Reklama:

Migrena i wyniki badań tomografii (12)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
21-05-2011, 18:15:19

Witam, zgłosiłem się swego czasu do neurologa który zdiagnozował u mnie migreny. Została mi przepisana Flunaryzyna i skierowanie na tomografię. W tomografii mam napisane że jest "poszerzona szczelina Sylwiusza do 23mm" i nie wiem co to oznacza, czy jest to coś groźnego? Chciałbbym się przygotować mentalnie na wszystko co mogę usłyszeć od lekarza...
gość
22-05-2011, 00:31:17

Mariusz,wskazywac moze na torbiel pajeczynowki o wymiarze 2cm3mm w szczelinie Sylwiusza. O ile tak jest to ta torbiel ( rodzaj zenski) jest mala i niegrozna. Wiele ludzi ma tak od urodzenia , wiele nie robi badan wiec nie wie o malfunkcjach mozgowych. Nie ma zagrozenia w Twoim przypadku, bole glowy nie sa powodowane torbielami, lecz migrena.Napisz po wizycie, pozdrawiam Jagoda
gość
23-05-2011, 08:52:52

witaj. Zgadzam się z przedmówczynią. A samej migreny nie musisz się objawiać, ja już leczę się pół roku. Biorę sumamigren przepisany przez neurologa, do tego zmienilam swoje złe nawyki żywieniowe i juz jest dużo lepiej. Jeśli będziesz pod kontrolą lekarza to migrena wcale nie będzie taka straszna. Można nauczyć się z nią żyć.
gość
24-05-2011, 06:38:00

Pan doktor powiedział na ostatniej wizycie, że po wynikach prawdopodobnie przepisze mi coś co działa podobnie do wenlafaksyny
gość
24-05-2011, 08:48:59

Czyli leczenie idzie w stronę antydepresantów. Możliwe, że tego wymaga Twój przypadek. Bardzo dobrze, że jesteś pod stałą kontrolą lekarza, bo to tak na prawdę jest najważniejsze. Mam nadzieje, że Twój stan zdrowia się poprawi.
gość
24-05-2011, 20:49:31

Z tym, że ja od dłuższego czasu leczyłem się już wenlafaksyną i niestety neurolog nie mógł mi przepisać tego leku, teraz jak odstawiam, będzie mógł przepisać, tylko pytanie ile te leki kosztują?
Wszystkiego dowiem się w czwartek.
gość
25-05-2011, 11:19:57

Nie wiem ile mogą ksoztować bo nigdy ich nie brałam. Jak mi neurolog przepisał pierwszy raz sumamigren to też myślałam, że skoro to lek na recepte to będzie strasznie drogi...a w aptece się okazalo, że zapłaciłam coś koło 40 zł :). więc nie nastawiaj się na wielkie kwoty...bo teraz już leki są w normalnych cenach
gość
25-05-2011, 20:04:43

No cóż, dowiem się wszystkiego jutro, mam o 17.15 wizytę. ciekawe czego się dowiem :]
Początkujący
26-05-2011, 20:33:19

Witam,

Byłem u doktora i przepisał mi Amitryptylinę. Mam ją przyjmować 1x1 i po tygodniu czy dwóch przejść na dwie tabletki jeżeli nie będzie pomagać :)
Zobaczymy jak to będzie :)
A co do samego wyniku badania, to powidział, że nie ma się czym przejmować.
Może mi ktoś wyjaśnić co oznacza:
"hypoplastyczny płat skroniowy" ?
gość
26-05-2011, 21:14:50

Mariusz, hypoplastyczny plat skroniowy oznacza ,ze nie byl dostatacznie wyksztalcony, dostatecznie uformowany. Masz ta malformacje od urodzenia , ona nie wplywa na funkcjonalnosc mozgu, nic nie martw sie jest w porzadku, bierz leki , farmakologia pomaga. Ja mam tetniak w mozgu od urodzenia i w zwiazku z tym migreny , biore proszki przeciwbolowe i jest ok. Pozdrawiam Ciebie , zycze poprawy.Jagoda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: