Reklama:

Implant M6 w odcinku lędzwiowym (11)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-05-2013, 17:40:33

Witam
jestem po usunięciu dysku na poziomie L5/S1 mam pytanie:
Czy którykolwiek ośrodek w Polsce wszczepia aktualnie ten dysk w odcinku lędźwiowym?
Jaki jest koszt tego zabiegu/
Czy po wszczepieniu dysku M6 następuje zrost kregów (tak czytałem w wątku o implantach ruchomych w odcinku szyjnym?
Jaka jest żywotność tego dysku, jakie ma wady (implant?
Wtajemniczona
11-06-2013, 18:30:10

Myślałam, że jak usuwają dysk, to zawsze "coś" tam wstawiają i dokładają do tego stabilizator kręgosłupa.
Masz przerwę między kręgami?
Ja będę operowana na odcinku od L-4 do S-1. Dostanę implanty DIAM.
http://angelius.pl/dystrakcja-miedzykolczysta.html
Na zadanie domowe dostałam od neurochirurga zapoznanie się z tematem, wyczytanie wszystkiego co możliwe o tych implantach i za tydzień, już w pełni świadomie ,zgodzę się na operację. Nie płacę. Na NFZ w Jastrzębiu Zdroju. Implant ruchomy :) Stosowany w Polsce od okołu pięciu lat. Ponoć rewelacja.
Na razie wiem tyle ile mi doktorek powiedział, ale jeśli chcesz, to zapytam o pytania nurtujące Ciebie. Koleją wizytę mam 18 czerwca :)
Początkujący
16-06-2013, 14:23:15

Witam
Mój lekarz twierdzi że nie potrzebuję żadnego implantu oraz stabilizacji.
Ja jednak ciągle szukam czegoś co pozwoli mi wrócić do normalnej aktywności fizycznej z przed zabiegu.
W sieci znalazłem informację o dysku M-6, w Polsce znalazłem tylko wzmiankę o udanej operacji wszczepienia tego dysku w odcinku szyjnym.
Jeśli to nie sprawi problemu czy może Pani zapytać o:
1 Czy w Polsce któryś ośrodek wykonuję zabiegi wszczepienia implantu M- 6 ( również odpłatnie)?
2. W jakim okresie po operacji osunięcia dysku można przeprowadzić zabieg?
3. Czy w przypadku lekkich ubytków neurologicznych (stopa) można przeprowadzić ww zabieg
Dziękuję
Wtajemniczona
16-06-2013, 20:32:21

Pojutrze mam wizytę i zapytam o wszczepianie implantu M-6 oraz o to jak szybko po operacji -pierwszej [usunięcia] może być druga [wszczepienie dysku], o cenę też się dowiem.
Czytałeś o DIAM? Wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
Początkujący
17-06-2013, 10:31:48

Dziękuję
O DIAM właśnie rozpocząłem poszukiwania i czytanie.
Dysk M6 jest implantem typu ADR http://spine.org.pl/movies/ptchk_m6.htm.
Ja już naprawdę nie wiem co jest lepsze a co gorsze
Życzę udanej wizyty
Pozdrawiam
Wtajemniczona
18-06-2013, 18:44:52

Wiele nie pomogę. Lekarz operujący decyduje o wszystkim, a przed zabiegiem dokładnie informuje co i jak. Jeśli operacja nie przyniosła efektu to leczy się to dalej. Najlepiej, żebyś udał się znów do lekarza i powiedział o dolegliwościach. Kontrolne MRI i decyzja co dalej.
Widzisz, ja myślałam, że skoro potrzebuję dwóch implantów to mi wstawią dwa za jednym razem. A nie. Na początku sierpnia, jak mój dr wróci z urlopu, będzie pierwsza operacja i jeśli dam radę normalnie funkcjonować, to na tym się zakończy, a jeśli nie, to za jakiś czas druga. Pierw zrobi L4-L5 a później L5-S1. Naraz się nie da. Mam trochę więcej problemów i niemożliwe jest usunięcie ich naraz .
Pozdrawiam!
Beata B.
Początkujący
21-06-2013, 16:18:05

bb12 dziękuję za pomoc. Ja idę do lekarza w przyszły czwartek.
Miejmy nadzieję że wystarczy jedna operacja i będziesz mogła funkcjonować.
Początkujący
29-01-2015, 12:39:12

bb12 czy dowiedziałeś się coś wiecej o tym M6, czy u nas gdzies to robia , bo dysk do ledzwi na pewno jest ?
Wtajemniczona
31-01-2015, 17:27:25

Szczerze ....zapomniałam . Pochłonięta byłam sobą. Bo u mnie się pokomplikowało. Jestem po operacji - maj 2014- i pierw trzeba było L-5 S-1....a za tydzień mam mieć operację L-4- L-5 .
Zapiszę sobie w kalendarzu, żeby nie zapomnieć. Zapytam...obiecuję
Początkujący
31-01-2015, 17:56:02

Bedę wdzięczny bo 2 lata temu miałem juz opadająca stope, byłem zapisany na zabieg ale w ostatniej chwili sie wycofałem i jakos ćwiczeniami odzyskałem sprawność choc bol nigdy calkowicie nie ustapil ale sprawnosc byla na tyle odzyskana ze nawet kilka razy w satkowke normalnie grałem ale po dwoch latach zaczyna sie po woli od nowa i jak mnie dopadnie to wole byc przygotowany stad pytanie o ten dysk M6 bo wymyslilem sobie ze jak maja juz cos majstrowac i tylko podczyscic w razie czego a potem maja sie kolejne dyski sypac to juz lepiej zrobic porzadna i wstawic ruchomy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama:
Reklama:
Reklama: