Reklama:

krwiak nadtwardowkowy (11)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-08-2008, 13:05:00

czy ktos ma jakies wiadomosci dotyczacego tego tematu.Objawy i skutki.Prosilabym o podzielenie sie tymi wiadomosciami.Z gory dziekuje!.
gość
22-08-2008, 13:35:00

Krwiak nadtwardówkowy powstaje na skutek gromadzenia się wynaczynionej krwi pomiędzy kością czaszki a oponą twardą. Jest następstwem pourazowego uszkodzenia tętnicy, z reguły oponowej środkowej lub jednej z jej gałęzi i najczęściej jest zlokalizowany w okolicy skroniowej lub skroniowo-ciemieniowej. Rzadziej źródłem krwawienia są zatoki opony twardej i naczynia śródkościa w miejscu złamania.

Ostry krwiak nadtwardówkowy może być przyczyną bezpośredniego zagrożenia życia. W wyniku uszkodzenia naczyń tętniczych zbiornik wynaczynionej krwi szybko się powiększa i uciska tkankę mózgową. Wzrost ciśnienia śródczaszkowego prowadzi do wgłobień wewnątrzczaszkowych.

Krwiak nadtwardówkowy
Krwiak tworzący się najczęściej w wyniku urazu i złamania kości czaszki. Krew gromadzi się pomiędzy kością czaszki a oponą twardą (opony mózgowo-rdzeniowe).

Ma przebieg często bezobjawowy i dlatego stanowi duże zagrożenie. Typowa dla krwiaka nadtwardówkowego jest sekwencja zdarzeń: uraz, utrata przytomności, odzyskanie przytomności i przejściowa poprawa (tzw. przejaśnienie), nagłe pogorszenie stanu chorego i stan śpiączkowy.
gość
22-08-2008, 13:41:00

JA MAM KRWIAKA PODWARDóWKOWEGO CZY KTOś WIE COś NA TEN TEMAT W TOMOGRAFI NAPISALI KRWIAK PODWARDóWKOWY MOżE SUGEROWAć WODNIAK??
gość
24-08-2008, 01:32:00

22-08-2008 o 15:35, gość :
Krwiak nadtwardówkowy powstaje na skutek gromadzenia się wynaczynionej krwi pomiędzy kością czaszki a oponą twardą. Jest następstwem pourazowego uszkodzenia tętnicy, z reguły oponowej środkowej lub jednej z jej gałęzi i najczęściej jest zlokalizowany w okolicy skroniowej lub skroniowo-ciemieniowej. Rzadziej źródłem krwawienia są zatoki opony twardej i naczynia śródkościa w miejscu złamania.

Ostry krwiak nadtwardówkowy może być przyczyną bezpośredniego zagrożenia życia. W wyniku uszkodzenia naczyń tętniczych zbiornik wynaczynionej krwi szybko się powiększa i uciska tkankę mózgową. Wzrost ciśnienia śródczaszkowego prowadzi do wgłobień wewnątrzczaszkowych.

Krwiak nadtwardówkowy
Krwiak tworzący się najczęściej w wyniku urazu i złamania kości czaszki. Krew gromadzi się pomiędzy kością czaszki a oponą twardą (opony mózgowo-rdzeniowe).

Ma przebieg często bezobjawowy i dlatego stanowi duże zagrożenie. Typowa dla krwiaka nadtwardówkowego jest sekwencja zdarzeń: uraz, utrata przytomności, odzyskanie przytomności i przejściowa poprawa (tzw. przejaśnienie), nagłe pogorszenie stanu chorego i stan śpiączkowy.
gość
28-08-2008, 11:41:00

Dziekuje za przyblizenie mi definicji krwiaka nadtwardowkowego.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy mozliwe jest aby przy pierwszym uderzeniu glowa na cmentarzu o plyte marmurowa (1,5 roku temu) ,powstal juz krwiak i dawal tylko czasami znac o sobie piekacymi ,krotkotrwalymi bolami glowy,a 1,5 miesiaca przed smiercia nastepnym upadkiem w sklepie przemyslowym,zostal on na tyle naruszony ze szesc dni przed smiercia (Czwartek rano niesamowity bol glowy - poznym popoludniem tracenie na kilka minut swiadomosci,Piatek rano ,znaleziono Mame na ulicy - chyba upadla ?bez kontaktowa,jak powiedzial lekarz pogotowia.Wieczorem o 22 - operacja-i nie odzyskawszy przytomnosci - smierc we wtorek 24.06.2008 !.),tak szybko dal sie we znaki ze nie bylo nawet mozliwosci reakcji.Czy lekarz domowy u ktorego Mama byla w czwartek rano powinien byl ocenic sytuacje???.Dal skierowanie na badanie kregoslupa!!!!!.Blagam o odpowiedz!.
gość
28-08-2008, 11:42:00

Dziekuje za przyblizenie mi definicji krwiaka nadtwardowkowego.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy mozliwe jest aby przy pierwszym uderzeniu glowa na cmentarzu o plyte marmurowa (1,5 roku temu) ,powstal juz krwiak i dawal tylko czasami znac o sobie piekacymi ,krotkotrwalymi bolami glowy,a 1,5 miesiaca przed smiercia nastepnym upadkiem w sklepie przemyslowym,zostal on na tyle naruszony ze szesc dni przed smiercia (Czwartek rano niesamowity bol glowy - poznym popoludniem tracenie na kilka minut swiadomosci,Piatek rano ,znaleziono Mame na ulicy - chyba upadla ?bez kontaktowa,jak powiedzial lekarz pogotowia.Wieczorem o 22 - operacja-i nie odzyskawszy przytomnosci - smierc we wtorek 24.06.2008 !.),tak szybko dal sie we znaki ze nie bylo nawet mozliwosci reakcji.Czy lekarz domowy u ktorego Mama byla w czwartek rano powinien byl ocenic sytuacje???.Dal skierowanie na badanie kregoslupa!!!!!.Blagam o odpowiedz!.
gość
28-08-2008, 21:44:00

Jeśli krwiak nie był wynikiem choroby (tętniaka, naczyniaka, jakiegoś guza) tylko wynikiem upadku to po 1,5 roku nie powinno być po nim w zasadzie śladu. Krwiak się po prostu wchłania i znika. Piszesz że mama miała operacje i po operacji nie podali przyczyny tego krwiaka?.

Co do lekarza to trudno tu oceniać. Logicznie myśląc, jak się ma bardzo mocny ból głowy i jest się po dwóch upadkach, to od lekarza należało by oczekiwać skierowania na badania głowy a nie kręgosłupa.
gość
31-08-2008, 00:53:00

Serdecznie dziekuje za odpowiedz.Po operacji lekarz powiedzial ze byl to wlasnie krwiak nadtwardowkowy i ze powstal niedawno - czyli zgadzaloby sie to z ostatnim upadkiem ok.1,5 miesiaca temu.Poniewaz byl to uraz glowy Mama miala wykonana sekcje zwlok, po odebraniu zaswiadcznia z Oczek - przeczytalam ze zostal uszkodzony rdzen nerwowy.Co dla mnie jako laika w tej dziedzinie,stawia nastepne pytania...Chce ndmienic ze mieszkam za granica i dlatego zadaje te pytania,poniewaz nie wiem sama czy nie przegapilam czegos, kiedy Mama uskarzala sie na bol lewej nogi (krwiak byl po prawej stronie),ze czasami zapomina nazw rzeczy itd...Ale gdybym wczesniej wiedziala ze oznaki ktore miala to -.....Teraz wiem wiele wiecej ale nie moge juz w niczym pomoc.To straszne.Czy uszkodzenie rdzenia mozgowego jest nastepstwem tego krwiaka?
gość
27-09-2008, 00:59:00

Blagam o odpowiedz!.Czy uszkodzenie rdzenia nerwowego moze byc krwiak nadtwardowkowy?????????????????
gość
05-03-2010, 23:29:09

Po tak dlugim czasie nikt mi nie potrafi odpowiedziec ?....
Albo zle zadalam pytanie?-
Czyli trepanacja czaszki .to bylo powodem uszkodzenia rdzenia mozgowego.......... .

Mimo wszystko moze ktos wreszcie bedzie mogl mi przyblizyc to pojecie.....
Zle wykonana operacja?

Blagam o jakakolwiek odpowiedz !.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: