Reklama:

Implant M6 w odcinku lędzwiowym (11)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-05-2013, 17:40:33

Witam
jestem po usunięciu dysku na poziomie L5/S1 mam pytanie:
Czy którykolwiek ośrodek w Polsce wszczepia aktualnie ten dysk w odcinku lędźwiowym?
Jaki jest koszt tego zabiegu/
Czy po wszczepieniu dysku M6 następuje zrost kregów (tak czytałem w wątku o implantach ruchomych w odcinku szyjnym?
Jaka jest żywotność tego dysku, jakie ma wady (implant?
Wtajemniczona
11-06-2013, 18:30:10

Myślałam, że jak usuwają dysk, to zawsze "coś" tam wstawiają i dokładają do tego stabilizator kręgosłupa.
Masz przerwę między kręgami?
Ja będę operowana na odcinku od L-4 do S-1. Dostanę implanty DIAM.
http://angelius.pl/dystrakcja-miedzykolczysta.html
Na zadanie domowe dostałam od neurochirurga zapoznanie się z tematem, wyczytanie wszystkiego co możliwe o tych implantach i za tydzień, już w pełni świadomie ,zgodzę się na operację. Nie płacę. Na NFZ w Jastrzębiu Zdroju. Implant ruchomy :) Stosowany w Polsce od okołu pięciu lat. Ponoć rewelacja.
Na razie wiem tyle ile mi doktorek powiedział, ale jeśli chcesz, to zapytam o pytania nurtujące Ciebie. Koleją wizytę mam 18 czerwca :)
Początkujący
16-06-2013, 14:23:15

Witam
Mój lekarz twierdzi że nie potrzebuję żadnego implantu oraz stabilizacji.
Ja jednak ciągle szukam czegoś co pozwoli mi wrócić do normalnej aktywności fizycznej z przed zabiegu.
W sieci znalazłem informację o dysku M-6, w Polsce znalazłem tylko wzmiankę o udanej operacji wszczepienia tego dysku w odcinku szyjnym.
Jeśli to nie sprawi problemu czy może Pani zapytać o:
1 Czy w Polsce któryś ośrodek wykonuję zabiegi wszczepienia implantu M- 6 ( również odpłatnie)?
2. W jakim okresie po operacji osunięcia dysku można przeprowadzić zabieg?
3. Czy w przypadku lekkich ubytków neurologicznych (stopa) można przeprowadzić ww zabieg
Dziękuję
Wtajemniczona
16-06-2013, 20:32:21

Pojutrze mam wizytę i zapytam o wszczepianie implantu M-6 oraz o to jak szybko po operacji -pierwszej [usunięcia] może być druga [wszczepienie dysku], o cenę też się dowiem.
Czytałeś o DIAM? Wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
Początkujący
17-06-2013, 10:31:48

Dziękuję
O DIAM właśnie rozpocząłem poszukiwania i czytanie.
Dysk M6 jest implantem typu ADR http://spine.org.pl/movies/ptchk_m6.htm.
Ja już naprawdę nie wiem co jest lepsze a co gorsze
Życzę udanej wizyty
Pozdrawiam
Wtajemniczona
18-06-2013, 18:44:52

Wiele nie pomogę. Lekarz operujący decyduje o wszystkim, a przed zabiegiem dokładnie informuje co i jak. Jeśli operacja nie przyniosła efektu to leczy się to dalej. Najlepiej, żebyś udał się znów do lekarza i powiedział o dolegliwościach. Kontrolne MRI i decyzja co dalej.
Widzisz, ja myślałam, że skoro potrzebuję dwóch implantów to mi wstawią dwa za jednym razem. A nie. Na początku sierpnia, jak mój dr wróci z urlopu, będzie pierwsza operacja i jeśli dam radę normalnie funkcjonować, to na tym się zakończy, a jeśli nie, to za jakiś czas druga. Pierw zrobi L4-L5 a później L5-S1. Naraz się nie da. Mam trochę więcej problemów i niemożliwe jest usunięcie ich naraz .
Pozdrawiam!
Beata B.
Początkujący
21-06-2013, 16:18:05

bb12 dziękuję za pomoc. Ja idę do lekarza w przyszły czwartek.
Miejmy nadzieję że wystarczy jedna operacja i będziesz mogła funkcjonować.
Początkujący
29-01-2015, 12:39:12

bb12 czy dowiedziałeś się coś wiecej o tym M6, czy u nas gdzies to robia , bo dysk do ledzwi na pewno jest ?
Wtajemniczona
31-01-2015, 17:27:25

Szczerze ....zapomniałam . Pochłonięta byłam sobą. Bo u mnie się pokomplikowało. Jestem po operacji - maj 2014- i pierw trzeba było L-5 S-1....a za tydzień mam mieć operację L-4- L-5 .
Zapiszę sobie w kalendarzu, żeby nie zapomnieć. Zapytam...obiecuję
Początkujący
31-01-2015, 17:56:02

Bedę wdzięczny bo 2 lata temu miałem juz opadająca stope, byłem zapisany na zabieg ale w ostatniej chwili sie wycofałem i jakos ćwiczeniami odzyskałem sprawność choc bol nigdy calkowicie nie ustapil ale sprawnosc byla na tyle odzyskana ze nawet kilka razy w satkowke normalnie grałem ale po dwoch latach zaczyna sie po woli od nowa i jak mnie dopadnie to wole byc przygotowany stad pytanie o ten dysk M6 bo wymyslilem sobie ze jak maja juz cos majstrowac i tylko podczyscic w razie czego a potem maja sie kolejne dyski sypac to juz lepiej zrobic porzadna i wstawic ruchomy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: