Reklama:

Jakie badanie lepsze RMI czy CT? Jakie samopoczucie po kontraście? (19)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-09-2007, 10:01:00

05-09-2007 o 04:51, gość :
W roku 2002 w szkole, siedząc na lekcji matematyki dostałem dziwnych, nagłych zawrotów głowy, przy tym zdrętwiał mi kark i poczułem na nim ciepło, poczułem chęć skulenia się, położenia na ławce głowy, w uszach szum, w oczach różnkolorowe mroczki, wyraźnie czułem że za chwilę zemdleję, czułem jak bym latał/fruwał razm z ławką po całej sali, zimno w stopach i na dłoniach, jednocześnie bardzo spocone i stopy i dłonie - i nagle szybki wystrzał adrenaliny, nagłe pobudzenie serca do pracy, super wysokie tętno i wszystko powróciło do normy. Za chwilę to samo. Udałem się z pomocą kolegów do pielęgniarki, która wezwała pogotowie. Po tym spacerze z sali do gabinetu szkolnej pielęgniarki poprawiłoi mi się. Okazało się ze miałe bardzo wysoki puls i wysokie ciśnienie tętnicze. Jednak chciałem je mieć, bo gdy zwalniało czułem się bardzo źle. Przyjęto mnie w szpitalu, wszystkie badania wyszły dobrze oprócz tego że wykryto u mnienadciśnienie tętnicze oraz stłuszczenie wątroby (w tym wysoki cholesterol, enzymy wątrobowe, problemy z wydzielaniem hormonu brancher przez wątrobe, oraz wysokie stężenie trójglicerydów). Wypisano mnie ze skierowaniem do Centrum Zdrowia Dziecka z zaleceniami przyjmowania Amlozka w dawkach 5mg (lek na nadciśnienie tętnicze).

Napady nadal występowały, zazwyczaj w szkole, na mieście, po za domem - w domu zazwyczaj było ok - zdarzały się ale bardzo rzadko. Lekarze często zwalali winę na tarczycę - ale jej wyniki były ok.

Wynik CT wyszedł na granicy normy, a wyniki EEG zawsze wskazywały na problemy zlokazlizowane z tyłu głowy. Jednak neurolodzy mówili że jest ok. Również borykałem się tego czasu z bólami głowy po lewej stronie i lekkimi zaburzeniami pola widzenia - te jednak wyszło w normie - czyli "tak ma być" jak mi powiedzieli. Po gruntownym przebadaniu leczyłem się z CZD (Centrum Zdrowia Dziecka).

Nic tak naprawdę z tego leczenia nie wynikło, chcieli robić biopsję wątroby, ale jedni lekarze mówili tak - należy robić, a drudzy - należy rzymac dietę i zobaczyć co będzie dalej. Dalej wypisano mnie z CZD - w końcu do biopsji nie doszło.

Borykałem się z tymi dziwnymi uczuciami na mieście, na studiach, w pracy, ale skoro lekarze mówią ze jest ok, to jest ok - to znaczy że coś we mniejest nie tak - może nerwica? Do tego wszystkiego doszły dziwne skurcze dodatkowe w sercu - przez które znalazłem się na izbie przyjęć w szpitalu a po których odsyłano mnie do domu. Kilka razy serce uderzyło mi z 8 razy mocno pod rząd, tak że mało nie upadłem - wykonano echo serca, egk - i wszystko ok. Miałem holtery - wszystko ok :] Odstawiłem samemu Amlozek - napady tych uderzeń (np 10x przewalania serca w klatce piersiowej i braku oddechu) się powtarzały. Było nadciśnienie. I tak sobie żyłem, aż do momentu z przed miesiąca - kiedy to znowu doszło do tych uderzeń serca - i kiedy znowu zmierzyłem ciśnienie. Okazało się, ze jest w normie. Ciśnienie samo spadło, ale zauważyłem że dostałem jakichś duszności. Poszedłem do lekarza zapisano mi jakiś lek antyarytmiczny ale z racji że wyjeżdżałem za granicę do Egiptu ich nieprzyjmowałem - gdyś, skutki uboczne mogły by być gorsze niż zalety z leczenia. Zauważyłem też znaczne ubytki w polu widzenia po stronach skroniowych - patrząc kątem oka np. widzę tułw osoby z którą rozmawiam, ale nie widze już jej głowy :/ Również to co widzę to tak jak przez mgłę, mam jakieś mroczki przed oczami, jakieś pływające/latające czarne plamy przeźroczyste, tak jak znajdowały by się w łzach. W dodatku czuję dziwny ból z lewej strony głowy czasami boli z tyłu głosy, czasami z boku a czasami nad okiem, na czole w skroni, czuję tez mrowienie w dolnych partiach ciała :>, drętwienie lewej ręki czy drętwienie prawej łopatki (to jednak lekarze zrzucili na kręgosłup - tą łopatke)., do tego czuje jak by lewe oko było wypychane do przodu, to samo mam z lewym uchem - czasami takjak by mnie bolało ucho - byłem kiedyś z tym problemem u laryngologa - stwierdził że ok. Dostałem zestaw badań krwi - wszystkie wyszły dużo ponad norme i cholesterol i trójglicerydy i enzymy i co ważne, TSH około 90!!! kilkadziesiąt razy ponad normę. Wyjechałem na wczasy w takim stanie. Co najlepsze, na wczasach poprawiło m się. Nie wiem czy porpostu lepiej byłem nastawiony do tego, morze, ciepło, słońce, basen - czy jak - ale czułem się zdecydowanie lepiej. Może czasamizwracałem uwage na te zaburzenia pola widzenia i duszność, ale głowa nie bolała i było ok. Może po zjedzeniu było gorzej - dlatego starałem się nie jeść - jedynie owoce i warzywa. Po powrocie o Polski okazało się że schudłem 8 kilo (może przez ruch bo teraz waga na szczęście utrzymuje się na tym samym poziomie). Wykonałem powtórnie badania, cholesterol z 250 wzrósł do 310!, aspat i alat (enzymy wątrobowe) też za wysokiei trójglicerydy 345! Za to zmniejszył się wynik TSH do ok. 60. Lekarz stwierdził że to problemy z niedoczynnością tarczycy (co mnie zaskoczyło bo nigdy z nią nie miałem problemów) - skierował mnie do Endokrynologa na Cito (na szybko) bowiem terminy w naszym kraju są takie, że normalnie przyjęty bym został w grudniu :] Poszedłem do Endokrynologa - który bez żadnych innych badań hormonalnych przepisał mi hormony - Letrox w dawce 100mg który biorę do dzisiaj. Duszności troszkę ustąpiły, mam wykonać kolejne badania w okolicy 15 września ale nadal czuję się kiepsko. Postanowiłem iść na badanie głowy - na Rezonans Magnetyczny prywatnie - normalnie terminy są na grudzień :/ szit Dopiero później planuje wybrać się do Neurologa - już z wynikiem.

I teraz pytanie, jakie badanie jest lepsze? Rezonans czy Tomografia komputerowa? Z tego co słyszałem RMI można wykonac dokładnie badanie tylko jednej części ciała (albo głowy, albo móżdżku, albo przysadki mózgowej) a CT robi obraz całej głowy. Znowu RMI jest zdrowsze, nie ma promieni rentgena i jest dokładniejsze. Jakie badanie wykonać, aby zbadać całą głowę? Niestety, wolę postąpić w ten sposób (gdyż te badania są bardzo dokładne i dają już mniej więcej jakiś obraz neurologowi) niż najpierw zapisywać się na wizytę... w grudniu...

Chciałbym też spytać, czy ktoś miał do czynienia z Państwa z kontrastem? Moje poprzednie CT odbyło się bez kontrastu, a ze względu na wystepującą u mnie arytmie (być może ze względu na to wysokie TSH - nie wiem ale jednak) boję się, że może byćcoś nie halo. Proszę wszystkich którzy przeszli CT czy RMI z kontrastem o Wasze "wrażenia" A także o to, czy ktoś może miał podobne zaburzenia do moich? Będę bardzo wdzięczny. gdyż męczę się z nimi już ponad 4 lata :/

Pozdrawiam, BioComp
gość
08-09-2007, 10:24:00

Siema powiem ci tak mam identyczny problem co ty ;( niewiem co mam robic od roku jak zostalem pobity .Po pobiciu nie poszedlem do lekaza zostalem dosyc ostro obity na lewej stronie twarzy jak wszytko mi sie zagoilo pewnego dnia siedzialem na lawce i tak nagle zaczelem sie czymns przejmowac nawet nie widzialem czym wslalem z lawki zakreciolo mi sie w glowie zrobilo ciemno przed oczyma i zaczelo ostro walic mi serce czulem tak jak bym mial serce w glowie takie ostre lupanie ze malo sie nie wywrucilem prubowalem sie jakas uspokoic i przeszlo od tamtej pory zaczol sie moj problem .Na drugi dzien jak wstalem bylo normlnie dopiero wieczorem znowu zaczelo mi sie krecic w glowie ale to minelo.Jak wstalem trzeciego dnia zaczela mnie bolec glowa powiedzialem dla rodzicow o tym wszystkim kazdy mi mowil ze to pewnie od tego pobicia ze moge miec jakiegos krwiaka czy cos takiego zaczolem sie przejmowac ze chlopak ktory ma 17 lat moze miec takie problemy zawsze bylem zdrowy niugdy nie mialem problemoiw ze zdrowiem .Poszedlem do lekaza w przechodni on zmioezyl mi cisnienie kturego nie mialem w normie wiec napisal mi skierowanie do szpitala na neurologie tam mialem zrobiona temografie glowy.Na niej wykazalo ze niemam zadnego powaznego problemu tylo ze mam peknieta luske skroniowa ktura sama mi sie zagoi -nic powaznego jestem zdrowy.Jak wyszedlem ze szpitala przez jakis czas czulem sie dobze ale pojawil sie problem zaczely latac mi przed oczami takie mroczki takie kropeczki pajaczki i zaczela mnie bolec glowa z tylu po lewej stronie ostro skakalo mi cisnienie zaczelaem lapac zalamke ze wyszedlem ze szpitala ze niby jest dobze a tu zonk i dalej lipa.zylem tak troche az w koncu niewytrzymalem i znowu poszedlem do lekaza ten napisal mi skierowanie do szpitala ale lepszego wiekszego w wiekszym miescie .Pjechalem tam mialem zrobiony wszytkie chyba mozliwe badania znowu mialem tomografie badali mi sluch wzrok serce itp na wynikach nie nie bylo kazdy sie cieszy ze mi nic nie jest ale ja czuje bol w szpitalu mialem tez wizyte z psychologiem ktory zaczol mi tlumaczyc ze nieraz czlowiek moze miec takie stany lekowe ktore wywoluja bol ze czlowiek moze sobie wkrecic ze go boli ale sam tez moze to odkrecic po tej godzinej rozmowie troche czulem sie lepiej bardziej silny.Wrucilem do domu wszytko bylo spoko glowa nie bolala jakos zapomnialem o tym czsami tylko przechodzily mnie dziwne leki nie moglem spac czulem taki nie pokoj w sobie.Zylem sobie tak do konca roku szkolnego cale wakacje w wakacje troche zmniejszyly sie te leki.A o to koncza sie wakacje od niedzieli ostatniego dnia wakacji zaczyna bolec mnie glowa z tylu po lewej stronie zaczami kolo oczu takie dziwne bole czsem teki impulsy czasem trzyma dlugo ale zwykle po lewej stronie glowy z tylu.Boli mnie wlasnie 6 dzien i nie wiem czy to przez to ze zabolalo mnie i sie przejolem i mnie teraz bedzie bolec do tego ze sie uspokoje moze cos naprawde mam tam w srodku nie wiem gdzie mam szukac pomocy !! a ty jak jestes zdrowy ?kto ci pomogl ?niewiem co mam robic POMOCY!!!!!!!!!
gość
08-09-2007, 10:26:00

I JESZCZE JUEDNO PISAC NA GG JAK KTOS BEDZIE WIEDZIAL JAK MAM SOBIE POMOC I WIE CO TO JEST BADZ MA TEN SAMEM PROBLEM CO JA 7041364
gość
09-09-2007, 03:33:00

Zrobiłem badanie RM - wszystko wyszło oki. Tylko nie wiem czy "Wyraźny podział przysadki na gruczoł i nerw" to jest ok? Po za tym wszystko w normie. Czy jeśli robi się badanie RM głowy, to wychodzą też takie sprawy jak tętniaki? Czy może żeby je ew. wykryć, należy wykonać Angiografie RM? (chyba tak to się pisze ) Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, BioComp.
gość
14-09-2007, 13:20:00

moim zdaniem lepsze jest badanie MR z kontrastem twoja historia jest podobna do mojej ja mam zapalenie mózgu i też leczyłem się w CZD
gość
14-09-2007, 13:21:00

moim zdaniem lepsze jest badanie MR z kontrastem twoja historia jest podobna do mojej ja mam zapalenie mózgu i też leczyłem się w CZD
gość
15-07-2009, 20:50:00

Witaj, mam podobny problem-bóle głowy od ponad roku. Czasami też dziwny ból oka - jakby skurcz - nie mogę popatrzeć wtedy do góry bo oko jakby się "cofa". Ból jest albo miejscowy - u nasady nosa albo tętniący na całą głowę. Mam poważną wadę wzroku: -8 ale okulista wykluczył tą przyczynę. Laryngolog wykluczył zatoki a neurolog wysłał mnie na RM. Byłam dziś ale nie zgodziłam się na podanie kontrastu. Jutro mam wyniki. POzdrawiam, pisz jak u Ciebie. Madzin
gość
31-12-2009, 12:33:35

Jak nie chcecie czekać na RMI czy CT to zróbcie tak jak ja - ale to hardkorowe wyjście.

Podejść niedaleko szpitala - pogotowia. Z kolegą/koleżanką. Położyć się na ziemi i udawac nieprzytomnego. Niech kolega/koleżanka zawoła ludzi z pogotowia i powie, żeście się poślizgnęli na lodzie i straciliście przytomność. Robią wtedy od razu RMI/CT bez problemu bo MUSZĄ - taka procedura :) Pozdro ;p

PS2. Aha - ocknąć możecie się już w szpitalu czy tam jak was wezmą na nosze.

Hardkorowa opcja ale jak ktoś bardzo się sra, że ma w głowie tętniaka/guza to najlepsze wyjście ;p

Albo zabulić prywatnie.
gość
17-04-2010, 08:56:40

witam serdecznie,

chciałem prosić o pilny kontakt osoby o nicku biokomp;
od 3 lat mam bardzo zbliżone objawy i historię leczenia; chciałem się dowiedzieć czy u Ciebie coś znaleziono poza taką spychologią jaką opisujesz; z góry dzięki; poniżej wklejam link do forum na którym umieściłem opis;

czucznik@o2.pl
gg: 1580872

http://forum.kardiolo.pl/temat7353.htm

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: