Reklama:

Interpretacja wyników, pomoc w diagnozie (11)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
25-09-2013, 23:00:27

Witam
Nazywam się Paweł i mam 23 lata. Moje problemy z kręgosłupem zaczęły dawno, już nawet nie jestem w stanie określić dokładniejszej daty. W tym roku nasiliły się do tego stopnia że postanowiłem umówić się na wizytę do neurologa który zlecił mi badanie rezonansem. Problem dotyczy odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Jednakże w czasie w czasie wizyty zapomniałem powiedzieć również o dolegliwościach związanych z odcinkiem szyjnym. może ma to związek z dolnym ale tego może dowiem się dopiero za miesiąc bo wtedy mam kolejną wizytą u neurologa.
Opiszę objawy jakie towarzyszą mi na co dzień z odcinkiem szyjnym:
-Drętwienie karku po dłuższym siedzeniu. Szczególnie zauważalne podczas prowadzenia samochodu, mając takie drętwienie mimowolnie pochylam szyję z głową do przodu robiąc tzw"łabędzia" przez co odczuwam silne bóle kręgu na moje oko jest to 3 krąg jednak mogę się mylić.
-Strzelanie/Strzykanie karku co 10 min mogę szybkim ruchem strzelić głośno karkiem.
-Chrupanie karku najbardziej uciążliwe. Pozostałych 2 mogę jakoś unikać ale tego niestety nie. Polega to na tym że gdy zasypiam robiąc delikatne ruchy głową w prawo/lewo odczuwam delikatne chrupanie jakby mini strzelanie nawet głęboko oddychając gdy wprawiam w ruch moje ciało przesuwam delikatnie kręgosłupem to czuje chrupnięcia.Powoduje to trudności z zasypianiem.
Objawy te nasiliły się w okresie ostatniego pół roku. Wcześniej występowały jednak nie z taką siłą np chrupanie odczuwałem raz/dwa razy w miesiącu teraz codziennie. Nasiliły się one wraz z nasileniem bóli w odcinku lędzwiowo krzyżowym.
Opis badania MR odcinka lędz-krz:
-Dehydratacja krążków międzykręgowych odc. L4/L5, L5/S1
-Tylno prawoboczna przepuklina krążka międzykręgowego L5/S1 z niewielkim modelowaniem worka oponowego
Żałuję że nie wspomniałem przy pierwszej wizycie o odcinku szyjnym wtedy pewnie miałbym rezonans również tej części.
Stąd moje pytania:
- Czy oba bóle kręgosłupa (część ledz-krzyż z odc. szyjnym ) mają ze sobą wspólną przyczynę ?
-Jaka może być przyczyna bólu odcinka szyjnego i tego chrupania?
Dziękuje za pomoc Pozdrawiam Paweł
Początkujący
26-09-2013, 11:33:29

Witam. Żeby odpowiedzieć na pierwsze z pytań muszę znać charakter Twojej pracy?
Przyczyną "chrupania" w odcinku szyjnym, jeżeli nie było żadnego urazu, jest prawdopodobnie jego niestabilność (najczęściej na poziomie c5/c6; c6/c7, c7/th1), która powoduje blokowanie się zarówno tych kręgów jak i leżących powyżej. Potwierdza to również wspomniane drętwienie. W MRI wyjdzie pewnie zwężenie przestrzeni międzykręgowych i osteofity.
Co do odcinka L/S im wcześniej rozpoczniesz leczenie zachowawcze tym większe szanse, że w przyszłości unikniesz większych problemów.
Pozdrawiam,
Marcin
Początkujący
26-09-2013, 15:47:06

Pracuje lekko fizycznie. Zdarza mi się podnosić ciężkie przedmioty lecz nie jest to praca np. "na budowie". Bóle w części lędzwiowej nasilają się podczas dni wolnych, odpoczynku wtedy ten ból staje się bardziej uciążliwy.
Zdarzały się również okresy kiedy miewałem ostre bóle pleców, czułem to w okolicach miednicy miałem wrażenie i domownicy nazywali to " przewianiem", zazwyczaj mijały po około 2 tyg, jednak w tym czasie nie potrafiłem wykonać żadnego uchylenia czy podniesienia nogi stojąc.
A czy pomożesz mi w interpretacji badania rezonansem ?Co to dla mnie może oznaczać i jakie w takim przypadku stosuje się leczenie ?
Dziękuje za pomoc Pozdrawiam Paweł
Początkujący
26-09-2013, 17:15:37

Dehydratyzacja oznacza, ze powstały zmiany zwyrodnieniowe. Krążki międzykręgowe w opisanych segmentach tracą swoje właściwości biomechaniczne i biochemiczne, co w przypadku l5/s1 doprowadziło do dyskopatii. Poziom wyżej jest lepiej, ale prawdopodobieństwo powstania kolejnej dyskopatii jest duże.
Na tym etapie wystarczy leczenie zachowawcze, tzn.
- edukacja pacjenta (jak sobie radzić z bólem, cele terapii itd)
- opanowanie stanu zapalnego(fizykoterapia leki przeciwzapalne)
- zmniejszenie bólu (fizykoterapia, terapia manualna)
- przywrócenie prawidłowego funkcjonowania pozostałych segmentów w odcinku lędźwiowym (terapia manualna)
- poprawa stabilizacji kręgosłupa (kinezyterapia," szkoła kregosłupa")
- edukacja pacjenta (jak żyć żeby ból nie wrócił)
W takiej kolejności jak podałem
Początkujący
26-09-2013, 17:34:29

Dziękuje za cenne rady. Postaram skonsultować się z lekarzem w celu propozycji leczenia jak i leków.
Podczas pierwszej wizyty na którą dostałem skierowanie na rezonans lekarz zalecił stosowanie mi takich leków:
-olfen uno
-???
Nazwy tego drugiego nie mamjak sprawdzić bo przypadkowo zostawiłem je w miejscu teraz mi niedostępnym ..
Stosowanie było takie 1 tab rano jednego leku oraz pół tabletki drugiego przed snem, jednakże lekarz zaznaczył żeby brać je kiedy boli.
Z ulotki dostarczonej do pierwszego dowiedziałem sie o chorobie Bechertewa, poczytałem i objawy się zgadzają jednakże są dużo bardziej rozległe.
Czy lek który zlecił mi lekarz maja działanie podobne do twoich sugestii ?
Czy podejrzenia co do choroby Bechertewa mogą być słuszne ?
Może masz jakieś sugestie dotyczęce bólu karku ? Co powinienem zrobić doraźnie aby ból i chrupanie ustało ?
Pozdrawiam Paweł
Początkujący
26-09-2013, 19:55:55

Jeżeli chodzi o dobór leków to nie kwestionuje decyzji lekarzy ;).
Bechterew...Przez chwilę też o niej pomyślałem...
Które z dolegliwości masz?
1)ból pleców utrzymujący się przynajmniej 3 m-ce
2)ból pleców ustępujący podczas aktywności fizycznej
3)ból pleców nasilający się podczas odpoczynku
4)ból nasilający się w nocy, wybudzający
5)sztywność pleców po przebudzeniu
Początkujący
26-09-2013, 19:56:01

Jeżeli chodzi o dobór leków to nie kwestionuje decyzji lekarzy ;).
Bechterew...Przez chwilę też o niej pomyślałem...
Które z dolegliwości masz?
1)ból pleców utrzymujący się przynajmniej 3 m-ce
2)ból pleców ustępujący podczas aktywności fizycznej
3)ból pleców nasilający się podczas odpoczynku
4)ból nasilający się w nocy, wybudzający
5)sztywność pleców po przebudzeniu
Początkujący
28-09-2013, 13:09:03

Pasują pierwsze 3 no i może jeszcze ból po przebudzeniu
Początkujący
01-10-2013, 17:01:15

Widzę że Pan ucichł jednak chciałbym podziękować za czas poświęcony mi w napisaniu kilku komentarzy :)
Pozdrawiam Panie Marcinie
Początkujący
01-10-2013, 18:30:36

Trudno jednoznacznie stwierdzić czy to ZZSK, z podanych cech powiedziałbym, że to pogranicze tej choroby. Aby ostatecznie wykluczyć lub potwierdzić należałoby wykonać zdjęcie RTG lub MRI stawów krzyżowo-biodrowych. Wątpię żeby neurolog je zlecił. Najlepiej pójść do reumatologa, albo oczarować lekarza rodzinnego ;).
Czasami zdarza się, że na obraz dyskopatii nakłada się obraz ZZSK lub innej spondyloartropatii co utrudnia postawienie ostatecznej diagnozy i tym samym rozpoczęcie odpowiedniego leczenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: