąca się po dożylnym podaniu środka kontrastowego, ze zwapnieniami, wym. 13 x 8 mm - wyściółczak, brodawczak? z wtórnym poszerzeniem tego rogu wskazane badanie MR. Niewielkie poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych nad płatami czołowymi do 7 mm. Zaznaczone zaniki korowo-podkorowe. Struktura mózgu i móżdżku bez zmian ogniskowych.
gość
30-06-2007, 21:11:00

Koniecznie trzeba wykonać Rezonans Magnetyczny mózgu, ponieważ jest podejrzenie nowotworu, TK nie da dokładnego obrazu ogniska.
Proponuję Bydgoszcz, ponieważ tam wykonują najnowszą metodą PET/CT badanie, które jest najdokładniejsze i wykazuje najmniejsze zmiany w organiźmie nowotworowe, niekoniecznie złośliwe. ( mogą to być zmiany po jakimś uderzeniu). Powiaty prowadzą program dofinansowania do tego badania, można ubiegać się o taki wniosek do Bydgoszczy lub wystawia skierowanie Klinika Onkologiczna lub poradnia. Link do Bydgoszczy poniżej.
http://www.co.bydgoszcz.pl/lecznictwo/badania-diagnostyczne.html
Pozdrawiam. Nie lubię jak lekarze piszą w wyniku badania może to, może tamto. Podobna sytuacja mnie spotkała.
gość
01-07-2007, 11:15:00

Nie lubię jak lekarze piszą w wyniku badania może to, może tamto. Podobna sytuacja mnie spotkała.

A ja lubię . I chyba każdego taka sytuacja spotkała, no bo po to robi się badanie żeby określić rodzaj zmiany, choćby w przybliżeniu na tyle na ile pozwala uzyskany obraz!.
gość
29-09-2008, 21:55:00

30-06-2007 o 19:22, gość :
W rogu skroniowym lewym zmiana ogniskowa, intensywnie wzmacjaniąca się po dożylnym podaniu środka kontrastowego, ze zwapnieniami, wym. 13 x 8 mm - wyściółczak, brodawczak? z wtórnym poszerzeniem tego rogu wskazane badanie MR. Niewielkie poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych nad płatami czołowymi do 7 mm. Zaznaczone zaniki korowo-podkorowe. Struktura mózgu i móżdżku bez zmian ogniskowych.
gość
03-02-2009, 18:58:00

30-06-2007 o 19:22, gość :
Witam !
Dnia 10,11,2008 r. musiałam wykonać badanie TK głowy ponieważ bolała mnie zbyt często głowa i ból był narastający. Wynik wykazał ,że mam cechy znacznego zaniku korowego w okolicach czołowo-ciemieniowych o poszerzonej przestrzeni przymózgowej do grubości około 0,9 cm, podobne zmiany widoczne są od przodu również przysierpowo,widoczne są też cechy niewielkiego zaniku móżdżku.Poza tym obraz mózgowia i wenątrzczaszkowy przestrzeni płynowych jest w badaniu TK prawidłowy a po podaniu kontrastu ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. Badanie w oknie kostnym wykazało obustronnie częściowe upośledzenie powietrzności komórek sutkowych ...co to oznacza??????? Po tym badaniu wysłano mnie na MR głowy i badanie wykazało ...poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych w okolicach czołowo-ciemieniowych obustronnie do 1,2 cm po stronie prawej, do 1,1 cm po stronie lewej. Obraz MR może odpowiadać zmianom pourazowym-wodniaki przymózgowe .Pytanie czy jest to groźne i co te badania oznaczają? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

gość
22-10-2009, 13:29:16

Gość 2007-06-16 19:25:00 ja rownierz mam z tym problem ale dochadza do tego jeszcze zawroty glowy i i "napady lęku?' tak bym to nazwal raptem czuje jak bym zaraz mial zemdlec, albo robi mi sie goraco. jest mi lepiej jak wypije kawe

gość
23-10-2009, 12:26:53

Polecam gorąco www.synapsa.biz
Naprawdę warto się z tym lekarzem skontaktować:)
gość
07-11-2009, 15:05:50

Gość 2007-06-16 19:25:00 ja rownierz mam z tym problem ale dochadza do tego jeszcze zawroty glowy i i "napady lęku?' tak bym to nazwal raptem czuje jak bym zaraz mial zemdlec, albo robi mi sie goraco. jest mi lepiej jak wypije kawe

gość
16-01-2010, 12:00:54

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: